tiistai 11. elokuuta 2020

Voiko taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja olla ulkopuolinen

Ilmainen toimitus yli 1€ tilauksiin. Yleensä taloyhtiön hallitus koostuu yhtiön osakkaista, mutta hallitukseen voidaan tarvittaessa valita myös ulkopuolisia. Kiinteistöalan ammattilaiset ry:n (Akha) asiamies Keijo Kaivanto kertoo, että ristiriitatilanteet ovat yksi syy ammattilaisten palkkaamiseen.


Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Onko asianmukaista, että asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenet (3) eivät ole taloyhtiön osakkaita, eivätkä edes asu talossa. Puheenjohtaja valitaan ääntenenemmistöllä, ja tasatilanteessa valinnan. Vain hallituksen varajäsen on osakas.


Hallituksen puheenjohtaja taloyhtiön ulkopuolelta? Osakeyhtiön hallituksen jäsenen tulee olla täysi-ikäinen luonnollinen henkilö. Oikeushenkilöllä tarkoitetaan siis yritystä tai muuta yhteisöä.


Isännöitsijä ei voi kuulua hallitukseen. Pienissä yhtiöissä tulee tästä helposti hankaluuksia, mutta perempi olisikin palkata ulkopuolinen isännöisijä, joka ei äänestäisi itselleen töitä ja palkkaa. Kirjassa Asunto-osakeyhtiölaki sivulla 15 sanotaan 36.


Kokouksen avaa normaalisti taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Toki avauksen voi suorittaa puheenjohtajan poissa ollessa myös joku hallituksen jäsenistä tai isännöitsijä. Hallitus voi olla päätösvaltainen, vaikka yksi hallituksen jäsenistä eroaisi, joksppuu mitä yhtiöjärjekseen on merkitty. Jos hallituksen pj. Vakiintuneen käytännön mukaan taloyhtiön tulee hankkia kiinteistön täysarvovakuutus, johon on sisällytetty myös taloyhtiön hallituksen jäsenistön vastuuvakuutus.


Tästä voi kuitenkin olla laiha lohtu, mikäli vastuuvakuutus on määritetty liian pieneksi. Rivitaloyhtiössämme hallituksen puheenjohtaja rakensi ilman lupaa (ei hallituksen pöytäkirjoissa päätöstä siitä, kuten yhtiöjärjestyksemme ja as.oy.laki sanoo) naapurinsa kanssa järeän lauta-aidan yhtiömme alueelle pihatiemme varteen ja talojen välille repien yhtiön pensasaidat pois koko siltä alueelta. Yhtiökokouksen puheenjohtava voi olla hallituksen jäsen, osakkeenomistaja tai täysin ulkopuolinen henkilö, esimerkiksi asianajaja tai yliopiston professori. Osakeyhtiölaissa ei ole erikseen säädetty yhtiökokouksen puheenjohtajan kelpoisuusvaatimuksista, mutta käytännössä kokousta voi johtaa vain luonnollinen henkilö.


Se, milloin asia pitää esittää hallitukselle, vaihtelee eri taloissa suuresti: Yli kahdesta kuukaudesta muutamaan viikkoon ennen yhtiökokousta. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä. MTVuutiset aiheesta Kauneus ja tyyli. Lähtökohtaisesti hallituksen ja toimitusjohtajan läsnäolo voi usein olla hyvinkin tarpeellista, sillä useassa tilanteessa käsiteltävät asiat liittyvät olennaisesti myös heidän toimintaansa, jolloin esimerkiksi hallituksen näkemyksen tai perusteluiden kuuleminen voi olla enemmän kuin tärkeää. Tarvitseeko hallituksen jäsenen tai puheenjohtajan olla taloyhtiön osakas, vai voiko olla joku taloyhtiön ulkopuolinen henkilö, joka on vain valittu luottamustoimeen?


Vuosipalkkio on yleisimmin noin sata euroa hallituksen jäsenelle ja 1euroa hallituksen puheenjohtajalle. Kokous on kutsuttava koolle, jos hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja sitä vaatii. Jollei hallituksen puheenjohtaja vaatimuksesta huolimatta kutsu kokousta koolle, kutsun voi toimittaa hallituksen jäsen, jos vähintään puolet hallituksen jäsenistä hyväksyy koolle kutsumisen, tai toimitusjohtaja.


Yhteisöllisyyttä soisi luovan muidenkin kuin taloyhtiön hallituksen. Tässä luvussa käsitellään taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan ja. Tietyn henkilön etujen mukaisesti toimiminen ei ole hallituksen jäsenelle sallittua silloinkaan, kun hallituksen jäsen on nimetty kyseisen henkilön äänin tai toimesta hallituksen jäseneksi riippumatta siitä, valitsiko yhtiökokous, hallintoneuvosto tai yhtiön ulkopuolinen hallituksen jäsenen. Asiasta toiseen, voiko todella hallituksen jäsen olla isännöitsijä? Syyttäjän mukaan kyseessä oli kuolemantuottamus.


Syytteessä ovat taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja kaksi jäsentä, joista toinen toimii myös isännöitsijänä. Toisen pilkkaaminen voi olla myös. Voiko lakimies vaatia, että taloyhtiön pitäisi ensin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit