perjantai 21. kesäkuuta 2019

Kirkkoon kuulumattoman kuolinilmoitus

Koska kuolinilmoitus on yleensä perheen, suvun tai lähiomaisten ilmoitus henkilön kuolemasta, ilmoituksen allekirjoittaneiden joukkoon ei ole tapana sisällyttää ystäviä ja tuttavia. Toisaalta myös yritykset ja yhteisöt voivat ostaa lehteen kuolinilmoituksen niiden toimintaan keskeisesti vaikuttaneen henkilön muistolle. Näitä seuraa vainajan koko nimi, syntymäaika ja -paikka sekä kuolinaika ja -paikka. Kuolinilmoituksessa omaiset voidaan haluttaessa mainita koko nimellä. Hautausten yhteydessä esimerkiksi Turussa seurakuntaan kuulumattomilta peritään 2euron maksu kappelin käytöstä, kun seurakunnan jäsenille se on ilmaista.


Millaiset ovat kirkkoon kuulumattoman hautajaiset? Yhä harvempi suomalaista kuuluu kirkkoon. Myös ei-kirkollisten hautajaisten järjestäminen yleistyy. Siunaustilaisuus noudattaa tällöin samaa kaavaa kuin seurakuntaan kuuluvan siunaustilaisuus. Kappelista tai kirkosta peritään yleensä vuokra, mutta hautapaikkojen hintoihin ei kirkkoon kuuluminen vaikuta.


USKONNOTTOMAT HAUTAJAISET. Jos vainaja ei ole kuulunut mihinkään seurakuntaan, voidaan järjestää täysin uskonnosta vapaa. Hautauspalvelusta kerrotaan käyttö­oikeu­den ehdot ja varataan aika kappelista.


Siunausta ei kuitenkaan toimiteta, jos vainaja on selvästi ilmaissut tahtovansa toisin tai jos pappi sielunhoidollisessa keskustelussa tai muulla tavoin saamansa käsityksen nojalla katsoo, ettei kirkolliseen hautaan siunaamiseen ole riittäviä perusteita. Pappi voi toimittaa kirkkoon kuulumattoman siunaamisen, ellei se ole vastoin vainajan vakaumusta. Jos kirkkoon kuulumattoman vainajan siunaustilaisuuteen halutaan pappi, on omaisten henkilökohtaisesti otettava yhteyttä kirkkoherranvirastoon.


Yhteydenotossa on mainittava, että vainaja ei kuulunut kirkkoon. Kirkkoon kuulumattoman siunaus. Virkatodistus perunkirjoitusta varten. Perunkirjoitusta varten tarvitset jokaisesta kuolinpesän osakkaasta virkatodistuksen. Kirkosta eroaminen - SuomiKeskustelu.


Tuhkaus olisi paras tapa. Kumpa voisi suorittaa ilman arkkuunlaittamista. Muistotilaisuus voidaan järjestää vainajan kotona, seurakunnan tiloissa tai muualla.


Jos vainajalla on ollut ehdoton vakaumus, käytetään esimerkiksi siviilirekisteritunnusta. Seurakunnan tiloista peritään korvaus. Hyvin usein omaiset kuitenkin haluavat kirkkoon kuulumattomien ilmoitukseen ristin, kertoo Karjalaisen asiakasneuvoja Pirjo Jänönen. Ennen hautausta julkaistulla ilmoituksella tiedotetaan kuolemasta ja esitetään kutsu siunaustilaisuuteen. Usein omaiset haluavat haudata kirkkoon kuulumattoman vainajan kirkollisin seremonioin.


Tämä on mahdollista, ellei vainaja ole enne kuolemaansa lausunut päinvastaista toivomusta. Siunauskappelin käytöstä siviilihautajaisiin on seurakunnilla omat käytäntönsä. Ilmoitukseen voi liittyä myös kutsu siunaus- ja muistotilaisuuteen. Jos ilmoitus julkaistaan hautauksen jälkeen, voidaan samalla kiittää osanotosta. Muistin tueksi, jos omaisesi kuolee.


Tässä muistilistassa on asioita, jotka täytyy hoitaa, jos puolisosi tai muu omaisesi kuolee. Kaikki kohdat eivät siis välttämättä koske juuri sinun tilannettasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit