Jäsenet – Eroaminen ja erottaminen. Yhdistyksen vuosikokoukselle ilmoitetaan erovuorossa olevat hallituksen jäsenet. Käytännössä eroaminen tapahtuu ilmoittamalla siitä yhdistyksen hallitukselle tai hallituksen puheenjohtajalle.
Eroamisesta voi lisäksi ilmoittaa yhdistyksen kokouksessa, jolloin eroavat jäsenet merkitään pöytäkirjaan. Järjestömme toiminta niin Suomessa kuin muissakin maissa perustuu vapaaehtoisten panokseen. Myös kaikki hallituksen jäsenet ovat AFS:n vapaaehtoisia.
Jokaisella yhdistyksen jäsenellä on mahdollisuus asettua ehdolle, ja jokainen jäsen voi äänestää hallituksen jäsenten vaalissa. Muut tehtävät ovat kuitenkin yhdistyksen sääntöjen määrättävissä, ja ne hallituksen jäsenet , joilla ei ole mitään säännöissä määrättyä tehtävää, saavat yleensä tehtävänsä hallituksen päätöksellä. Usein on toimivinta, että jokaisella on jokin oma vastuualueensa, minkä lisäksi kaikki luonnollisesti huolehtivat. Tässä luvussa esitellään lyhyesti kokoukseen liittyvät hallinnolliset asiat sekä hallituksen tehtävät ja vastuu. Ohjesääntöön kannattaa kirjata ainakin hallintoon ja talouteen liittyvät vastuualueet ja käytännöt.
Tällätavoin saadaan myös toiminta näkyväksi. Jos yhdistys käyttää yhden sääntömääräisen kokouksen mallia, puhutaan vuosikokouksesta ja silloin edellä mainitut asiat päätetään yhdessä kokouksessa. Tavoitteena on, että hallituk-sen jäsenillä on yhdistyksen tehtävän ja tarkoituksen kannalta riittävää ja monipuolista kokemusta ja osaamista. Hallitus ei voi itse erottaa jäseniään tai valita uusia jäseniä.
Päätösvalta yhdistyksessä kuuluu sen jäsenille, ellei säännöissä toisin mainita. Rekisteröidyssä yhdistyksessä jäsenet eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yhdistyksen velvoitteista: jos rekisteröity yhdistys esimerkiksi käyttää rahaa yli varojensa, yksittäinen jäsen ei joudu maksamaan yhdistyksen laskuja. Jos yhdistystä ei ole rekisteröity, jäsenet ovat henkilökohtaisessa vastuussa toiminnasta. Puheenjohtajan on huolehdittava siitä, että hallituksen ja yhdistyksen kokouksessa on aina JHL:n jäsenyhdistyksen säännöt.
Yhdistys ei voi luopua perinteisestä ”fyysisestä” yhdistyksen kokouksesta eikä rajoittaa jäsenten mahdollisuutta osallistua sellaiseen kokoukseen. Vaikka hallituksen puheenjohtajan (ja hänen ollessa estyneenä varapuheenjohtajan) tehtävä on luonnollisesti johtaa hallituksen kokouksia, on järjestön säännöissä voitu määrätä jotain muuta yhdistyksen kokousten puheenjohtamisesta. Yhtiöjärjestyksessä on kuitenkin mahdollista määrätä, että hallituksen jäsenet valitsee yhtiökokouksen sijaan yhtiön hallintoneuvosto, taikka että vähemmän kuin puolet hallituksen jäsenistä valitaan muussa järjestyksessä kuin yhtiökokouksen valitsemina.
Hallituksen puheenjohtajien toimikausi on järjestöissä yleensä vuoden. Hallitus hoitaa yhdistyksen asioita lain, sääntöjen ja yhdistyksen päätösten mukaan. Hallitukseen kuuluu puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi vähintään viisi ja enintään yhdeksän jäsentä. Yhdistyksellä on aina oltava hallitus, joka hoitaa yhdistyksen asioita lain ja yhdistyksen sääntöjen mukaan. Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta.
Suureen määrään yhdistyksiä mahtuu myös taloudellisesti merkittävää toimintaa harjoittavia yhdistyksiä. Suurimmilla yhdistyksillä on työntekijöitä, tytäryhtiöitä ja merkittäviä sitoumuksia eri tahojen kanssa. Lisäksi hallituksen jäsenen kannattaa kertoa näkemyksestään ja kannastaan äänestyksessä jollekin hallituksen ulkopuoliselle taholle, esimerkiksi yhtiön tilintarkastajalle.
On huomattava, että hallituksen jäsenet eivät välty vastuulta heittäytymällä passiiviseksi. Teoksen on julkaisssut Suomen Pakolaisavun Järjestöhautomo ja sen kirjoittanut yhdistymaailman guru FK Kari. Hyväksyttiin uudet jäsenet ja todettiin jäsenmuutokset. Seuraava hallituksen kokous ti 4. Edellä 1–momentissa tarkoitetusta jäseneksi hyväksymisestä päättää yhdistyksen hallitus. Jos ette ymmärrä, mikä on hallitus, hallituksen kokous, yhdistyksen kokous, kysykää sellaisilta ihmisiltä, jotka esimerkiksi osaavat lukea.
Tai edes erottavat vasemman oikeasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.