maanantai 22. helmikuuta 2021

Yrityksen nimiin ostaminen

Haluatko selvittää yrityksesi tai kiinnostavan yrityksen euromääräisen arvon? Esimerkiksi yrittäjän ja hänen perheensä omaan käyttöön ostettujen autojen, kesämökkien, veneiden tai lomaosakkeiden kirjaaminen yrityksen nimiin on usein toistuva virhe. Näitä tapauksia verottaja kohtelee osakeyhtiöissä peiteltynä osinkona, mikäli omaa käyttöä ei ole käsitelty luontoisetuna. Asia jota etenkin moni yritystoimintansa alkuvaiheessa oleva yrittäjä pohtii: pitäisikö auto merkitä yrityksen nimiin vai pitää se täysin henkilökohtaisena omaisuutena?


Asiaan ei ole yksiselitteistä vastausta, vaan merkitseviä tekijöitä ovat esimerkiksi auton käyttötarkoitus sekä henkilökohtaiset mieltymykset. Siirryitkö hiljattain yrittäjäksi? Joskus elämäntilanteet muuttuvat nopeasti, ja puhelin- ja liittymäasioiden päivittäminen uuteen tilanteeseen jää helposti.


Jokaisessa yrityksessä tarvitaan puhelinta, ja yrittäjän kannattaakin harkita tarkkaan, pitääkö puhelimen omana vai yrityksen listoilla. Toiminimi ei voi maksaa vuokraa omistajalleen. Sinä voit pyytää työhuonevähennyksen tai sitten vaatia elinkeinotoiminnassa vähennettäväksi kiinteistön kulut. Silloin ostaja vastaa vain yrityksen tulevaisuudesta ja hänen riskinsä on rajoitettu.


Lisäksi ostaja pystyy poistoina hyödyntämään ostetun yrityksen liikearvon kymmenen vuoden kuluessa. Osakekauppa Osakekaupassa ostaja hankkii itselleen kohdeyrityksen osakkeet tai osake-enemmistön. Kaikki yritystoimintaan liittyvät ostokset täytyy tehdä yrityksen nimissä ja maksaa yrityksen tililtä. Henkilökohtaiset hankinnat taas maksetaan omalta tililtä.


Vie kaikki yritystoiminnan todelliset kulut kirjanpitoon. Muista liittää mukaan kuitti ja tosite, olipa se sitten fyysinen tai sähköinen. Siksi yrityksen ja sen nimen rekisteröiminen kaupparekisteriin yksinkertaisena suojaustoimenpiteenä on suositeltavaa myös niille yrityksille, joille se ei ole lain mukaan pakollista, esimerkiksi elinkeinonharjoittajat, joilla ei ole velvollisuutta ilmoittautua kaupparekisteriin.


Alhainen yhteisöverokanta ja korkoa korolle -vaikutus mahdollistaa oman pääoman nopean karttumisen, sijoitusten lisäämisen ja osingot vuosien saatossa. Pieniä säästöjä tulee pikkukulujen saamisesta yrityksen nimiin esim. Lisäksi opintotuki voi olla satunnaistapauksessa nuorelle huomattava lisäetu.


Ajopäiväkirja on vähennyksen edellytys. Tavaran tai palvelun ostohintaan sisältyvän arvonlisäveron saa yleensä vähentää, jos tavara tai palvelu on ostettu arvonlisäverollista liiketoimintaa varten toiselta arvonlisäverovelvolliselta. Auton voit ostaa yrityksen nimiin ja jos käytät henkilökohtaiseen ajoon, maksat siitä autoedun. Jos pidät auton itselläsi voit laskuttaa kilometrit yritykseltä. Osakehuoneisto firman nimiin ja TJ:n asunnoksi?


Kiinteistön ostaminen yritykseltä postausta 8. Mitä kaikkea yrityksen omistaja voi ostaa itselleen? Firman piikkiin – vai eikö sittenkään? Jos osakeyhtiön osakas hankkii yrityksen varoilla jotakin omaan käyttöön, siihen.


Siihen, mitä yrityksen rahoilla tosiaan saa ostaa, on melko. Kannattavaa toimintaa siis. Miten osto vaikuttaa Suomalaisen yrityksen kirjanpitoon ? Kulkeeko tieto ostosta Suomeen ? Tarkoitus olisi kuitenkin rekisteröidä auto Suomeen yksityishenkilön nimiin. Ylipäätään, jos perustaa yrityksen ,joka rakentaa talon, saa alvit vähennyksiin. Talosta tulee edullisempi, mutta ongelmana on sitten sen yrityksen tuloksen kotouttaminen ilman veroja.


Yrittäjä taas tienaa 1euroa päivässä, ei maksa siitä veroa eli hän voi ostaa illalla eurolla hilavitkuttimen ja eurolla hälläpyörän. Tällöin hilavitkutin ja hälläpyörä ostetaan yrityksen nimiin , koska ne ovat vähennyselpoisia tuotteita yrityksen toiminnan edistämiseksi, koristaa esimerkiksi toimiston nurkassa. Muutokselle ja niihin liittyville ajatuksille ja tunteille kannattaa antaa aikaa.


On hyvä sisäistää, että yrityksen uusi omistaja saattaa tehdä suuriakin uudistuksia ja viedä yritystä täysin uudenlaiseen suuntaan. Vanhan yrityksen kuulumisia ei ehkä kannata seurata päivittäin, vaan keskittää katse omaan tiehen. Miten toimialan muutos vaikuttaa yrityksen nimeen?


Jos laajennat toimialaa, PRH tutkii yrityksen nimen uudelleen. PRH vertaa yrityksen nimeä muihin samalla alalla toimiviin nimiin ja tavaramerkkeihin. Voit joutua muuttamaan nimeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit