maanantai 8. helmikuuta 2021

Yksinhuoltajan lapsikorotus

Lapsilisän määrä kasvaa lapsiluvun mukaan. Määrään vaikuttavat ne alle 17-vuotiaat lapset, joista on oikeus saada lapsilisää. Korotukset voidaan laskea vain silloin, kun kaikki lapsilisät myönnetään samalle henkilölle. Lapsen huoltajuus ero- ja riitatilanteessa.


Vanhemmilla on lähtökohtaisesti yhteishuoltajuus eron tullessa vireille. Mikäli vanhemmat eivät kykene yhdessä päättämään lasta koskevista asioista tulee harkittavaksi se, että toiselle vanhemmalle määrätään lapsen yksihuoltajuus. Kela tukee lapsiperheitä useilla etuuksilla. Pikaoppaan avulla saat selkeän kuvan, mitkä etuudet ovat sinulle ajankohtaisia.


Perhe-etuudet ja hakuohjeet on listattu tiiviisti aikajärjestykseen. Yksinhuoltajan lapsesta lapsilisä maksetaan korotettuna 6eurolla kalenterikuukaudessa. Yksinhuoltajalla tässä laissa tarkoitetaan lapsilisän nostamiseen oikeutettua henkilöä, joka ei lapsilisän maksukuukauden alkaessa ole avioliitossa tai joka ennen maksukuukauden alkua on muuttanut puolisostaan erilleen yhteiselämän lopettamiseksi. Vierailija: Olemme mieheni kanssa eroamassa ja muutan lokakuussa lapseni kanssa omaana asuntoon.


Mietin tässä jo valmiiksi minkälaisia tukia minun on mahdollisuus saada, kun en vielä työelämään ole vähään aikaan menossa (lapsi 4kk). Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää? Huomaa, että laskurin antama tulos on vain suuntaa-antava ja varsinainen toimeentulotukipäätös voi hyvinkin poiketa laskurin antamasta tuloksesta. Mie voin kertoa ettei yksinhuoltajan tuet ole kovin suuret.


Joten niitä ei kannata kadehtia. Menoja usempien lasten kanssa enemmän,ei kukaan ole päässyt tietääkseni yksinhuoltajuudella rikastumaan! Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmat ovat elatusvelvollisia huolimatta siitä, ovatko he lapsen huoltajia.


Myös työkyvyttömyyseläkkeen ja takuueläkkeen lepäämäänjättämisen ansaintaraja nousee. Lapsikorotus o Työmarkkinatuki ja siihen liittyvä lapsikorotus rahoitetaan valtion varoista sen mak-sukauden loppuun saakka,. Se on siten tullut korvaamaan sitä yksinhuoltajan nettotulon vähentymistä, jonka yksinhuoltajavähennyksen poistaminen aiheutti. Jos vanhemmalla on oikeus nostaa lapsilisää useammasta kuin yhdestä lapsesta, ohjeen mukaan kunkin lapsen elatuksen tarpeesta vähennetään vanhemmalle maksettavien lapsilisien keskiarvo.


Kysy Kelasta -keskustelupalstalta saat vastauksia Kelan etuuksiin liittyviin kysymyksiisi. Oma poikani jakoi mainoksia kesätyönä kun olimme toimeentulotuen piirissä. Erinäisiä säännöksiä. Se vähentää näistä saadulla summalla vastaavan määrän toimeentulotukea.


Köyhyys, toimeentulotukikokemukset ja hyvinvointi lapsiperheissä 1. Norjassa yksinhuoltajan on mahdollista saada elatusavun ennakkoa (bidragsforskott), jos toinen vanhemmista ei ole maksanut elatusapua. Ennakon myöntäminen on tarveharkintaista ja sen suuruus riippuu muun muassa lasten lukumäärästä ja etuuden nostajan omista tuloista. Sidotaan lapsilisät elinkustannusindeksiin, korotetaan lapsilisien yksinhuoltaja- ja sisaruskorotusta. Lisätään lapsikorotus opintotukeen. Korotetaan ja laajennetaan kotihoidon tukea.


Perheen ja työelämän yhteensovittamisen parantamiseksi parannetaan osa-aikatyön ja etätyön tekemisen edellytyksiä sekä työajan joustojen mahdollisuuksia. Tällä korjattaisiin sitä kannustinongelmaa, joka syntyy siitä, että työttömyyskorvauksissa on lapsikorotukset, mutta palkoissa ei ole, jolloin erityisesti yksinhuoltajan ei kannata mennä pienipalkkaiseen työhön. Lapsikorotus on yhdestä alle 18-vuotiaasta lapsesta markkaa päivältä, kahdesta lapsesta markkaa ja kol-mesta ja sitä useammasta lapsesta yhteensä 1markkaa.


Muutos koskisi myös kansan-eläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita sekä rahamääriä, kuten lääkekorva-usten vuotuisen omavastuun rajaa. Ja silti itketään yksinhuoltajien köyhyyttä. Tämä summa nouseekin nyt, kun perusturvaa parannetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit