keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Yrittäjän ruokailu kirjanpidossa

Henkilökunnan lahjat – enintään 100€ arvoiset tavaralahjat ovat vähennyskelpoisia menoja, jos ne ovat koko henkilökunnalle samantyyppisiä. Yrittäjän eläkevakuutus on yrityksen kulu. Esimerkiksi tilanteessa, jossa yritys tekee joululahjoja, se ei voi antaa lahjoja vain tietyille henkilöille, vaan joululahjat on järjestettävä koko henkilökunnalle.


Moni uusi yrittäjä joutuu aika ajoin pohtimaan oman kirjanpitäjänsä kanssa edustuskulujen vähennysoikeuteen liittyviä seikkoja. Onkin erittäin tärkeää, että yrittäjänä tiedät, mitkä asiat lasketaan vähennysoikeuteen oikeuttaviksi neuvottelu- tai markkinointikuluiksi ja mitkä puolestaan ovat edustuskuluja, joista saa tuloverotuksessa vähentää puolet. Tietoliikenneyhteyden yksityiskäyttö Työnantajan kustantama Internet-yhteys on tietyin edellytyksin verovapaa etu.

Silloin kirjanpitäjäkin oppii ymmärtämään yrittäjän toimintaa paremmin ja osaa jatkossa kysyä yrittäjän verotukseen liittyviä asioita jo etukäteen. Ja sitten vielä lupaamani muutama esimerkki ei kirjanpitokelpoisista kuluista ja siihen liittyvästä selityksestä, joita on haluttu firman piikkiin. Jos tarvikkeet on hankittu yrityksen käyttöön, niistä aiheutuvat kulut ovat verotuksessa aina vähennyskelpoisia. Jos osakeyhtiön osakas hankkii yrityksen varoilla jotakin omaan käyttöön, siihen on reagoitava verotuksessa.


Tällaisia hankintoja ei tulisi ollenkaan tehdä. Jos tällaisia hankintoja kuitenkin tehdään, ne tulee käsitellä asianmukaisesti kirjanpidossa esimerkiksi yrittäjän palkkana, johtava veroasiantuntija Sami Varonen kertoo. Palkan maksaminen yrittäjän vaimolle, joka ei ole töissä firmassa tai ylisuuren palkan maksaminen vaimolle, jotta yrittäjä saa optimoitua ansiotulojen verotuksen.


Näitä esimerkkejä keksii loputtomasti.

Ainut mikä on varmaa on se, että yrittäjä voittaa aina työntekijän. Arvonlisäveron vähentäminen. Ruokailu työharjoittelun aikana. Opiskelijan tai koululaisen opintoihin saattaa kuulua työharjoittelu yrityksissä. Eräät harjoittelupaikat tarjoavat harjoittelijalle ateriat työpäivien aikana.


Jos harjoittelija saa koulupäivinä ilmaisen ruoan oppilaitokselta, ei myöskään harjoitteluaikana saaduista aterioista synny. Helppo ottaa käyttöön ja yksinkertainen käyttää. Ryppyisten kuittien oikominen, niittailu ja postittelu ovat kaukainen muisto vaan. Ehkä suurin helpotus on se, että kun kuitin kuvaa aina heti, kadonneiden kuittien metsästys on loppunut kokonaan. Usein tuntuu, että katteellisille naapureille kerrotaan aivan höpöjuttuja, jotka nämä taas uskovat sinisilmäisesti.


Aiheeton kateellisuus kun laittaa pirun kenen tahansa yrittäjän mieleen ja silloin pitää vähän tarkoituksella ruokkia sitä kateutta. Tällöin sopimuksesta pitää ilmetä, että se koskee myös yrittäjää itseään. Jos yrittäjä haluaa itselleen eritasoisen työterveyshuollon (esim. laajemman sairaanhoidon), siitä pitää sopia työterveyshuoltosopimuksessa ja yrittäjän pitää hakea omista kustannuksistaan korvausta erikseen yrittäjän hakumenettelyllä.


Osakaslaina verotetaan vain sen nostovuotena, joten aiempina vuosina nostettuja osakaslainoja ei veroteta kahteen kertaan. Osakaslainaa ei käsitellä kuluna yhtiön kirjanpidossa , eli sillä ei ole vaikutus yhtiön verotettavaan tuloihin kuten esim. Osakkaaksi lasketaan henkilö, jolla on yli päätösvalta yhtiössä. Veneen edustuskäytön osuus on , loppuosa on yhtiömiehen yksityiskäyttöä.


Lomanviettopaikasta syntyvän edun verovapauden kannalta ei ole merkitystä, sijaitseeko lomakohde kotimaassa vai ulkomailla, jos edusta aiheutuvat kustannukset työnantajalle ovat kohtuullisia.

Työntekijän on kuitenkin maksettava itse ruokailu - ja muut elantokustannuksensa matkan aikana sekä myös matkat lomanviettopaikkaan ja sieltä takaisin. Kaavassa K tarkoittaa kokonaishaitan luokkaa sekä A suurempaa ja B pienempää tai toista yhtä suurta haittaluokkaa. Kolmen vamman ja sairauden yhteinen haittaluokka saadaan käyttämällä kaavassa lukuna A edellä mainituin tavoin yhdistettyä kahden vamman tai sairauden haittaluokkaa ja sijoittamalla luvuksi B pienin tai kolmas samansuuruinen haittaluokka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit