tiistai 14. huhtikuuta 2020

Yel minimi 2019

Työtulo ei voi kuitenkaan olla mitä tahansa, vaan sillä on alaraja ja yläraja. Kumpikin muuttuu vuosittain. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa maksuprosentit vuosittain, eli ne ovat samat kaikissa työeläkeyhtiöissä. YEL -maksut ovat vähennyskelpoisia. YEL -laskuri auttaa arvioimaan, mikä on sopiva YEL -työtulo juuri sinulle.


Sen avulla voit laskea, miten eri YEL -työtulot vaikuttavat turvaasi. YEL -työtulo on itsensätyöllistäjän ja yrittäjän työttömyysturvan, sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan sekä eläkkeen perusta. YEL -vakuutusmaksut maksaa joko sinä itse tai yrityksesi. Voit siirtyä saman tien täyttämään uuden vakuutushakemuksen.


Muistathan, että ensimmäisen kerran yrittäjätoiminnan aloittavana yrittäjänä saat prosentin alennuksen vakuutusmaksuusi ensimmäisen kuukauden ajan. Yrittäjän työeläkettä ja vakuutusmaksua varten vahvistetaan YEL -työtulo, joka on antamasi työpanoksen arvo omalle yrityksellesi. YEL -työtulon on vastattava sellaista palkkaa, joka olisi kohtuudella maksettava, jos tilallesi palkattaisiin yhtä ammattitaitoinen työntekijä tai sitä korvausta, jonka muuten voidaan katsoa vastaavan tekemääsi työtä.


Suosittelemme tarkistamaan joulukuun aikana työtulosi ja pohtimaan sen nostamista yli työttömyysturvarajan. Muutos tulee tehdä 31. Työnsä alarajan mukaan vakuuttaneiden UKKO. Jos työtulo on minimissä, myös Kelan etuuksista saamasi turva on pieni.


Kumppanimme Elo auttaa sinua mielellään mitoittamaan YEL -työtulosi sopivaksi. Aloittavan yrittäjän on usein vaikea tietää, mistä alkaen hän on YEL :n mukaan vakuuttamisvelvollinen. Vähintään yhtä vaikeaa on määritellä YEL -työtulon taso tilanteessa, jossa tuloja yrittäjätoiminnasta ei ole tai ne ovat hyvin vähäiset.


Mikä siis on totta. Toiminnan tulee jatkua myös yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta, jotta YEL -velvoite täyttyy. Sivutoiminen yrittäjyys ja YEL :n maksaminen ei estä muiden työeläkkeiden kerryttämistä muista töistä. Ensi vuonna perittävä maksu on keskimäärin 2prosenttia palkasta.


Työeläkemaksu on kokonaisuudessaan. OECD on arvioinut Suomen eläketurvaa ja yrittäjien vakuuttamista. Arvion mukaan YEL -työtulo on vaikeasti todennettavissa.


Se taas johtaa matalaan työtuloon ja palkansaajia heikompaan eläketurvaan. Sairauspäivärahan määrä lasketaan yleensä verotuksessa vahvistettujen työtulojen mukaan. Parhaiten selvität tuen määrän päivärahan määrän laskurilla. Vanhempainpäivärahakauden pituuden laskurilla näet, kauanko tukea maksetaan ja koska vapaasi alkavat. Vaikka YEL on yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus, kannattaa tietyissä tilanteissa harkita vapaaehtoisten vakuutuksien ottamista.


Joissain erikoistilanteissa yrityksen tai yrittäjän voi olla myös pakko ottaa muita vakuutuksia. Eläkevakuutusmaksuja ei kannata jättää rästiin, jos haluaa pitää taloutensa tasapainossa. Tulorekisterin palkkatietojen käyttäjien määrä laajenee 1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit