Jos yrittäjän YEL- tai MYEL-työtulot ovat verovuoden jälkeen nousseet vuositasolla yli , hän voi hakea päivärahaa kuuden kuukauden YEL- tai MYEL- työtulojen perusteella. Kela saa YEL- ja MYEL-vakuutettujen yrittäjien työtulotiedot suoraan eläkevakuutusyhtiöstä, joten niitä ei tarvita hakemuksen liitteeksi. Jos olet työttömäksi jäädessäsi jo ollut työelämässä ja täytät palkansaajan tai yrittäjän työssäoloehdon, voit saada Kelalta peruspäivärahaa. Yrittäjän työttömyysturva. Jos yritystoimintasi loppuu, voit saada työttömyysetuutta, kuten ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa, soviteltua päivärahaa tai työmarkkinatukea.
Jos lopetat yritystoimintasi tai oma työllistymisesi yrityksessä päättyy, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Työttömyysetuuteesi vaikuttaa, jos toimit yrittäjänä tai työllistyt omassa työssä. TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonta osaa neuvoa, miten sinun tilanteesi voi vaikuttaa työttömyysturvaasi. Työttömyysturvaa yrittäjälle, kevytyrittäjälle, osakkaalle ja yrittäjän perheenjäsenelle. Turvaa sinäkin - liity SYT:n jäseneksi.
Henkilön saamaan työttömyysturvaan vaikuttaa työssäoloehto. Jos jäät työttömäksi Lähtökohtaisesti voit saada päivärahaa, jos yritystoimintasi on kokonaan lopetettu tai oma työllistymisesi yrityksessä on päättynyt. Työttömyyskassan jäsenet voivat saada YEL-työtulo sidonnaista päivärahaa. Kassaan kuulumattomat puolestaan voivat saada työttömyysajaltaan Kelan maksamia peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.
Jos et ole kassan jäsen, Kela maksaa sinulle peruspäivärahaa. Työssäoloehtoon luetaan palkkatuella tuetusta työsuhteesta. Kela voi maksaa peruspäivärahaa työttömälle yrittäjälle, joka ei ole työttömyyskassan jäsen. Voit saada peruspäivärahaa, jos täytät yrittäjän työssäoloehdon ja kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin.
Kelan verkkosivuilla on laskuri, jonka avulla voit arvioida, täyttyykö yrittäjän työssäoloehto sinun kohdallasi. YRITTÄJÄN SAIRAUSAJAN TURVA. Millainen yrittäjän työttömyysturva on? Suomessa työttömyysturva on jaettu kahtia. Nämä kaksi osaa ovat perusturva ja ansioturva.
Kela maksaa perusturvaa ja työttömyyskassat puolestaan huolehtivat ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan eli ansiopäivärahan maksamisesta. Siirtyessäsi palkansaajasta yrittäjäksi, sinulle voidaan työttömyyden aikana maksaa ansiopäiväraha palkansaajana tehdyn työn perusteella, jos yrittäjän työssäoloehto ei ole täyttynyt ja yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut alle kuukautta. Toimeentulotukea hakevien yrittäjien käytettävissä olevien tulojen määrittely on usein ongelmallista, sillä lähtökohtana on yrittäjän antama selvitys. Mikäli selvitys ei riitä, niin yrittäjälle on varattava mahdollisuus esittää lisäselvitys.
TYJ on ansiosidonnaisen työttömyysturvan asiantuntija. Vuorotteluvapaa auttaa jaksamaan. Jos olet ollut työelämässä vähintään vuotta ja nykyisessä työssäsi reilun vuoden, sinulla voi olla mahdollisuus vuorotteluvapaaseen. Yleensä voit saada peruspäivärahaa 4päivän ajan. Peruspäivärahan myöntää ja maksaa Kela.
Se on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen päätös, mitä kannattaap pohtia eri elämäntilanteiden mukaan. Jos se ei täyty, voi Kela maksaa työmarkkinatukea, joka on tarveharkintainen etuus. Nuoren yksinelävän yrittäjän tilanne voi olla hyvin erilainen kuin perheellisen yrittäjän.
Tietopankkiin olemme koonneet kattavat paketit tietoa kaikesta mahdollisesta työttömyysturvaan liittyen. Täältä voit lukea muun muassa Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenyydestä, ansiopäivärahasta, ansioturvan kompastuskivistä ja aktiivisuuden osoittamisesta ja monesta muusta tärkeästä asiasta. Kela ei maksa leskeneläkettä entiselle puolisolle.
Miten käy lapsettoman lesken? Jos pariskunta on ollut lapseton, leskeneläkkeen edellytys on, että leski on täyttänyt vuotta puolison kuollessa, hän on solminut avioliiton alle 50-vuotiaana ja ollut naimisissa vähintään viisi vuotta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.