tiistai 26. toukokuuta 2020

Vuokrankorotus omistajan vaihtuessa

Joudunko muuttamaan, jos vuokrahuoneistoni omistaja vaihtuu? Vuokrahuoneiston omistajanvaihdos ei itsessään lakkauta olemassa olevaa vuokrasuhdetta. Vuokralaisen asema on melko lailla turvattu. Vuokrasopimus sitoo uutta omistajaa, jos vuokralainen on ennen luovutusta ottanut huoneiston hallintaansa, luovutussopimukseen on otettu määräys vuokrasopimuksen pysyvyydestä tai jos.


Vuokrasuhteen aikana vuokraa voidaan korottaa joko sopimuksessa olevan vuokrankorotusehdon perusteella tai vuokrankorotusneuvotteluiden kautta. Sopimukseen kannattaa aina ottaa selkeä korotusehto, jotta vältytään erimielisyyksiltä vuokrankorotuksia koskien.

Vuokran tasokorotus saattaa tulla kyseeseen, mikäli huoneistossa on tehty vuokra-arvoa kohottavia toimenpiteitä tai vuokra on. Uuden omistajan kannalta tuo onkin suurempi ongelma, sijoittaja tietysti tahtoo nostaa selvästi alihintaisen vuokran käyvälle tasolle. Ostaessa kuitenkin tuli mukana tuo sopimus korotuspykälineen.


Ostohetki muodostaa nollahetken josta kuluja ruvetaan seuraamaan. No, aloittajakin toteaa vuokran olevan edullinen. Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 31. Vuokran korottaminen mietityttää useita yksityisiä vuokranantajia.


Millä perusteilla vuokraa voi korottaa ja kuinka paljon?

Pitääkö vuokrankorotus kirjata vuokrasopimukseen? Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi valottaa vuokrankorotuksiin liittyviä vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Kun vuokralainen on luovuttanut huoneiston kokonaan tai osittain toisen käytettäväksi, vuokralainen vastaa, jollei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu, edelleen vuokrasopimuksen mukaan vuokralaiselle kuuluvista velvollisuuksista sekä vahingosta, jonka huoneiston kokonaan tai osittain käytettäväkseen saanut on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle.


Vuokrasopimuksen irtisanomislomake, jota sekä vuokralainen että vuokranantaja voivat käyttää irtisanoessaan vuokrasopimuksen. Vuokrasopimuksessa yksilöidään vuokralainen ja vuokranantaja nimellä ja henkilötunnuksella, yhteisöjen osalta y-tunnuksella. Jos jo sopimuksentekohetkellä tiedetään, että huoneistoon muuttaa myös esimerkiksi vuokralaisen puoliso, on hyvä merkitä myös hänet vuokralaiseksi vuokrasopimukseen.


Yhteystietoina mainitaan osoite, puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Vuokrasopimusta tehtäessä taikka sopimuksen ehtoja muutettaessa, vuokralaisen vaihtuessa tai näihin verrattavassa tilanteessa voidaan sopia, että vuokralainen asettaa kohtuullisen vakuuden sen vahingon varalta, joka vuokranantajalle voi aiheutua siitä, että vuokralainen laiminlyö velvollisuutensa vuokralaisena. Pitkäaikainen ja hyvä asukas on sen arvoinen, etten tuota maksimivuokraa aina edes yritä saada. Asukkaiden vaihtuessa toki viimeistään tarkistellaan vuokran määrää.


Ja tottakai muutenkin, jos esim. Näin ollen vuokralaisen vaihtuessa pääset vuokraamaan asuntoa taas parhaaseen sesonkiin – tällä saattaa olla useiden satojen eurojen vaikutus vuodessa! Esimerkiksi Jyväskylässä kuumimpaan sesonkiin kesällä asunnoista saa karkeasti arvioiden n. Tiukka vuokrankorotus voi olla kohtalokas – Nyt on vuokralaisen markkinat enemmän kuin ennen Yksityinen vuokranantaja korottaa vuokraa usein vasta, kun vuokralainen vaihtuu.


Tässä markkinatilanteessa asunto voi jäädä vuokraamattakin, muistuttaa vuokranantajien etujärjestö. Oikeus irtisanoa sopimus voidaan antaa vuokranantajalle. Vuokratun asunnon myynnissä vuokrasopimus siirtyy uudelle omistajalle.

Vuokranantajalla on oikeus päästä asuntoon huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten. Eli asuntoa pitää omistajan saada näyttää. Vuokranantajan täytyy korvata vuokralaiselle vahinko, jos asunto tai asunnon osa luovutetaan myöhässä. Tuolla kai yritetään selittää aiempi (meidän mielestämme laiton, mutta se ei nyt kuulu tähän) vuokrankorotus asunnon omistajan vaihtuessa v. Haluaisin nyt varmistaa sen, että jatkossa vuokraan tulisi todellakin vain ja ainoastaan normaali indeksikorotus, mutta kun luvut eivät mielestäni täsmää, eli mietin, että mitäköhän tämän takana taas on. Paljon puhutaan että kohtuullinen vuokrankorotus vuosittain olisi max , mutta tätä ei ole missään laissa tai asetuksessa määritetty.


Jos joku osaisi kertoa mistä tämä tieto löytyy puolueettomasti, niin olisin kiitollinen. Itse en ainakaan ole tätä mistään löytänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit