maanantai 11. toukokuuta 2020

Yli 10 vuotiaan sairaan lapsen hoito 2018

Koska vanhemmilla ei ole automaattisesti oikeutta ottaa palkatonta vapaata yli - vuotiaan hoitoon, Pajamäki painottaa, että lapselle on jätettävä hyvät ohjeet, mikäli hän joutuu jäämään yksin kotiin. Pitää käydä tarkkaan läpi, miten päivä menee ja missä ovat välipalat, ruuat ja juomat. Etävanhemmalla eli vanhemmalla, joka ei asu samassa taloudessa lapsensa kanssa, on sama oikeus saada tilapäistä hoitovapaata äkillisesti sairastuneen alle - vuotiaan tai vammaisen lapsensa hoitamiseksi kuin lapsen kanssa asuvalla vanhemmalla ja huoltajalla.


Alle 12- vuotiaan sairaan lapsen hoitaminen. Toinen kilpailukykysopimuksessa menetettyjä lomarahoja korvaava toimenpide on työntekijäliittojen mukaan tilapäisen hoitovapaan ikärajan nouseminen. Nykyisin työntekijät saavat jäädä kotiin hoitamaan alle -vuotiasta, äkillisesti sairastunutta lasta.


Uusi sopimus tuo selkeitä parannuksia mm. Työntekijän oikeus saada tilapäistä hoitovapaata paranee uuden kunta-alan työehtosopimuksen myötä. Jatkossa vanhempi voi jäädä hoitamaan alle 12-vuotiasta äkillisesti sairastunutta lasta.


Aiemmin määräys koski alle - vuotiaan lapsen hoitamista. Kunta-alalla ikäraja on vuotta. Osassa työehtosopimuksista on sovittu, että vanhemmalla on oikeus jäädä hoitamaan yli -vuotiasta vammaista lastaan. Lapselle etukäteen sovitut tarkastukset ja leikkaukset eivät oikeuta tilapäiseen hoitovapaaseen, koska kyseessä ei ole lapsen äkillinen sairastuminen. Työntekijällä on oikeus saada enintään neljä työpäivää vapaata lapsen hoitoa tai lapsen hoidon järjestämistä varten.


Tätä kutsutaan tilapäiseksi hoitovapaaksi. Edellytyksinä on, ettälapsi on sairastunut äkillisestilapsi on alle -vuotias tai alle 12-vuotias ja vanhempi työskentelee kunnallisella työnantajalla Lisäksi osassa työehtosopimuksia on sovittu, että. Jos vanhemmilla, päiväkodissa, koulussa, neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa herää huoli lapsen kehityksestä tai oppimisesta, voidaan tarpeen mukaan perusterveydenhuollossa neuvolan tai kouluterveydenhuollon kautta järjestää esimerkiksi puheterapeutin, toimintaterapeutin, fysioterapeutin, psykologin arvion ja lääkärin tutkimukset lapsen kehityksen ja oppimisen taitojen.


Jos lapsesi sairastuu, voit viedä hänet joko kunnan terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkärille. Kela korvaa osan yksityislääkärin ja hammaslääkärin palkkioista sekä tutkimuksista ja hoidoista, jotka lääkäri määrää. Kela ei korvaa terveyskeskuksen hoitoja. Tällaisen palkallisen poissaolon pituus on enintään yksi päivä paitsi lapsen äkillisen sairastapauksen yhteydessä. Alle - vuotiaan tai vammaisen lapsen äkillinen sairastuminen siltä osin kuin poissaolo on välttämätöntä hoidon järjestämiseksi.


Työntekijän lapsen tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen , joka ei ole täyttänyt vuotta, sairastuessa äkillisesti työntekijällä on oikeus saada lapsen hoidon järjestämiseksi tai tämän hoitamiseksi tilapäistä hoitovapaata enintään neljä työpäivää kerrallaan. Hoitovapaa voi kestää enintään neljä työpäivää. Jos kyseessä on yli -vuotias kehitysvammainen lapsi, vanhemmat voivat saada hoitovapaata eräiden työ- ja virkaehtosopimusten perusteella. Yleisesti palkallista vapaata sairaan lapsen hoitamiseen saavat alle -vuotiaiden vanhemmat, mutta työpaikat voivat joustaa. Hei, olen 43-vuotias kahden yli - vuotiaan lapsen äiti.


Minulla ei ole todettu sairauksia. Painoindeksini on 25. Olen alkanut haaveilemaan vielä yhdestä lapsesta. Olen kuitenkin lukenut monesta lähteestä riskien kasvavan yli 40-vuotiailla odottajilla ja synnyttäjillä.


Tällöin voi kuitenkin soveltua palkaton poissaolo vaikeasti sairaan lapsen takia. Jos alle -vuotias lapsi joutuu sairaalahoitoon, ratkaisevaa palkallisuuden kannalta on tilanteen äkillisyys ja onko poissaolo ja vanhemman läsnäolo sairaalassa ollut välttämätöntä lapsen hoitamiseksi. Kelan maksama erityishoitoraha korvaa vanhemman ansionmenetystä siltä ajalta, jona hän osallistuu alle 16- vuotiaan vaikeasti sairaan tai vammaisen lapsen sairaanhoitoon tai kuntoutukseen eikä voi tästä syystä tehdä työtään. Kyseessä voi olla oma lapsi, avio- tai avopuolison lapsi tai adoptiolapsi. Lisäksi lapseneläke turvaa lapsen toimeentuloa, jos vanhemmista toinen tai molemmat kuolevat.


Leskeneläke turvaa lesken toimeentuloa. Leski ja lapsi voivat saada perhe- tai huoltoeläkettä myös tapaturma-, liikenne-, sotilastapaturma-, sotilasvamma- ja potilasvahinkovakuutuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit