tiistai 13. lokakuuta 2020

Virhe yritysten välisessä kaupassa

Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa ostajan velvollisuudet ovat suuremmat kuin kuluttajakaupassa. Koska kahden yksityisen henkilön välinen kauppa ei kuulu kuluttajansuojalain piiriin, ostaja ei voi turvautua kuluttajaneuvonnan apuun. Ostajan kannattaa tehdä virheestä ensin valitus myyjälle. Yritysten tai elinkeinoharjoittajien välisissä sopimussuhteissa ei käytetä kuluttajasuojalakia, vaan noudatetaan Pacta sunt servanda –periaatetta. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimukset on pidettävä.


Kirjallisesti tai suullisesti syntynyt sopimus sitoo yritysten välisessä kaupassa eikä sen purku onnistu seuraamuksitta. Pääsääntö on, että käytetyssä autossa on myyjän vastuulle kuuluva virhe , jos. Virheet käytetyssä autossa. Se ei siten koske tilanteita, joissa käydään yritysten välistä kauppaa.


Tuotevastuulaki on kuluttajia suojaava laki. Näissä tilanteissa myyjän tai valmistajan virhevastuu ratkeaa sopimusoikeudellisilla säännöksillä. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi yritysten välisessä irtaimen kaupassa , kun tavaran virheen seurauksena vahinkoa kärsii tuotteen ostanut yritys. Esimerkki: Yritys myi toiselle yritykselle jättiscreenin kiinnikkeineen ja asensi sen yrityksen pääkonttoriin. Onkin suotavaa määritellä, milloin virhe on olennainen ja millä perustein sen takia kauppa voidaan purkaa heti.


Lain mukaan purkamisen edellytykseksi on asetettu muun muassa kohdetta rasittava olennainen virhe tai vakava toimitusviivästys. Usein onkin kyseessä kaupan purku yritysten välillä, kun toimitus viivästyy vakavasti. Jos tavarassa on virhe eikä se johdu ostajasta tai ostajan puolella olevasta seikasta, ostaja saa tämän luvun säännösten mukaisesti vaatia virheen korjaamista, uutta toimitusta tai hinnanalennusta taikka purkaa kaupan sekä lisäksi vaatia vahingonkorvausta. Hän saa myös §:n mukaisesti pidättyä kauppahinnan maksamisesta.


Vastaavasti arvonlisäverovelvollisten yritysten ostamat uudet kuljetusvälineet käsitellään yhteisöhankintoina, jolloin niistä tilitetään vero kuten muistakin yhteisöhankinnoista. Myös yksityishenkilö on verovelvollinen toisesta EU-maasta ostamansa uuden kuljetusvälineen yhteisöhankinnasta. Esimerkiksi laki liikehuoneiston vuokrauksesta on tahdonvaltaista oikeutta ja laissa olevia määräyksiä on noudatettava vain niiden asioiden osalta, joista ei ole sovittu vuokralaisen ja vuokranantajan välisessä vuokrasopimuksessa.


Tällöin laki täydentää osapuolten välistä keskinäistä sopimusta joka menee tahdonvaltaisen lain edelle. Kahden maksumuistutuksen jälkeen asian voi siirtää perintätoimistolle. EU:n maksuviivästysdirektiivi mahdollistaa euron vakiokorvauksen yritysten välisessä laskutuksessa, jos laskua ei ole maksettu eräpäivänä. Vakiokorvaus on eri asia kuin viivästyskorko.


Yritysten välisiin tavarakauppoihin sovelletaan yleensä kauppalakia. Jos kauppakumppani on Suomesta tai jostain muusta Pohjoismaasta,. Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista › Kaupan purku yksityisten välisessä autokaupassa › Milloin myyjällä on oikeus purkaa kauppa? Jos yritysten välisessä kaupassa ei ole sovittu takuusta tai myyjän vastuusta tuotteen ollessa virheellinen, myyjän vastuu määräytyy kauppalain perusteella. Yritysten ja kuluttajien välisessä kaupassa noudatetaan kuluttajansuojalakia, jonka mukaan takuun antaminen on vapaaehtoista.


Tätä verottomuutta sovelletaan myös Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen sekä maakunnan ja muiden valtioiden väliseen kauppaan. Maakunnan ja muun Suomen välisessä kaupassa viejänä voi olla kuitenkin myös Suomessa arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröity työsuorituksen ostaja. Tuotteilla ei ole samaa kuluttajansuojalain mukaista palautusoikeutta yritysten välisessä kaupassa. Incoterms-toimituslausekkeet ovat yritysten välisessä kansainvälisessä tavarakaupassa noudatettujen käytäntöjen määritelmiä. Kansainvälisessä kaupassa on olennaista, että myyjä ja ostaja pystyvät sopimaan mahdollisimman helposti, mutta selkeästi tavaroiden toimittamisesta.


Kaikki toimitukseen liittyvät reklamaatiot tulee lähettää päivän kuluessa tuotteen vastaanottamisesta. Kauppalaissa on säännökset vaaran vastuun siirtymisestä. Millä tavalla vaaranvastuu siirtyy kaukokaupassa ja lähikuljetuskaupassa?


Sopimuksen mukaisessa toiminnassa voi myös syntyä uusia keksintöjä tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit