maanantai 26. lokakuuta 2020

Vuokralaisen tavarat pihalle

Turun hovioikeus on tuominnut 35-vuotiaalle nokialaismiehelle kappaletta euron suuruisia päiväsakkoja eli 9euron sakot omankädenoikeudesta ja vahingonteosta, koska mies siirrätti vuokralaisen tavarat laittomasti näiden asunnosta kaatopaikalle. Hän sanoi tämän kylmän rauhallisesti, oikein ivallisesti. Tässä kohtaa olin jo taas menossa asuntoon avaimien kanssa ja heittämään kaikki tavarat pihalle.


Mieheni sai minut onneksi rauhoittumaan, että ei meidän kannata mennä, saadaan siitä vielä lisää kuraa niskaan. Hienosti kyllä asiakas allekirjoitti tiedoksisaannin ja myös lähti. Hauskaa tässä vain on se, että kun menin eilen vastaanottamaan asuntoa, ko. Sen sijaan vuokralaisen aivan kaikki tavarat oli edelleen asunnossa. Asuntoa ei onneksi oltu tuhottu millään tavalla.


Soita ovikelloa ja jos ei vastaa niin mene sisälle omalla avaimella. Jos ei ole kotona niin kannat tavarat pihalle ja vaihdatat lukot. KUn sitten vuokralainen tulee sulle ihmettelemään tai nostaa syytteen, niin kuka sitä todistaa ettei hän itse ole muuttanut kamojansa ulos ja luovuttanut asuntoa sinulle? Jos kaipaa ruutuhyppelypaikkaa pihalle , voi vesiliukoisilla liiduilla piirtää pihakivetyksiin. Huomaavainen tapa on kuitenkin, että pesee jäljet pois piirtelyn ja leikkien jälkeen.


Miten pidän asuntoni viileänä kesällä? Kerrostaloissa on harvoin ilmastointia, jolla huoneiston saisi viileäksi helteelläkin. Jos taas suoraan häädetään omin luvin, kantamalla kamat pihalle vuokralaisen kielloista huolimatta, niin tällöin tulee kyseeseen kotirauhan rikkominen. Ja jos vielä vastusteleva vuokralainen kannetaan pihalle samaa kyytiä, niin kyseeseen voi tulla lisäksi syyte pahoinpitelystä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Häätö ei tarkoita sitä, että kamat viskattaisiin vuokranantajan toimesta pihalle.


Häätö tarkoittaa sitä, että vuokrasopimus on irtisanottu (yleensä maksamattomien vuokrien vuoksi) ja vuokralaisen pitää ITSE kantaa itsensä ja tavaransa muuhun osoitteeseen = tyhjentää asunto. No kuitenkin asiaan, eli nykyään minulla on muutama kaveri, jolle minä soitan jos vuokralainen ei maksaa vuokraansa. He menevät kylmästi asunnolle ja kantavat vuokralaisen tavarat ulos, yleensä siinä vaiheessa rahaa löytyy ja jos ei löydy, niin sitten tavarat jäävät pihalle. Mutta jos yleisesti esimerkiksi puhutaan vuokralaisen oikeudesta saada vuokranalennusta, niin nämä arvioidaan sen kautta onko asunto ollut siinä kunnossa kun osapuolten kesken oli sovittu, tai mitä vuokralainen on voinut olettaa ottaen huomioon asunnon vuokrataso, missä asunto sijaitsee jne.


Tällaisissa tapauksissa neuvomme asunnon omistajaa keskustelemaan vuokralaisen kanssa ja kysymään, mistä viivästys johtuu. Esiin kannattaa nostaa viivästyskorot ja perintäkulut, sillä jo pienetkin summat saattavat herättää vuokralaisen. Tärkeintä on ilmaista heti, ettei salli vuokranmaksun laiminlyöntejä, Koro-Kanerva kertoo. Vierailija: Kuolinpesän asunto toisella paikkakunnalla vuokralla.


Talon yhteisissä tiloissa on yhä varastoituna muutama kuolinpesän tavara, tästä on sovittu. Kun tavaroita on kuolinpesän osakkaiden kesken haettu, on huomattu, että yksi naapuri tulee aina pihalle seuraamaan ja soittaa kuolinpesän. Vuokralaisen jättämät tavarat. Pihalle jäi mm Avensis, transitt,i kolme purettua autonromua ja romulava. Itse en ole kyllä törmännyt tapauksiin, jossa oltaisiin tahallaan valittu sellainen vuokralainen, josta aiheutuisi taloyhtiölle ja osakkeenomistajalle vahinkoa.


Sokeritoukat, muurahaiset ja turkiskuoriaiset ovat varsin tavallisia mutta vaarattomia vieraita kaupunkikodeissa. Myös luteita havaitaan toisinaan. Rotat ja hiiret viihtyvät varsinkin roska-astioiden lähettyvillä. Jollei vieläkään vaikutusta, kamat pihalle kyselemättä. Joku järki tuossakin pitää olla.


Esimerkiksi naapuritalossa on asunut eräs vähemmistöön kuuluva neiti, joka ei sattumalta ole ikinä paikalla tai löydä uutta asuntoa vaikka vuokrat on maksamatta. Kun pihalle ei saa heittää, jollei ole asuntoa. Vastaus Isäntä Aihe on varmaan monelle vuokranantajalle tuttu, maksu ei tule ajallaan lupauksista huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit