keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Yhdistyksen talousarvio

Hallitus laatii esityksen talousarvioksi ja yhdistyksen kokous hyväksyy sen valmistelevassa yleiskokouksessaan (yleensä syksyllä). Hallituksen on hoidettava taloutta yhdistyksen kokouksen hyväksymän talousarvion mukaisesti. Talousarvion toteutumista on seurattava sekä tilikauden aikana että sen päätyttyä. Suurempien poikkeamien syyt on selvitettävä ja käsiteltävä hallituksen. Jos yhdistyksessä toimintasuunnitelma on tapana valmistella marraskuussa seuraavalle vuodelle, myös talousarvio valmistellaan marraskuussa.


Jos taas toimintasuunnitelma valmistellaan tammikuussa, talousarviovalmistelukin tehdään tammikuussa.

Näin tuloslaskelmasta on helppo nähdä, onko talousarvio toteutunut. Kuka vastaa yhdistyksen taloushallinnosta ja kirjanpidosta? Yhdistysten hallitus on tärkein toimija taloushallinnossa. Tämä johtaa usein siihen, että talousarvio kopioidaan hyvin vähäisin muutoksin edelliseltä vuodelta eikä se vastaa todellisuutta ollenkaan. Toisaalta yhdistyksen jäsenetkin osoittavat asiaan juuri niin paljon mielenkiintoa, että heillä ei todellisuudessa ole minkäänlaista kontrollia yhdistyksen rahan käyttöön.


Yhdistyslain edellyttämä taloudenhoito On tärkeää, että yhdistyksen taloutta seurataan myös vuoden aikana (kuinka paljon rahaa on kulunut, kuinka paljon rahaa on jäljellä). Ne hyväksytään yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa. Toimintasuunnitelma ja talousarvio ovat vuositasolla yhdistyksen toiminnan keskeisimmät ohjausvälineet.

Hyvän toimintasuunnitelman voi kirjoittaa monella tavalla. Tärkeää on, että se kuvaa selkeästi yhdistyksen toiminnan rakenteita ja sisältöjä. Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta.


Tehtiinpä kirjanpito sitten kuukausittain tai vuositasolla, niin yhdistyksen kannattaa miettiä tilikartta suhteessa toimintaan. Onko tilikartta sellainen, että se palvelee yhdistyksen toimintaa ja sen ohjausta? Fiksusti tehty tilikartta helpottaa toiminnan seuraamista. Tästä kannattaa rohkeasti puhua yhdistyksen kirjanpitäjän kanssa. Tietopaketti yhdistyksen taloushallinnasta: mitä talousohjesäännössä sanotaan, mitkä ovat hallituksen vastuut ja milloin talousarvio ja tilinpäätös pitää tehdä.


Mikä ero on tilintarkastuksella ja toiminnantarkastuksella? Todellisuudessa yhdistyksen talouden hoito on ihan loogista ja perusteiltaan yksinkertaista toimintaa. Tämän oppaan tarkoitus on antaa tarvittavat tiedot ja taidot, joiden avulla ja joita noudattamalla kuka tahansa voi ryhtyä pienen yhdistyksen taloudenhoitajaksi ilman aiempia tietoja tai kokemusta. Hallituksen tulee siis toimia talousasioissa vuosikokouksessa laaditun talousarvion mukaisesti.


Yhdistyksen hallitus vastaa kaikista rahankäyttöön liittyvistä asioista. Asiaa edustajistoaloitteista ja aloitteiden tekemisestä. Aatteellisuus kirjataan yhdistyksen tarkoitusta koskevaan sääntöpykälään. Sen on perustuttava yhdistyksen toimintasuunnitelman. Talousarvio on yhdistyksen varojen käyttöä ja hankintaa koskeva suunnitelma.


Jo toimintasuunnitelman laatimisen yhteydessä on mietittävä tarkkaan, miten yhdistyksen tulot ja menot suhtautuvat toimintaan.

Lisäksi talousarvion laadinnan pohjana ovat edellisten vuosien tilinpäätökset. Kaikki nämä vaikuttavat toimintasuunnitelman. Kehittämisavustuksen liitteeksi on yhdistyksen laadittava erillinen toimintasuunnitelma ja talousarvio.


Mikäli hanke on suunniteltu kaksivuotiseksi, on suunnitelman katettava molemmat vuodet. Avustuksen hakeminen Hakulomakkeita on kaksi, toinen toiminta-avustuksen hakemiseen ja toinen kehittämisavustuksen hakemiseen. Koulutukset järjestetään WSOY talon auditoriossa ja Minimitassa (2.), Mannerheiminkatu 2 K-porras (kellari), Porvoo. Koska toimeksiantajayhdistys Jokelan Derius Ry on rekisteröity yhdistys, tulee opinnäytetyö käsittelemään asioita rekisteröidyn yhdistyksen kannalta.


Vaikka ilmoitukset yhdistysrekisteriin voi antaa sähköisesti, täytyy ilmoitukset Verohallintoon tehdä aina paperilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit