keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Yhdistyksen käteiskassan kirjanpito

Yksinyrittäjä, keskity työn tekoon - vaihda Accountor Go -palveluun! Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa. Kaikki tositteet laitetaan mappeihin aikajärjestyksessä.


Samalla tavalla pidetään kirjaa käteiskassan käytöstä, eli kirjataan menot ja tulot selvästi omaan kassakirjanpitoon. Yhdistyksen täytyy tehdä jokaiselta tilikaudelta tilinpäätös. Tilikausi on yleensä yksi kalenterivuosi (kk). Käteiskassoista pidetään erillistä maksuperusteista kirjanpitoa, joka liitetään esimerkiksi neljännesvuosittain yhdistyksen kirjanpitoon. Järjestetään tapahtuma, jossa kuluu euroa.


PK-yritysten ja yhdistysten kirjanpito ja varsinkin tilinpäätösten teko on onneksi vähän yksinkertaisempaa kuin suuryritysten. Pienet yritykset saavat käyttää hyväkseen erinäisiä helpotuksia. Lisäksi jokaisen yhdistyksen on laadittava omat säännöt, jotka ovat kuin yhdistyksen selkäranka, josta käy esille yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot.


Projektit taloushallinnossa Projektit ja hankkeet ovat erillinen osa yhdistyksen toimintaa, vaikka ne perustuvatkin yhdistyksen sääntöjen :ään Projekteilla ja hankkeilla on oltava erillinen kirjanpito. Kannattaa lisäksi pitää luetteloa laskuista, joista yhdistys ei ole vielä saanut maksua. Hallituksen on huolehdittava siitä, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito.


Laatia yrityksen kirjanpito yritykselle itselleen ja ulkopuolisia varten. Havainto pätee erityisesti tilitoimistojen laatimiin kirjanpitoihin eikä eroa useinkaan. Tällä konstilla yrityksellä saattaakin kohta olla hulppea käteiskassan saldo. Sitten sen siirtäminen kahdenkertaiseen kirjanpitoon ei ole onnistunut ihan oikein. Nyt on ongelmia viimevuoden kirjan pidon tekemisessä, koska edellisen tilivuoden taseen vastaavaa ja vastattavaa eivät ole tasan.


Mitä pitäisi tehdä? Paula Pylkkänen 13. Tositteita ovat muun muassa rahalaitoksen antamat tiliotteet, tiliotteen liitteenä olevat erittelyt saapuneista viitemaksuista, laskujen maksupalvelun erittelyt ja erittelyt toistuvaissuorituksina maksetuista palkoista sekä käteiskassatositteet ja käteiskassan päiväkohtaiset yhteenvedot.


Lisäksi hän piti hallussaan käteiskassaan kuuluvia varoja noin 8euroa. Vahinkojen ja riskien etsimisen lisäksi toiminnantarkastajan tulee valvoa yhdistyksen toiminnan lainmukaisuutta. Tämä tarkoittaa, että toiminnantarkastajan tulee huomata yhdistyslain ja yhdistyksen sääntöjen olennaiset rikkomukset. Onhan yhdistyksen kirjanpito asianmukaisesti järjestetty? Kirjanpito kuvastaa aina rahassa mitattavia tapahtumia!


Kirjanpidon keskeinen tili on kirjanpitovelvollisen rahavarojen muutoksia kuvaava rahatili, ns. Tähän ”kassaan” sisältyvät rahat voivat olla varsinaisen käteiskassan lisäksi myös esimerkiksi pankkitileille talletettuna. Toiminnanjohtaja ja taloutta hoitava toimihenkilö vastaavat siitä, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen, raportointi on tarkoituksenmukaista ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty, ja että hallitus ja muut päättävät elimet saavat oikean ja riittävän tiedon taloudellisten päätösten perustaksi. Minicapital on uudenlainen ja moderni tilitoimisto.


Palvelemme suomen, viron ja venäjän kielillä. Asiakkaan tulee toimittaa meille tositteet kuukausittain, sillä yrityksen kirjanpito tehdään kuukausittain. Ilmainen Excel-pohja: Yhdenkertainen kirjanpito on mahdollista tehdä myös itse.


Myyntisaamisten alaskirjaus kirjanpidossa. Kannattajajäsenellä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa. Jäsenen erottamisesta päättää yhdistyksen kokous hallituksen esityksestä.


Kokouskutsut julkaistaan yhdistyksen sähköpostilistalla ja niissä on ilmoitettava. Kutsu kokoukseen lähetetään sähköpostilla tai teksti- viestillä taikka postitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit