keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Yrityksen siirtäminen puolisolle

Myy asunnonpuolikas puolisolle alimpaan verottajan hyväksymään hintaan ja tee kauppasummasta nollakorkoinen velkakirja jossa on uskottava lyhennysohjelma. Sitten puolisosi siirtää rahaa kuukausittain tilllesi velan lyhentämiseksi. Tuon pitäisi pitää verottaja tyytyväisenä.


Itselleen, puolisolleen tai alle 14-vuotiaalle perheenjäsenelle ei voida maksaa palkkaa. Varojen siirtäminen yksityistalouteen tapahtuu yksityisnostoina. Koska palkanmaksu ei ole mahdollista, ei yrittäjä voi ottaa itselleen luontoisetuja (esim. lounasetu ja autoetu) tai vähentää henkivakuutusmaksujaan yrityksen verotuksessa. Emme ole epähuomiossa aikanaan vaatineet veroilmoituksella alijäämähyvityksen siirtämistä minun hyväkseni.


Olisin voinut hyödyntää sitä omassa verotuksessani. Voiko alijäämähyvityksen siirtämistä puolisolle vaatia jälkikäteen. Pääsäännön mukaan yrittäjän pääomatuloa on määrä, joka vastaa prosenttia (verovelvollisen niin vaatiessa tai prosenttia) yrityksen nettovarallisuudelle lasketusta tuotosta. Näin laskettu pääomatulo-osuus verotetaan prosentin verokannan mukaan. Avioehtosopimuksella voidaan myös määrätä, että puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toiselle puolisolle kuuluvaan omaisuuteen, esimerkiksi tämän perintönä saamaan maatilaan.


Tämä määräys merkitsee sitä, että puolisoiden kesken jaetaan tasan kaikki muu omaisuus paitsi avioehtosopimuksessa mainittu maatila. Yrityksen substanssi- ja tuottoarvon perusteella laskettu käypä arvo on 150. Avioliiton solmiminen ei aiheuta muutoksia puolisoiden omistussuhteisiin.


Se omaisuus, joka puolisolle kuuluu avioliittoa solmittaessa, jää avioliiton solmimisen jälkeenkin hänen omaisuudekseen. Samoin omaisuus, jonka puoliso hankkii avioliiton aikana tai saa perintönä taikka lahjana, on yksin hänen omaisuuttaan. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi matkakulut, kotitalousvähennys, työasuntovähennys, vuokratulot sekä luovutusvoitot ja -tappiot muusta omaisuudesta kuin arvopapereista. Toiminimeä ei voi myydä elinkeinotoiminnasta erillisenä osana, sillä kuluttajat yhdistävät toiminimen aina tiettyyn yritykseen.


Toiminimen irrottaminen voisi johtaa kuluttajia harhaan, sillä voitaisiin yhä yhdistää toiminimi saman yrityksen toimintaan ja tuotteisiin tai palveluihin. Selaimesi evästeet on estetty. Sinun on sallittava evästeet, jos haluat käyttää tätä sivustoa. Yksityishenkilön velkajärjestely tai yrityksen saneerausmenettely.


Vuokralaista koskevan yksityishenkilön velkajärjestelyn tai yrityksen saneerausmenettelyn vaikutuksista vuokrasuhteen pysyvyyteen ja vuokrasopimuksesta aiheutuvien velvoitteiden täyttämiseen säädetään erikseen. Valitse ensin alue. Kun valitset alueen, näet linkin tämän alueen InfoFinland-sivuille. Kun liikut sivustolla eri aiheissa, saat tähän valikkoon linkin vastaavaan aiheeseen valitsemasi alueen sivuille. Kuka on YEL:n mukaan yrittäjä?


Ota YEL-vakuutus, jos kaikki seuraavat väittämät sopivat sinuun. Olen 18–67-vuotias. Hae oleskelulupaa tällä hakemuksella, jos puolisosi on Suomen kansalainen. Puolisolla tarkoitetaan aviopuolisoa, samaa sukupuolta olevaa rekisteröityä kumppaniasi tai sellaista avopuolisoa, jonka kanssa olet asunut avioliitonomaisessa suhteessa vähintään kaksi vuotta yhdessä tai teillä on yhteisessä huollossa oleva lapsi.


Työtulo määritettäessä ei yrityksen voitolla eikä yrittäjän verotettavalla tulolla ole merkitystä. Eläketurvakeskus julkaisee vuosittain ohjeen siitä, millä tasolla koko aikaisen yrittäjän työtulon tulisi olla eri toimialoilla. YEL-työtulon muuttaminen on mahdollista ja tärkeääkin yritystoiminnan laajentuessa tai supistuessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit