perjantai 4. joulukuuta 2020

Yrityksen nimen rekisteröinti

Ennen rekisteröintiä PRH tutkii ehdotetun nimen rekisteröitävyyden. Esimerkiksi seuraavat asiat ovat keskeisiä: Toiminimilain mukaan yrityksen nimen on oltava yksilöivä ja erottauduttava aikaisemmista nimistä. Tutki etukäteen, onko uudelle yritykselle pohtimasi nimi rekisteröitävissä. Huomioithan, että yrityksen nimen rekisteröitävyys tutkitaan PRH:ssa vasta, kun sitä koskeva ilmoituksesi on saapunut vireille. Kun rekisteröit yrityksesi nimen , muut eivät saa käyttää sitä.


Yrityksen nimen valitseminen.

Saat antaa PRH:lle varsinaisen toiminimiehdotuksesi sekä sille kaksi varavaihtoehtoa. PRH tekee lopullisen päätöksen siitä, saatko rekisteröityä nimi-ideasi omaan käyttöösi. Jos kuitenkin haluat rekisteröidä toiminimellesi erillisen nimen , tapahtuu se rekisteröitymällä kaupparekisteriin ja maksamalla käsittelymaksu (sähköinen ilmoitus 60€, paperinen 115€). Tällöin saat nimellesi suojan, eli kukaan muu ei saa käyttää samaa toiminimeä elinkeinotoiminnan harjoittamiseen.


Perusilmoituksen saa tehdä sellainenkin yritys, joka ei ole siihen velvollinen. Esimerkiksi luoton vakuutena käytettävä yrityskiinnitys voidaan vahvistaa vain rekisteröidyn yrityksen omaisuuteen. Rekisteröinti on tehokkain tapa suojata yrityksen toiminimi.


Jos sinulla on jo Y-tunnus, ja haluat ilmoittaa yrityksesi kaupparekisteriin, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus Y6-lomakkeella ja henkilötietolomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin.

Kirjoita Y6-lomakkeen kenttiin perustietojen lisäksi kaupparekisteriin ilmoitettavat tiedot: yrityksen nimi, kotipaikka, osoite ja toimiala. Hyvä toiminimi on iskevä, jää helposti mieleen ja tukee myös yrityksesi liiketoimintaa. Näin asiakkaasi sekä sopimus- ja yhteistyökumppanisi löytävät yrityksesi helposti. Saat itse päättää toiminimesi nimen , mutta se kannattaa valita huolella. Toimintaasi helpottaa paljon, jos keksit omalle toiminimellesi nimen , jonka asiakkaasi ja yhteistyökumppanisikin muistavat.


Samannimistä toiminimeä ei saa löytyä kaupparekisteristä. Jo varattuja toiminimiä voi selvittää esimerkiksi PRH:n nimipalvelussa. Kun teet yrityksen ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että jatkossa yrityksesi tekee ilmoitukset vain sähköisesti. Kun valitset vain sähköiset ilmoitukset, kaupparekisteri ja Verohallinto eivät ota vastaan yritykseltäsi paperilomakkeita (Y-lomake).


Samalla ilmoituksella ilmoittaudutaan sekä kaupparekisteriin että verottajan rekisteriin. Yksilöllinen nimi kuvaamaan yritystäsi. Kun perustat yrityksen , sinun on tehtävä perustamisilmoitus Y1-lomakkeella. Perustamisilmoitukseen ilmoitat yhtiömuodon lisäksi yrityksen nimen , sekä kaksi varanimeä. Kotipaikaksi käy hyvin omakin kotiosoite, jos olet perustamassa yksin yritystä eikä muuta toimipaikkaa ole.


Toiminimen rekisteröinti on suhteellisen helppoa ja suoraviivaista. Prosessissa on kuitenkin otettava huomioon asioita toiminnan luonteen puitteissa. Pelkkä nimi paperissa ei takaa yrityksen kelpoisuutta liiketoimintaan.


Lupien tarve, toiminnan laajuus sekä liikevaihto pitää arvioida ja sopiva toimiala valita.

Käyttäjätunnus on yrityksen sähköpostiosoite. Huomioittehan, että vaikka sähköpostiosoite muuttuu, käyttäjätunnus pysyy samana. Kun rekisteröintilomake on lähetetty, siirtyy rekisteröinti NY-toimistolle tarkistettavaksi ja saat sähköpostilla viestin, kun rekisteröinti on käsitelty.


Verkkotunnus on tärkeä osa yrityksen brändiä internetissä. FI-verkkotunnuksen saat verkkotunnusvälittäjältä. Katso videolta, mistä verkko-osoitteen etsintä lähtee liikkeelle ja miten sadat nimipalvelimet ympäri maailmaa turvaavat fi-juuren toiminnan.


Toiminimeä, joka ilmaisee vain toiminnan laadun taikka tarjottavan tavaran tai palvelun yleisen nimityksen tahi yksistään sisältää yleisesti käytetyn paikannimen tai muun sellaisen nimen , voidaan pitää yksilöivänä ainoastaan, milloin se on vakiintunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit