torstai 24. joulukuuta 2020

Vuokralaisen velvollisuudet

Huoneiston kunnon valvomiseksi ja remonttitarpeen kartoittamiseksi. Käynnistä pitää vuokralaisen kanssa sopia etukäteen, ilman lupaa vuokranantaja ei saa tulla. Mitä jos ei yllättävän tilanteen vuoksi joskus pystykään maksamaan vuokraa ajallaan?


Ota tällöin heti yhteys vuokranantajaan ja kerro tilanteesi. Osa huolellista hoitoa on asunnon säännöllinen siivoaminen sekä puhtaanapito. Tästä oppaasta löydät tietoa ja vinkkejä aina vuokra-asunnon etsimisestä vuokrasuhteen päättymiseen. Sinulla on velvollisuus. Laaja tietopaketti mm.


Vuokran määrä lukee vuokrasopimuksessa. Joskus eteen tulee tilanne, jossa vuokranantaja päättää myydä omistamansa asunnon. Tällöin herää kysymys siitä, miten myynti vaikuttaa asunnossa asuvan vuokralaisen ja vuokranantajan väliseen vuokrasuhteeseen.


Omalla kustannuksella saa tehdä pie. Jos vuokranantaja ei huolehdi tarvittavista korjauksista, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Näin myös siinä tapauksessa, että asunnossa asuminen aiheuttaa asukkaalle terveydellistä vaaraa. Velvollisuuksista tärkein on tietenkin vuokran maksaminen — se ei kuitenkaan ole ainoa.


Oikeuksiakin toki on, kuten oikeus nukkua yönsä rauhassa. Kokemuksia asumisesta. Mitä asuinalueita et voi suositella pahimmalle vihamiehellesikään? Missäpäin on mukavinta asustella? Vesivahinko, vuotavat putket, rikkoutunut lavuaari – Kuka vastaa vahingoista vuokra-asunnossa?


Mikäli vuokralainen siirtää vuokraoikeutensa toiselle ilman vuok-ranantajan lupaa, on vuokranantajalla oikeus purkaa vuokrasopimus päättymään heti ilman irtisanomisaikaa. Kun vuokralainen on saanut avaimen, vuokranantaja ei saa tulla asuntoon ilman vuokralaisen lupaa, vaikka hänellä olisi oma avain. Säännöllinen siivous on helppo muistaa, mutta sen lisäksi vuokra-asunnon hoitoon kuuluu myös sellaisia velvollisuuksia, jotka saattavat toisinaan unohtua tai voi olla epäselvää, kenen vastuulla hoitotoimenpiteet ovat.


Kun muutat vuokra-asunnosta joko uuteen vuokra-asuntoon tai omaan asuntoon, muista vuokralaisen velvollisuudet. Laissa on säädetty hoitovelvollisuudesta niitä tilanteita varten, joissa sopijapuolet eivät ole sopineet asiasta mitään. Hän saa yllättäen unelmiensa työtarjouksen toiselta paikkakunnalta, ja joutuu muuttamaan pois vanhasta kodistaan. Asianajaja Harri Kontturi, Joensuu, As:tsto KontturiCo Oy harri. Mitkä ovat vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet ? Mikäli huoneen, huoneiston tai sen osan luovutus viivästyy, on vuokranantaja velvollinen korvaamaan vuokralaiselle aiheutunut vahinko.


Kannattaisi lukea säädöksiä ennenkun ryhdytään kinaamaan. Talkoisiin ei ole pakko osallistua oli sitten osakas tai vuokralainen. Vedotaan siihen ,että ei ole taloyhtiön asukkaat yhdenvertainen jos toiset tekee ja toiset ei tee. Laskuja vuokralaisen asumisaikaan kohdistuvista kustannuksista voi tulla tasauslaskuina vielä paljon vuokralaisen poismuuton jälkeen. Tavanomaisen kulumisen ohjeessa todetaan, että mikäli asuntoon kuuluu piha, on vuokralaisen huolehdittava siitä, että se on yleisilmeeltään siisti ja että pensasaidat ja istutukset pysyvät kunnossa.


Tärkein asia, joka vuokralaisen tulee muistaa, on maksaa vuokra viimeistään sopimuksessa määriteltynä päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit