keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Valtakirja taloyhtiön kokoukseen

Taloyhtiön yhtiökokous valtakirja. Kun taloyhtiössä järjestetään yhtiökokous, osakkeenomistaja saa käyttää oikeuttaan tässä yhtiökokouksessa joko itse taikka valtuutetun välityksellä. Osakkeenomistaja voi siis valtuuttaa toisen henkilön omasta puolestaan edustamaan itseään taloyhtiön yhtiökokouksessa.


Avoimella valtakirjalla valtuutettu voi edustaa yhtiökokouksessa osakasta muiden valtuutustehtävien lisäksi. Erikseen todettakoon, että kuolinpesän omistaessa osakehuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet, ei yhdellä kuolinpesän osakkaalla ole oikeutta ilman kaikkien muiden pesänosakkaiden valtuutusta edustaa muita ja käyttää osakeryhmän tuottamia ääniä päätöksentekoon. Toki hän voi kokoukseen osallistua ja esittää omia.


VALTAKIRJA YHTIÖKOKOUSTA VARTEN Valtuutan alla mainitun henkilön edustamaan minua ja käyttämään puhe- ja äänioikeuttani Lehto Group Oyj:n tilikauden 1. Lisäksi kokoukseen saavat osallistua isännöitsijä ja hallituksen jäsenet. Yli viiden asunnon yhtiössä myös vuokralainen voi osallistua yhtiökokoukseen, kun käsitellään asioita, jotka vaikuttavat merkittävästi hänen kotinsa tai taloyhtiön yhteisten tilojen käyttöön. Jos taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ei ole määräyksiä hallituksen kokouksen koollekutsumisesta, on kokouksessa hyvä päättää myös muun muassa siitä, miten hallituksen kokoukset kutsutaan koolle, kuinka paljon ennen kokousta kutsut toimitetaan ja milloin poissaolosta tai esteellisyydestä on ilmoitettava. Hyvä, kun oikaisit asian, että hallituksen kokoukseen ei voi valtakirjalla tulla.


Yhtiökokous on asia erikseen. Onko muuten oikein kun hallituksen kokouksessa valitaan puheenjohtaja siten että yksi häntä ehdottaa mutta kukaan ei kannata,eikä puhu mitään,tulkitaanko hiljaisuus myöntymisen merkiksi? Katso valtakirjapohjat tästä. Tällaista osaketta ei myöskään oteta lukuun, kun pätevän päätöksen syntymiseen tai tietyn oikeuden käyttämiseen vaaditaan kaikkien osakkeenomistajien suostumus tai suostumus osakkeenomistajilta, joilla on määräosa yhtiön osakkeista. Valtuutetun on esitettävä päivätty valtakirja tai osoitettava muutoin luotettavalla tavalla osakkaalta saamansa valtuutus.


Valtuutukselle ei ole määrätty laissa erityisiä muotovaatimuksia. Suositeltavin tapa valtuuttaa on antaa valtuutetulle kirjallinen ja päivätty valtakirja. Toinen henkilö valtuutetaan antamalla hänelle siihen tarkoitukseen sopiva valtakirja. Yksilöity valtakirja eroaa avoimesta valtakirjasta siten, että se valtuuttaa hoitamaan vain valtakirjassa erikseen määriteltyjä tehtäviä.


Kuolinpesän osakkailla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Kaikkien kuolinpesän osakkaiden on saavuttava paikalle tai heidän tulee antaa valtakirja , jotta kuolinpesä voi käyttää äänioikeutta yhtiökokouksessa. Asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä sellaista rakennusta tai sen osaa, jossa olevan huoneiston tai huoneistojen yhteenlasketusta lattiapinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi. Kun omistajia on useampia, tulee yhtiökokouksessa läsnäolevilla olla poissaolevilta valtakirja.


Lisäksi omistajien tulee olla yksimielisiä, jotta he voivat käyttää osakkaan oikeuksia, puhe- ja äänivaltaa. Jos yhdistys lähettää edustajan toisen järjestön kokoukseen , kannattaa laittaa valtakirja mukaan. Valtakirja yhtiökokoukseen. Pohja yhdistyksen toimintasuunnitelmaksi.


Kohdat on jaettu kätevästi osiin tavoite, vastuuhlö, aikataulu ja mittarit. Millainen valtakirja tehdään yhtiökokoukseen? PDF sisältää ohjeita. Ellei osakas pääse osallistumaan kokoukseen , hän voi valtuuttaa toisen henkilön puolestaan. Valtuutus olisi suositeltavaa tehdä kirjallisella valtakirjalla, jossa yksilöidään mitä valtakirja koskee, kuka on valtuutettu henkilö ja kuka valtuuttaja (= osakkeenomistaja).


Meillä on tällä viikolla tulossa elämäni ensimmäinen taloyhtiön kokous, johon avopuolisoni ei töiden takia pääse. Omistussuhde on meillä 50:50. Tarvitsenko siis mieheltäni valtakirjan, jos on jotain äänestyksiä tms.


Koitin haeskella netistä tietoa, mutta oli vähän ristiriitaisia vastauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit