maanantai 22. kesäkuuta 2020

Työtodistus hävinnyt

Suppeaan työtodistukseen on kirjattava aina työsuhteen kokonaiskesto ja työtehtävät. Työnantajan on annettava työtodistus viipymättä, yleensä viikon kuluessa pyynnöstä. Mutta ei hätää, jos unohdat asian: työnantaja on velvollinen antamaan työtodistuksen, jos sitä pyydetään vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.


Työtodistus kannattaa pyytää heti työsuhteen päätyttyä, ettei se unohdu. Apua, työtodistukseni on hävinnyt – mitä teen? Moni ei kuitenkaan tiedä, ettei työnantajan tarvitse antaa työtodistusta, ellei työntekijä sitä erikseen pyydä.


Eli siinä näkyi, milloin ja missä olin aikoinaan töissä heillä. Valitse ensin alue. Kun valitset alueen, näet linkin tämän alueen InfoFinland-sivuille. Kun liikut sivustolla eri aiheissa, saat tähän valikkoon linkin vastaavaan aiheeseen valitsemasi alueen sivuille. Jos sillä, minkä asianosainen on hävinnyt , on vain vähäinen merkitys asiassa, hänen tulee saada täysi korvaus kuluistaan.


Asiassa on osa vaatimuksista ratkaistu kantajan ja osa vastaajan hyväksi. Asianosaiset saavat pitää oikeudenkäyntikulunsa oikeudenkäymiskaaren luvun §:n momentin nojalla vahinkonaan. Työsopimus on vapaamuotoinen sopimus. Onko kellään hävinnyt kaikki työtodistukset ja koulupaperit niinkuin minulla?


Yritä sitten hakea töitä ilman papereita, eihän kukaan suostu ottamaan enää töihin ilman papereita. Koulupaperit saan takas helposti mutta miten kaikki helekutin työtodistukset. Käsittääkseni työtodistus on annettava. Jos sitä ei erikseen pyydetä, annetaan lyhyen kaavan mukainen työtodistus. Työnantaja tiesi, että työtodistus tarvitaan, jo työkkäriä varten ja siitä oli puhetta jo irtisanoutumishetkellä.


Minä kyllä tulkitsen tämän Kaleerin kapteenin kiusantekona 3v. Päätin vaihteeksi etsiskellä uusia hommia ja muistin, että yksi työtodistus puuttuu – hävinnyt muutossa tai joutunut väärään paperipinoon. No, ei kun soittelemaan perään.


Ja jos tää nyt on ensimmäinen työtodistus , jonka poika sai, niin siinä oleva ilmoitus, että eroaa omasta tahdostaan, ei yhtään mitään merkitse tulevaisuutta silmälläpitäen. Näitä työtodistuksia tulee elämän varrella kyllä, eikä mikään kaadu yhteen vaivaiseen 18-vuotiaana saatuun työtodistukseen. Työntekijällä on halutessaan oikeus saada myös työtodistus. Lopputili on maksettava viimeisenä työpäivänä, ellei muuta ole sovittu.


Jos lopputili viivästyy sovitusta, on työnantaja velvollinen maksamaan täyden palkan odotusajalta, kuitenkin enintään päivältä. Mikään työtodistus , jonka hän tulisi saamaan ei takaisi turvattua tulevaisuutta. Menetetty maine kulkisi edellä portteja sulkien. Hän mietti kuumeisesti umpikujastaan ulospääsyä.


Samassa hän keksikin itselleen pakotien. Hän kutsui isäntänsä velalliset luokseen ja sanoi, että puolet velasta sai anteeksi, kun maksaisi ne heti. Mikäli päätös muuttuu hankintaoikaisun johdosta, hävinnyt osapuoli voi valittaa siitä edelleen markkinaoikeuteen. Ellei päätös muutu, siitä ei voi tehdä jatkovalitusta markkinaoikeuteen.


Oikeudenkäymiskaaren luvun §:n mukaan asian hävinnyt osapuoli oli velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset kustannukset. Sisu Auto Huoltopalvelut Oy oli asiassa voittanut osapuoli ja sen olisi tullut saada korvaus oikeudenkäyntikuluistaan. Käräjäoikeus totesi myös, että mikäli työnantajalla olisi ollut epäilys poissoloperusteen aitoudesta, olisi työnantajan tullut ennen työsuhteen päättämistä selvittää perusteen aitous.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit