keskiviikko 17. kesäkuuta 2020

Yel palkka

Työsuhteen määritelmästä on kirjoitettu tarkemmin täällä. TyEL- palkka on tehdystä työstä maksettu korvaus. Usein se on sama kuin työntekijän ennakonpidätyksen alainen bruttopalkka. TyEL-palkkaan sisältyy rahapalkka sekä luontoisedut.


Yrittäjän eläkevakuutus auttaa, jos menetät työkykysi, sairastut, jäät vanhempainvapaalle tai yrityksesi toiminta jostain syystä keskeytyy. Yrittäjän saama päätoimen palkka ilmoitetaan suorituslajilla PY ja sivutoimen palkka suorituslajilla Y.

Sairauspäivärahaan huomioidaan myös yrittäjän muut työtulot, kuten esimerkiksi palkkatyöstä saatu palkka. Eri ikäisillä yrittäjillä maksu on eri suuruinen. Ilmoita yrittäjälle maksettu palkka tulorekisterin tulolajeilla. Yritykseni on tänä vuonna aloittanut ja en siis ole kenellekään yrityksestäni palkkaa maksanut. Mutta nyt siis pitäisi maksaa itselle palkka.


Jos olet vasta aloittelemassa uraasi työnantajana, työnantajamaksut eivät ole välttämättä ehtineet tulla tutuiksi. Kun palkkaat yritykseesi työntekijöitä, sinulla on kuitenkin velvollisuus huolehtia erilaisten työnantajamaksujen maksamisesta. Omavastuuaikaa ei ole, jos sairauspäivärahaan oikeuttava työkyvyttömyys alkaa tai jatkuu välittömästi sitä edeltäneen osasairauspäivärahan tai kuntoutusrahan jälkeen.

Kausiluonteinen työ voi jatkua vuodesta toiseen, vaikka se yhden vuoden aikana kestäisikin alle neljä kuukautta. Oletko aloittamassa yritystoimintaa? Katso vastauksemme usein kysyttyihin kysymyksiin yrittäjän eläkevakuutuksesta. Jos osinkoa ei voida nostaa pääomatulo-osinkona pienestä nettovarallisuudesta johtuen, on vaihtoehtona nostaa palkkaa tai ansiotulona verotettavaa osinkoa.


Ja miksi kuukaudessa? Jos verokorttia ei ole tallennettu, palvelu pidättää ennakonpidätystä :n mukaan työntekijän palkasta. Sama verokortti käy kaikille palkkatuloille Palkka. Tämä taas mahdollistaa asumistuen saamisen todellisuudessa suurillakin yrityksen kautta tulevilla tuloilla. Joissain erikoistilanteissa yrityksen tai yrittäjän voi olla myös pakko ottaa muita vakuutuksia.


Työtulon määrän tulee vastata yrittäjän työpanosta, jonka hän tekee yrityksessä. Työtulon tulisi olla sen suuruinen kuin palkka , joka ulkopuoliselle henkilölle maksettaisiin, jos yrittäjän tehtäviin palkattaisiin vastaavan ammattitaidon omaava henkilö. Yleensä työntekijäsi eläkettä kerryttävä ansiotulo on sama kuin ennakonpidätyksessä verotettava ansiotulo.


Työntekijän kansalaisuudella ei ole merkitystä. Suomessa tehty työ vakuutetaan yleensä Suomessa työnantajan tai työntekijän kansalaisuudesta riippumatta. Yrittäjän nostama palkka tai ansiotulot verotuksessa eivät siis vaikuta karttuvan eläkkeen määrään.


Sen perusteella määräytyvät myös äitiys- ja isyyspäivärahat sekä yrittäjän mahdollinen perhe-eläke. Konsernitilanteissa palkka tai osa siitä saatetaan maksaa työntekijälle muun kuin työnantajayrityksen toimesta tai varoista. Palkka ennen eläkkeelle siirtymistä.

Laskurissa oma palkka kasvaa joka vuosi palkkakertoimen mukaan, jos valittuna on vaihtoehto, jossa yleinen ansiotaso kasvaa. Palkka on muunnettu kuluvan vuoden hintatasoon. YEL : ssä yrittäjällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit