perjantai 17. heinäkuuta 2020

Virkavapaalla työskentely

Jos työntekijä haluaa palkatonta vapaata muusta kuin laissa erikseen säädetystä syystä (esimerkiksi perhevapaat ja opintovapaa), vapaan saaminen edellyttää sopimista työnantajan kanssa. Sopiminen on aina vapaaehtoista. Työnantajalla on oikeus myös kieltäytyä myöntämästä palkatonta vapaata. Työnantaja voi myös esimerkiksi asettaa vapaan myöntämiselle edellytykseksi, että. Aiemmin tässä foorumissa on käsitelty sitä saako lomalla tehdä töitä.


Entäpä miten asia lienee palkattomalla virkavapaalla tai vuorotteluvapaalla? Oma käsitykseni on se ettei siihen ole mitään lakipykälää esteenä. Vastaus minna Haluaisin kysyä että voiko esim. Ketkä oikeutettu saamaan virkavapaata?


Miten virkavapaata voidaan hakea ja millä perusteella? Voiko työnantaja olla suostumatta virkavapaaseen? Sapattivapaa, virkavapaa, palkaton vapaa, henkilökohtainen vapaa, työstä vapautus jne.


Rakkaalla lapsella on monta nimeä, jotka kuitenkin tarkoittavat kaikki samaa – työntekijän työstään henkilökohtaisista syistä ottamaa vapaata. Olen ollut virkavapaalla virastani vuotta ja mukavaa vaihtelua oli. Ainut ongelma oli se, että ensimmäinen virkavapaan pätkäni meni sitten niin, että en saanut yhdeltä kuulta palkkaa, koska virkavapaata sai vain hakemalla aloituskohdasta heinäkuun loppuun ja tästä sijaisuudesta en saanut heinäkuulta palkkaa. Hänet määrätään vuodeksi työskentelemään saman viraston toimipaikkaan Kuopioon.


Tämän ajan hän on virkavapaalla vakituisesta virastaan. Vierailija: Eli jos on saanut palkatonta virkavapaata ja tänä aikana tarjoituisi mahdollisuus mennä toiselle työnantajalle muutamaksi päiväksi töihin. Virkamiehen Kuopioon tekemät matkat ovat siten työmatkoja. Voiko mennä, vai onko se työehtosopimuksien vastaista?


Työskentely eläkkeell. Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa hyödyttää monia osapuolia. Se edistää työntekijän jaksamista.


Työtön työnhakija saa mahdollisuuden kerryttää työkokemusta määräaikaisesta työstä. Virkasuhteeseen voidaan momentista poiketen ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi, taloudellisista ja tuotannollista syistä irtisanotun viranhaltijan ottaminen toiseen virkasuhteeseen, §:ssä tarkoitettu virkasuhteen tarjoaminen osa-aikaiselle viranhaltijalle, §:ssä tarkoitettu tai muussa laissa. Opintovapaa tarjoaa työssä oleville joustavan mahdollisuuden opiskeluun. Oikeus opintovapaaseen perustuu opintovapaalakiin.


Virkavapaalla työskentely

Lakia sovelletaan työ- ja virkasuhteessa. Palkattomia poissaoloja voi vuorotteluvapaata edeltävän kuukauden aikana olla maksimissaan päivää. Palkattomaksi poissaoloksi katsotaan esimerkiksi aika, jona henkilö on ollut palkattomalla virkavapaalla , lakossa tai lomautettuna. Digi- ja väestötietoviraston virka, johon kuuluu tieto- ja kyberturvallisuuteen olennaisesti vaikuttavia tehtäviä, Tullin virka, johon kuuluu oikeus pidättämiseen tai Suomen alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen osallistuminen tai Tullin toimialaan kuuluvia rikostutkinta- ja valvontatehtäviä, sekä Tullin pääjohtajan välittömänä.


Työllisyysrahasto tuo turvaa työelämän muutoksissa. Tuemme työllisyyden edistämistä rahoittamalla työttömyysturvaa, aikuiskoulutusetuuksia, työttömyysajalta kertyvää työeläkettä ja palkkaturvaa. Kertymisestä ja sen määrästä sovitaan usein työehtosopimuksessa, joten sieltä kannattaa tarkistaa asiaa.


Työntekijälle kertyy myös vuosilomaa opintovapaan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit