maanantai 13. heinäkuuta 2020

Usa tullilomake

USA :han saavuttaessa kaikkien matkustajien, myös transit-matkustajien, on käytävä passintarkastuksessa. Passintarkastuksessa on esitettävä passin lisäksi lennolla jaettu tullilomake (tuo lennolle kuulakärkikynä) ja samalla kysytään muutama kysymys (esim. missä yövyt, matkan kesto, ammatti), joten hotellivarauksista kannattaa tulostaa paperikopio. Tulli-ilmoitus (SAD) SAD-lomakkeen (hallinnollinen yhtenäisasiakirja) nettiversio on tarkoitettu tuonnin ja passituksen tulli-ilmoituksen laatimiseen ja lasertulostukseen. Tarkista, mitä matkustusasiakirjoja tarvitset matkustaessasi Pohjois-Amerikkaan. Valitse jäsenyys tai tili.


Liity Finnair Plus -jäseneksi ja nauti monista rahanarvoisista eduista kotona ja maailmalla, tai luo Finnair-tili, joka nopeuttaa lentojen varaamista ja pääset helposti käsiksi tietoihisi Finnair-sivustolla. Joo maahantulokortti (vihreä jos ei ole viisumia, valkoinen jos on viisumi, tullilomake valkoinen). Lomakkeet saa koneessa (yleensä) ja siellä myös annetaan täyttöohjeet. Kysytään lähinnä henkilötietoja, matkan tarkoitusta (liike- vai turistimatka), missä asut USAssa oleilusi aikana jne. Vaikka maailmassa on monta hankalampaakin valtiota maahanpääsyn suhteen, ei USA :kaan kaikista helpoin ole.


Sinne ei noin vaan marssita ”Moro täsä mää nyt oon! Koska mulla on nyt muutama pyrähdys takana tuolla Amerikan Ihmemaassa, niin ajattelin jakaa. Tulliselvityslomake Venäjän tullia varten.


Emme halua, että joudut viettämään loma-aikaasi vieraan maan lentokentällä setvimässä matkustusasiakirjojen epäkohtia. Joten tutustu näihin tulli ja maahanmuuttoaiheisiin kysymyksiin. Koneessa saa sitten paperin, jossa on tulliasiat, eli mitä on mukana.


Hedelmiä ei kannata olla kassin pohjalla, koska niiden maahantuontia valvotaan. Olen itse törmännyt eräällä USA :n kentällä jopa hedelmiä nuuskivaan tullikoiraan. Maahantullessa joutuu yleensä Homeland Securityn tiskille, jossa voi joutua odottamaan pidemäänkin.


Netistä tilaajalle. Tavaran tilaaminen ulkomailta on helppoa, mutta tilaamisessa voi olla rajoituksia tai kieltoja, ja tavaran maahantuontiin voi liittyä tullaamista ja verojen maksamista. Nämä käytännön vinkit auttavat matkailijaa selviytymään San Franciscon arjessa.


Suurin osa vinkeistä kelpaa ohjenuoraksi myös Kalifornian tai koko USA :n matkoille. Osa lainsäädännöstä on osavaltio- ja kaupunkikohtaista, joten sijainnista riippuu esimerkiksi saako kaupasta muovipusseja tai kuka saa ajaa vuokra-autolla. Varsinaiseen muuttopäivään tuli valmistautua suurella määrällä paperisotaa, mm. Suomen että USA :n tullilomake.


Muutama päivä ennen muuttopäivää myös kävimme tavaramme läpi siltä varalta, ettei mitään kiellettyä, esimerkiksi kemikaaleja, pattereita, elintarvikkeita tai alkoholia, joutuisi muuttokonttiin. Parasta on tarkistaa tilanteesi lentohenkilökunnalta, joka jakaa lomakkeet lennon puolivälissä. Ota myös oma kynä mukaan varmuuden varalta. Tullilomakkeet jaetaan lennon puolivälissä ja ne kannattaa täyttää heti (eikä odottaa tulliin saakka). Perheen, jolla on sama sukunimi, tarvitsee täyttää vain yksi tullilomake.


Menettelyn pohjana on kaupallinen tai hallinnollinen asiakirja, kuten esimerkiksi kauppalasku, kuljetusasiakirja tai perinteinen paperinen SAD- tullilomake. Ilmoitus lähetetään tullilaitokselle sähköpostilla tai annetaan tullille tavaran saapuessa. Ahvenanmaa ei kuulu EU:n valmiste- ja arvonlisäveroalueeseen, joten paketteihin täytyy liittää tullilomake (CN 23) tai kassasta tai automaatilta tulostettava tullilomaketarra. Kaupallisissa tarkoituksissa tavaraa lähetettäessä tarvitaan kauppa- tai proformalasku.


Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto (SAM) on Yhdysvaltojen ystävyysjärjestö. Lähetä paketti, kirje tai kortti. Seuraa lähetystäsi tai valitse Oma noutopiste.


Kaikki Postin palvelut henkilöasiakkaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit