torstai 23. heinäkuuta 2020

Yrittäjän palkka

Sote-maksu maksetaan Verohallinnolle yhdessä muiden oma-aloitteisten verojen kanssa. Maksu ei enää kansaneläkemaksun poistumisen jälkeen ole moniportainen, vaan kaikille. Tulojen tarve voi vaihdella elämäntilanteen mukaan, mutta lähtökohtaisesti yrittäjän kannattaa aina nostaa palkkaa.


Palkka muodostuu peruspalkasta, peruspalkasta riippuvista palkanlisistä ja luontoiseduista. Palkanlisät ovat joko lakisääteisiä tai työehtosopimuksista riippuvia.

Kaikki maksetut palkat ja etuudet - myös yrittäjän itselleen maksamat - ilmoitetaan tulorekisteriin. Työtulon arviointiin vaikuttavat työskentelytuntien lisäksi esimerkiksi yrityksen toimiala, liikevaihto, työntekijämäärä ja korkein työntekijän palkka. Vakuutusmaksut maksetaan sekä tehdyn työajan että tekemättömän työajan kuten vuosilomien ja vapaapäivien ym.


Työsopimuslain mukaan palkka on on maksettava palkanmaksukauden viimeisenä päivänä, jollei toisin sovita. Silloin, kun palkka lasketaan viikolta tai pidemmältä, on palkka maksettava kerran kuussa ja tuntipalkka tai alle viikon jaksolta määräytyvä palkka kahden viikon välein. Et sitten ymmärtänyt että kyse oli OY:n omistajan palkan maksusta. Voi kauheeta sentään.


Oletko tosiaan noin tohkeissasi sen oman omistajuutesii kanssa nyt.

Jotta nämä palkat ja osingot voidaan sairausvakuutusmaksua laskettaessa erottaa yrittäjän saamista muista palkoista ja osingoista, ne on ilmoitettava vuosi-ilmoituksella erillään. Sairauspäiväraha yrittäjälle ja apurahan saajalle. Miten yrittäjän palkkasi vastaa palkkaa, jonka sait työntekijänä?


Pekka Koskinen, Leadfeederin perustaja ja toimitusjohtaja: ”Uskon, että palkkani on samalla tasolla kuin helsinkiläisillä startup-yritysten perustajilla keskimäärin. Frankly Juicesta saamani palkka on mielestäni ok. Katso myös eri ammattien keskimääräiset palkat sekä suurimmat ja pienimmät palkat alta. Muuten tilinpäätöstiedot antavat liian ruusuisen kuvan liiketoiminnan kannattavuudesta. Toiminimen palkka on oikeastaan harhaanjohtava termi, koska toiminimellä tai kevytyrittäjänä toimiva henkilö ei itse asiassa saa työstään varsinaista palkkaa.


Asiaa kannattaa ajatella yrityksen näkökulmasta:. Yrittäjän palkka pitäisi aina oikaista tuloslaskelmassa. Mikäli sivutoimisen yrittäjän tulot jäävät pieniksi, useimmiten kannattavinta on nostaa rahaa ulos palkkana. Palkka on yrityksen tulosta pienentävä kulu ja pienillä tuloilla palkasta maksettava vero jää alle prosentin, jonka yhtiö maksaisi tuloksestaan.


Se ei siis ole sama kuin yrittäjän nostama palkka , verotettava tulo tai yrityksen tuottama voitto. YEL-työtulo on arvio yrittäjän työpanoksen arvosta. Lisäksi yrittäjällä on muualta saatua palkkatuloa 5. Eläke- ja etuustuloja tai muita päivärahamaksun perusteeseen kuulumattomia tuloja yrittäjällä ei ole.


Lain mukaan yrittäjän palkan tulee olla kohtuullista ja tässä tulee huomioida yrityksen taloudellinen tilanne.

Palkka on kirjattava kirjanpitoon palkaksi, jottei tule väärinkäsitystä siitä, että kyseessä olisi esim. Palkkasumma voi myös vaihdella tilanteen mukaan. Suomen Yrittäjät ry:n ekonomisti Petri Malinen on laatinut v. Hovioikeus lyhensi tuomiota viidellä kuukaudella. Jos palkka on työntekijän mielestä virheellinen, työntekijän on pyydettävä työnantajalta palkanmaksun oikaisua.


Palkanmaksun oikaisulla tarkoitetaan työnantajan maksamatta jättämiä palkkoja ja työnantajan liikaa maksamia palkkoja. Työnantajalla on oikeus saada takaisin työntekijälle liikaa maksettu palkka. Liitä hakemukseesi palkka - ja työtodistukset, jotta Kela voi selvittää, täyttyykö työssäoloehto. YEL-vakuutus turvaa sinun ja perheesi elämän. Jos työaikasi on ollut epäsäännöllinen, selvittämiseen voi käyttää lomaketta, jonka nimi on Todistus työssäoloehdon selvittämistä varten.


Anna lomake työnantajan täytettäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit