maanantai 14. syyskuuta 2020

Yritysmuodon valinta

Yritysmuodon valinta

Yritysmuodon valinta edessä? Kun olet tehnyt päätöksen yrityksen perustamisesta, yksi ensimmäisistä ratkottavista asioista on oikean yritysmuodon valinta. Myös pääoman tarpeella sekä yrityksen perustamiseen ja toimintaan osallistuvien henkilöiden lukumäärällä on oma merkityksensä. Suomessa yrityksen perustaminen ja yritysmuodon valinta on mielenkiintoista, sillä yrittäjä voi valita itselleen parhaan yritysmuodon viidestä eri vaihtoehdosta. Helpottaaksemme päätöstä, käymme läpi yritysmuotojen keskeisimmät erot kohta kohdalta.


Verotus, vastuut, hallinnolliset asiat, kirjanpito sekä osakkaiden keskinäiset suhteet ovat tekijöitä, joiden pohjalta valintaa kannattaa lähteä tekemään. Valittavanasi on toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö tai osuuskunta. Vertaile yritysmuotoja ja valitse se, joka soveltuu parhaiten yrityksesi tarpeisiin.


Jos aiot käynnistää yritystoiminnan yksin, voit valita yritysmuodoksi toiminimen, osakeyhtiön tai osuuskunnan. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö taas vaativat vähintään kaksi perustajaa. Ne ovat helppokäyttöisiä.


Yritysmuodon valinta

Yhtiömuodon valinta on yrityksen perustamisessa ensimmäisiä päätettäviä asioita. Esimerkiksi toiminimeä on helppo pyörittää, osakeyhtiö kannattaa valita, jos on otettava riskejä. Mutta mikä sopii minulle?


Toiminimi — helppo pyörittää, kevyt hallinto. Tässä minioppaassa käymme läpi yleisimmät yritysmuodot ja kerromme mikä niistä on omaan tilanteeseesi paras: toiminimi, osakeyhtiö vai jokin muu? Entä mitä tarkoittaa kevytyrittäjyys toiminimellä?


Yritysmuodon valinta

Tee vertailu yhtiömuodoista ja löydä erot! Ennen valintaa kannattaa tietenkin hankkia tietoa yritystoiminnasta ja eri yritysmuodoista. Jo yritystä perustettaessa kannattaa kuitenkin miettiä yrityksen tulevaisuutta hieman pidemmällä tähtäimellä. Konnektor Oy auttaa mielellään aloittavaa yrittäjää jo heti yritystoiminnan alkumetreillä esimerkiksi yritysmuodon valinnassa, liiketoimintasuunnitelman laatimisessa sekä parantamisessa, perustamissopimusten laatimisessa ja ylipäätään kaikessa liiketalouteen ja juridisiin kysymyksiin liittyvissä pulmatilanteissa. Toiminnan kasvaessa yritysmuodon vaihtaminen saattaa joskus tulla kyseeseen.


Kun tulos on useampia kymmeniä tuhansia kannattaa yritysmuodon vaihtoa alkaa harkita. Toimintaasi huonosti sopivan yritysmuodon valinta saattaa tulla kalliiksi jo pelkästään verotuksen kannalta. Lisäksi yritysmuodon muuttaminen maksaa aikaa, rahaa ja vaivaa. Toiminnallesi sopivimman yritysmuodon valintaan kannattaa ottaa asiantunteva tilitoimisto avuksi jo ennen yrityksen perustamista.


Yritysmuodon valinta

Kaupparekisterille ilmoitettava toimiala. Jos olet perustamassa yritystä, joudut ilmoittamaan toimialan heti perustamisilmoituksessa. Toimialan ilmoitat kahdelle taholle: kaupparekisteriin ja Verohallinnolle. Esimerkiksi osakeyhtiön toimialan muutos vaatii yhtiöjärjestyksen muuttamista ja osuuskunnan toimialan muutos sääntöjen muuttamista.


Yhtiöjärjestyksen muutos ja sääntöjen muutos astuvat voimaan rekisteröinnillä. Mietitkö, mikä yritysmuoto olisi sinun yrityksellesi juuri se oikea? Oletko haaveillut yrityksen perustamisesta? Jos koet, ettet pääse puusta pitkälle, voit pyytää apua yritysmuodon valintaan esimerkiksi uusyrityskeskuksista. Ota haltuun myös aloittavan yrittäjän muistilista.


Keskeisimpinä näistä voidaan kuitenkin pitää yrittäjän henkilökohtaiseen päätöksentekoon, vastuuseen sekä verotukseen liittyviä kysymyksiä. Oikeanlaisen yritysmuodon valinta on tärkeää muun muassa verotuksen ja riskienhallinnan kannalta. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Selviä ilmaisuja ovat esimerkiksi sana asunto-osakeyhtiö tai lyhennykset Asunto Oy ja As Oy.


Sopimusneuvottelut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit