perjantai 4. syyskuuta 2020

Yrittäjän kilometrikorvaus 2018

Miten yrittäjän kilometrikorvaus ja päiväraha muodostuvat, kun yritysmuotona on toiminimi? Toiminimi pystyssä, ensimmäiset työreissut takana ja matkakorvausasiat mietityttävät? Varmasti tuttu tilanne hyvin monelle aloittavalle yksityiselle elinkeinonharjoittajalle. Kilometrikorvausten hakemista varten on laadittava matkalasku.


Jos olet elinkeinoharjoittaja, lue lisää elinkeinoharjoittajan kilometrikorvauksesta täältä. Kun matka on tehty autolla, korvauksen enimmäismäärä on senttiä kilometriltä. Jos teet työmatkan omalla autolla, työnantaja voi maksaa sinulle verottomasti kilometrikorvausta oman auton käytöstä. Korvauksen suuruus määritellään Verohallinnon vuosittain antamassa päätöksessä. Osapäiväraha säilyy ennallaan eurossa.


Niin sanotut lisäsentit, eli esimerkiksi korvaus henkilön kuljettamisesta, säilyvät entisellään. Ateriakorvaus on ensi vuonna1euroa, mikä tarkoittaa 25. Ajopäiväkirja ja yrittäjän korotetut km-korvaukset Näissä tilanteissa km-korvaus voidaan maksaa korotettuna. Mikäli kyydissä on matkustajia, kilometrikorvaus nousee.


Samoin se nousee tilanteissa, joissa auton perässä on esimerkiksi perävaunu. Yrittäjän ja yrityksen verotukseen liittyvää perustietoa. Myös yrittäjällä on oikeus saada kilometrikorvaus , ja korvauksen määrä on yhtä suuri kuin tavallisella palkansaajallakin.


Nettovarallisuutta laskettaessa ei oteta huomioon yrittäjän yksityistalouteen kuuluvia varoja ja velkoja. Toiminimen nettovaroihin lisätään myös prosenttia elinkeinotoiminnan maksetuista ennakonpidätyksen alaisista palkoista, jotka on maksettu verovuoden päättymistä edeltäneiden kuukauden aikana. Edellä esitettyjen ratkaisujen perusteella näyttäisi siltä, että kynnys kodin katsomiseksi yrittäjän pysyväksi toimipaikaksi ei ole korkealla.


Kannattaa kuitenkin aina puhua kirjanpitäjäsi kanssa, kun ensimmäisen kerran näitä käytät, niin ei tule yllätyksiä. Yksityisyrittäjän autokulut. Luontoiseduista tietoa tarkemmin löytyy täältä. Kyseisen työtulosumman kohdalla yrittäjälle syntyy myös oikeus Kelan peruspäivärahaan.


Lisätietoa YEL-vakuutuksesta löydät yrittäjän vakuutuksia käsittelevästä tekstistä. Sairaanhoitomaksua ei peritä palkka- ja työtuloista v. Mutta kun se yrittäjän arki ei ole noin ruusuinen, valitettavasti jokainen sentti on kiven alla. Sivustolta löydät tietoa, apua, vinkkejä ja verkostoja. Työterveyshuolto on asiantuntija, joka huolehtii henkilöstön toiminta- ja työkyvyn ylläpitämisestä sekä työturvallisuudesta Ansiopäiväraha on työttömyyden aikainen etuus, jota maksetaan työttömyyskassan jäsenille. Eläkeuudistuksessa sovitun mukaisesti 53–62-vuotiaiden maksu on prosenttiyksikköä korkeampi kuin muilla työntekijöillä.


Työnantajan maksu on keskimäärin 1prosenttia palkoista. Tulos verotetaan yrittäjän ansio- tai pääomatulona. Näin laskettu pääomatulo-osuus verotetaan :n verokannan mukaan. Vaikka aloittavan tai jo pidemmälle ehtineen yrityksen kirjanpito olisikin ulkoistettu, kannattaa yrittäjän tutustua vähintään pintapuolisesti kirjanpidon peruskäsitteisiin ja toimintamalleihin samalla, kun yrityksen perustaminen ja siihen liittyvät asiat ovat selvityksen alla.


Silloin kirjanpitäjäkin oppii ymmärtämään yrittäjän toimintaa paremmin ja osaa jatkossa kysyä yrittäjän verotukseen liittyviä asioita jo etukäteen. Ja sitten vielä lupaamani muutama esimerkki ei kirjanpitokelpoisista kuluista ja siihen liittyvästä selityksestä, joita on haluttu firman piikkiin. Mikäli olet sopinut asiakkaasi kanssa että matkakuluja laskutetaan, niin laita ne myös laskumääräykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit