tiistai 31. maaliskuuta 2020

Taloyhtiön talous

Kirjassa käydään läpi mm. Taloyhtiö on voittoa tavoittelematon yhtiö ja tilinpää- töksessä taloyhtiöllä onkin useita verottajan suomia keinoja tuloksen tasaamiseksi, mm. Taloyhtiön taloutta ei seurata yritysmaailmasta tutuilla tunnusluvuilla. Tuloslaskelma ei näin ollen anna oikeaa kuvaa taloudellisesta tilanteesta. Suomen suurimmista kaupungeista löytyy laajoja alueita, joissa asuntojen arvo ei riitä vakuudeksi taloyhtiön remonttilainalle.


Hyvin hoidettu talous on yksi tärkeimmistä terveen taloyhtiön tunnusmerkeistä. Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus ovat taloudenhoidossa tärkeässä asemassa ja taloyhtiöllä täytyykin olla laadittuna pitkän tähtäimen suunnitelma. Se luo taloyhtiön päättäjille selkeän näkemyksen kiinteistöstä ja sen kunnosta, tulevista korjauksista ja remonteista sekä niiden ajankohdista.


Tilinpäätös kertoo, mihin taloyhtiön rahat ovat kuluneet ja paljonko vastikkeita on kerätty verrattuna edelliseen tilikauteen. Toimintakertomus avaa, paljonko lämpöä ja vettä on kulunut vuoden aikana ja onko yhtiö elänyt varojensa mukaan. Se myös kertoo taloyhtiön keskeisistä tapahtumista, kuten korjaushankkeista. Kommentointi on päättynyt.


Taloyhtiön talous

Sen sijaan menot ovat talvella suuremmat kuin tulot. Jos taloyhtiön kassassa ei ole kesän jälkeen yhtään rahaa, talvi voi olla vaikea, koska ylimääräinen lumenpoistokin maksaa. Kun taloyhtiön raha-asiat ja maksuvalmius ovat kunnossa, eivät yllättävätkään menot aiheuta välittömiä ylimääräisiä kustannuksia osakkaille. Talous hallinnassa Jokaiselle asiakkaallemme nimetään vastuullinen, koulutettu kirjanpitäjä ja hänen sijaisensa.


Ostaessasi kerrostaloasunnon sinusta tulee osakkeenomistaja, jolla on oikeus hallita asuinhuoneistoa, mutta moni asumiseen liittyvä asia kulkee taloyhtiön kautta. Näin maallikotkin ymmärtävät sopimusten sisällön. Isännöitsijä on taloyhtiön toimitusjohtaja, hallitus on hänen esimiehensä ja valvojansa.


Silloin hallituksen on hyvä lukea sopimusten luonnokset. Niistä selviävät, mitä palveluita ostetaan, mitkä ovat kunkin osapuolen vastuut ja oikeudet ja vahingonkorvausvelvollisuudet. Perusopas taloyhtiön talousasioiden hoidosta. Se auttaa osakasta ymmärtämään taloyhtiön taloudenpitoa sekä tulkitsemaan oikein mm. Tässä kirjassa tutustutaan taloyhtiön tilinpäätökseen, kirjanpidon peruskäsitteisiin, osakkailta kerättyjen varojen rahastointiin sekä taloyhtiön tilinpäätös- ja verosuunnitteluun.


Halvin hinta ilman toimituskuluja 4€. Talousarvio on taloyhtiön toimintasuunnitelma ja sen laatii yleensä hallitus tai isännöitsijä hallituksen ohjeiden perusteella. Talousarvion keskeisin tarkoitus on selvittää yhtiövastikkeiden suuruus ja näin ollen sen laatiminen perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen vastikkeiden määräämisperusteista.


Twitterissä ja Linkedinissä kiertää päivitys, joka on herättänyt runsaasti hämmennystä ja huvitustakin. Kyseessä on taloyhtiön seinään kiinnitetty lappu, jossa kielletään hissin käyttö kahden asunnon asukkailta ja heidän vierailtaan. Ei ole kovinkaan harvinaista, että taloyhtiön pihalle kurvaa sähköauto, jonka kuljettaja alkaa ladata sähköä osakkaiden piikkiin. Jotta tällaisilta yllätyksiltä vältytään, kannattaa varautua hyvissä ajoin latauspisteiden hankintaan. Tästä jutusta saat tietoa myös kustannuksista sekä niiden jakoperiaatteista.


Tossavaisen mielestä hallituksen jäsenen ei kuitenkaan tarvitse juosta joka oven takana kertomassa remontista. Hyväksytyn loppukokeen jälkeen opiskelija voi tulostaa itselleen todistuksen käydystä kurssikokonaisuudesta. Neuvoja antavat Kiinteistöliiton talous - ja veroasiantuntija Juho Järvinen sekä Ovenia Isännöinnin yksikön päällikkö Anssi Aittasalmi.


Taloyhtiön talous

Taloyhtiö-opas kertoo osakkaalle ensimmäistä kertaa selkeästi ja havainnollisesti, mikä taloyhtiö on, miten se toimii ja miten vastikerahat käytetään. Opas selventää, miten taloyhtiötä johdetaan ja miten päätökset tehdään sekä esittelee taloyhtiön tärkeimmät asiakirjat. Asunto-osakkeen ostaja: muista tarkistaa taloyhtiön talous ja lukea yhtiöjärjestys. Asunto-osaketta ostaessa tarkista taloyhtiön taloudellinen tilanne ja remontit ja korjaukset.


Blogi Asunnonvaihto. Yhtiökokouksessa käsitellään taloyhtiön tilinpäätös, joka kertoo yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Tilinpäätöksestä selviää muun muassa, mihin taloyhtiö on käyttänyt osakkailta kerättyjä vastikkeita.


Taloyhtiöt perivät osakkailta kahdenlaisia vastikkeita: hoito- ja rahoitusvastikkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit