maanantai 2. maaliskuuta 2020

Takuueläkkeen korotus 2019

Täyden takuueläkkeen saat, jos sinulla ei ole mitään muita eläkkeitä. Ne vähennetään takuueläkkeen täydestä määrästä täysimääräisinä. Laissa on tarkka luettelo takuueläkkeestä vähennettävistä eläkkeistä. Takuueläkkeeseen ja eläketukeen korotus , muut eläkkeet ennallaan. Kansaneläkeindeksiin sidottu kansaneläke säilyy ennallaan, samoin Kelan maksamat perhe-eläkkeet.


Sen lisäksi indeksikorotus kansaneläkkeeseen, mitä ei ole moneen vuoteen tullut. Eläkkeensaajan asumistuen lisäomavastuun rajoja muutetaan, jotta eläkkeiden korotus ei vaikuta eläkkeensaajan asumistuen määrään ja siten pienennä eläkkeensaajan käytettävissä olevien tulojen nousua. Vaadimme, että Suomeen on nyt laadittava toimenpideohjelma, jolla eläkeläisköyhien lukumäärä käännetään laskuun. Järjestöjen mukaan se näkyy ulosotoissa.


Terveyden- ja sairaanhoidon kustannukset 7. Samalla muutetaan eläkkeensaajan asumistuen lisäomavastuun rajaa ja kerrointa siten, että eläkkeiden korotus ei juurikaan vaikuta eläkkeensaajana asumistuen määrään ja siten vähennä eläkkeensaajan käytettävissä olevien tulojen nousua. Mietintöön sisältyy vastalausetta. Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen esimerkkitaulukot Seuraavissa esimerkeissä kansaneläke ja takuueläke on laskettu olettaen, että kaikki työeläke on kansaneläkettä pienentävää tuloa. Takuueläke nousee arviolta euroa kuukaudessa, hallitus kertoo. Lääkekattoon korotus.


Kun vuosiomavastuu ylittyy, asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkevalmisteesta vain euron omavastuun. EETU: Eläkeläisköyhyyttä vähennettävä, kotitalousvähennystä ei saa supistaa 24. Aiemmin ilmoitetun korotuksen kuukausivaikutus olisi ollut noin kahdeksan euroa per takuueläkkeen saaja. Hallituksen esityksen mukaan pienten eläkkeiden korotus toteutetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmien kautta. Kansaneläkkeen täyttä määrää korotettaisiin eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää eurolla kuukaudessa.


Mitä pienempi eläke, sitä suurempi on korotus. Korotuksen jälkeen yksinasuvan täysimääräinen kansaneläke on 66euroa ja avo- tai avioliitossa asuvan 59euroa kuukaudessa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) puolustaa hallituksen esitystä kansaneläkkeen ja takuueläkkeen korotuksista. Hallitus aikoo korottaa kansaneläkkeen täyttä määrää eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää eurolla kuukaudessa. Ne luopumistuet, joiden määrä jää takuueläkkeen täyttä määrää pienemmäksi, tulevat takuueläkkeeseen ehdotetun korotuksen piiriin mainitun lain kautta ilman luopumistukijärjestelmään otettavia nimenomaisia säännöksiä.


Pienten eläkkeiden korotus ehdotetaan toteutettavaksi kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmien kautta. Jos vanhuuseläke alkaa myöhemmin kuin vuoden iän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta, kansaneläkettä korotetaan kuukautta kohti. Korotus lasketaan jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen alkaminen lykkääntyy eikä sillä ole ylärajaa.


Yksin asuvan työttömän inflaatio on korkein. Perusturvan korotus nostaa Tomin työmarkkinatukea, mutta samalla toimeentulotuen määrä vähenee. Pientä eläkettä saavien verorahoitteisiin eläkkeisiin tulee korotus heti vuoden alusta.


Täyttä kansaneläkettä korotetaan noin eurolla kuukaudessa ja täyden takuueläkkeen määrä kasvaa eurolla kuukaudessa. Voit saada takuueläkettä vain, jos asut Suomessa. Indeksimuutoksen aiheuttama työeläkemaksun korotus kasvaisi siis vuosikymmenien myötä hiljalleen korkeammaksi, joten muutoksen kustannukset tulisivat erityisesti nykyisten nuorten ja lasten maksettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit