keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Työsuojelu työpaikalla

Työsuojelu työpaikalla

Työsuojelu työpaikalla on yhteistyötä. Työnantajan ja työntekijöiden on yhteistoiminnassa ylläpidettävä ja parannettava työturvallisuutta työpaikalla. Työnantaja vastaa vaarojen arvioinnista ja työn jatkuvasta tarkkailusta sekä tarvittavista kehittämistoimista. Osallistu työpaikkasi vaarojen arviointiin, jos työnantajasi sitä pyytää. Tämä edellyttää, että työnantaja on tietoinen työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä ja niiden hallinnasta.


Hyvinvoivat työntekijät nimittäin viihtyvät työssään paremmin ja ovat taatusti tuottavampia. Antti Janas, johtaja sosiaali- ja terveysministeriö, Työ. Työpaikalla , jolla yksi työnantaja käyttää pääasiallista määräysvaltaa ja jolla samanaikaisesti tai peräkkäin toimii useampi kuin yksi työnantaja tai korvausta vastaan työskentelevä itsenäinen työnsuorittaja siten, että työ voi vaikuttaa toisten työntekijöiden turvallisuuteen tai terveyteen (yhteinen työpaikka) on. Jos työsuojeluvaltuutetun vaalin järjestämisessä ilmenee työpaikalla epätietoisuutta, tarkastajan tulee antaa työntekijöille tarvittavat ohjeet. Jollei työpaikalla , jolla §:n mukaan on valittava työsuojeluvaltuutettu, ole toimitettu vaalia, tarkastajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin vaalin aikaansaamiseksi.


Turvallisten ja terveellisten työolojen perustana on työpaikkojen oma-aloitteinen toiminta. Työnantajan velvollisuus on huolehtia siitä, että työympäristö ja työolosuhteet ovat turvalliset. Kameravalvontaa ei saa olla ilman asiallista syytä ja tarvetta. Työnantaja saa toteuttaa kameravalvontaa, jos tarkoituksena ontyöntekijöiden ja muiden tiloissa olevien turvallisuuden varmistaminenomaisuuden suojaaminentuotantoprosessien valvontaennaltaehkäiseminen tai selvittäminen. Tietojen käsittelyyn vaikuttaa se, onko kamera tallentava.


Työsuojelu työpaikalla

Tallennettu kuva ja ääni ovat henkilötietoja. Kun työsuojelu on osa jokapäi-väistä työntekoa, on helppo luoda työsuojelukäytäntöjä, joita noudatetaan. Tehokas työsuojelu on järjestelmällistä ja perustuu työpaikan vaarojen arviointiin ja yhteistyössä tehtyihin suunnitelmiin. Työpaikkakiusaaminen on työyhteisöön sopimatonta, hyvän tavan vastaista käyttäytymistä. Arjessa näillä sanoilla tarkoitetaan usein samaa asiaa.


Lupa- ja ilmoitusmenettelyihin liittyvien lomakkeiden lisäksi sivulta löytyvät mm. Parhaimmillaan työsuojelu on osa työpaikan arkipäivän toimintaa ja yhteistyötä joka koskee kaikkia työpaikalla työskenteleviä. Työnantajalla on kuitenkin vastuu ja päätösvalta työsuojeluasioissa.


Työsuojelu työpaikalla

Perinteinen työsuojelu käsittää hyvin laajan ja monipuolisen tehtäväkentän. Jokaisella työpaikalla , jolla työskentelee vakituisesti vähintään työntekijää, on valittava työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Myös tätä pienemmillä työpaikoilla työsuojeluvaltuutettu voidaan valita, mutta se ei ole pakollista. Koulutuksessa opit työpaikan turvallisuusjohtamisen periaatteet ja ymmärrät hyvän työsuojelun liiketoiminnalliset edut. Saat myös päivitykset työsuojelulainsäädännön viimeisistä ja tulevista muutoksista ja opit mitkä ovat työsuojeluhenkilöiden vastuut yhteisellä työpaikalla sekä etä- ja mobiilityössä.


Vastuu työpaikan turvallisuudesta ja terveydestä on työnantajalla. Tämän takaamiseksi työnantajan velvollisuutena on huolehtia mm. Tupakointi työpaikalla. Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee ja kehittää työsuojelun lainsäädäntöä ja työsuojelupolitiikkaa sekä vastaa työsuojelun kansainvälisestä yhteistyöstä.


Jokaisen on tunnettava oman työnsä ja työympäristönsä vaarat ja tiedettävä, miten niiltä suojaudutaan. Työntekijöiden apuna työpaikoilla toimivat työntekijöiden valitsemat työsuojeluvaltuutetut. Ohessa linkki Työturvallisuuskeskuksen vaaliohjeeseen. Työntekijöitä ja toimihenkilöitä edustavat työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua on valittava työpaikoille, joissa on vähintään työntekijää. Toiminta on lakisääteistä ja sen tavoitteena on huolehtia siitä, että työpaikalla on turvallista ja terveellistä tehdä työtä.


Jos työpaikalla työskentelee vähintään työntekijää, valitaan työsuojelutoimikunta. Työpaikalla tulisi olla toimintaohjeet syrjintä- ja kiusaamistilanteisiin puuttumiseen ja niiden ratkaisuun. Työterveyshuolto, työturvallisuus ja työsuojelu Työyhteisön monikulttuurisuus on otettava huomioon työsuojelun, työterveyshuollon ja työturvallisuuden alueilla. Työpaikalla , jossa työskentelee säännöllisesti vähintään kymmenen työntekijää, on työntekijöiden valittava keskuudestaan työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Pienemmilläkin työpaikoilla työsuojeluvaltuutettu ja varavaltuutetut on hyvä valita, vaikka laki ei sitä edellytäkään.


Toiminnan perustana on riskinarviointi, joka tekee näkyväksi ne asiat, joiden osalta työturvallisuutta pitää parantaa ja sen, missä järjestyksessä parannuksia pitää tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit