torstai 5. marraskuuta 2020

Veroprosentti taulukko

Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava. Mihin laskuria voi käyttää? Palkansaajan tuloveroaste eli työtulojen veroprosentti kertoo maksettavien tuloverojen ja veronluonteisten maksujen osuuden palkasta kyseisellä tulotasolla. Marginaaliveroprosentti kuvaa kuinka suuren osan verojen nousu vie tulojen noususta. Oletukset: kunnallisveroprosentti 1 , kirkollisveroa ei ole otettu huomioon.


Avio- tai avoliitto sekä rekisteröity parisuhde. Pääomatulon veroprosentti. Kansalaisuus sekä Suomen ja asuinvaltion välinen verosopimus saattavat kuitenkin vaikuttaa ennakonpidätyksesi määrään. Eläkkeensaajan tuloveroaste kertoo maksettavien tuloverojen ja veronluonteisten maksujen osuuden eläkkeestä kyseisellä tulotasolla.


Selaimesi evästeet on estetty. Sinun on sallittava evästeet, jos haluat käyttää tätä sivustoa. Osa Kelan etuuksista on veronalaista, osa verotonta tuloa. Lista veronalaisista ja verottomista etuuksista.


Kertymä oli yhteensä 9miljardia euroa. Veroaste laski edellisvuodesta prosenttiyksikköä 4prosenttiin. Veroaste kuvaa verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen. Progressiivinen vero (asteittain kasvava vero) on vero, jossa veroprosentti nousee veron perusteena olevan rahasumman kasvaessa. Tuloverotuksessa progressiivinen vero tarkoittaa, että suurituloisilla on korkeampi veroprosentti kuin pienituloisilla.


Progressiivisen verotuksen keskeisenä ajatuksena on sovittaa verot veronmaksajien maksukykyyn. Osakeyhtiön omistajan itselleen maksama palkka on yrityksen tulosta pienentävä kulu ja se verotetaan normaalisti omistajan ansiotulona. Ansiotulot verotetaan progressiivisesti, eli veroprosentti nousee tulojen noustessa. Palkan lisäksi osakeyhtiö voi maksaa omistajalleen osinkoja sekä luontoisetuja (esim. auto-, puhelin- tai lounasetu).


Vertailimme, miten veroprosentti nousee suhteessa palkkaan. Ei ne suuret tulot, vaan. Homma on Suomessa niin, että palkkatulojen verotus on sitä kireämpi, mitä isompaa liksaa työnantaja palkolliselleen maksaa.


Lasketan kyllä joka vuosi uuden prosentin mutta aina se menee vähän pieleen. Vuosiansioni on n 43. Pääsäännön mukaan yrittäjän pääomatuloa on määrä, joka vastaa prosenttia (verovelvollisen niin vaatiessa tai prosenttia) yrityksen nettovarallisuudelle lasketusta tuotosta. Näin laskettu pääomatulo-osuus verotetaan prosentin verokannan mukaan.


Joulu-ja tammikuussa tuleva ensi vuoden verokortti on erilainen kuin ennen. Uudessa verokortissa on vain yksi tuloraja koko vuoden palkoille. Siinä ei ole enää palkkakauden tulorajoja, vaan pelkästään yksi tuloraja koko vuodelle. Ansiopäivärahalla on perusosa, ansio-osa ja korotukset.


Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit