perjantai 27. marraskuuta 2020

Yrityksen arvonmääritys verottaja

Suuren valikoima kirjakauppa. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti. Yrityksen arvonmääritys.


Osakkeen, osuuden tai liikkeen- ja ammatinharjoittajan elinkeinotoiminnan käypä arvo määritetään perintö- ja lahjaverotuksessa yleensä yrityksen substanssiarvon ja tuottoarvon perusteella. Tämä on varovainen arvio yhtiön arvosta. Tämä laskuri antaa suuntaa arvon määritykselle. Sen avulla voit karkealla tasolla arvioida, mikä yrityksesi käyttökatteeseen perustuva tuottoarvo olisi historiatietojen (kaksi edellistä tilikautta, T-ja T- ja kuluva vuosi T) perusteella.


Liitteenä olevassa ohjeessa käsitellään käyvän arvon määrittämistä perintö- ja lahjaverotuksessa. Ensisijaisena tavoitteena on, että käytännöt ja menettelyt käyvän arvon antamiseksi ovat valtakunnallisesti yhtenäisiä. Koska kahta samanlaista yritystä tai ostajaa ei ole, ei ole myöskään kahta samanlaista omistajanvaihdosta. Listaamattoman yrityksen markkinaehtoinen arvo ei määräydy jatkuvassa noteerauksessa, joten sen arvo on määritettävä muilla menetelmillä. Arvonmääritys täytyy tehdä kunkin yrityksen erityispiirteet huomioiden.


Meillä on kiinteä palkkio arvonmäärityksissä. Ota yhteyttä, me autamme. Tavoitteena on yleensä arvioida yrityksen hinta myyjän tai ostajan tarpeita varten ainakin alustavasti - määritellä yrityksen markkina-arvo. Saatu summa on yrityksen arvo tuottoarvolla mitattuna. Se, kuinka pitkältä ajalta tuotot lasketaan yhteen ja minkä suuruisia ne ovat, riippuvat itse yrityksestä, toimialasta, saatavilla olevan rahoituksen ehdoista jne.


Perinteisesti yrityksen arvo lasketaan yrityskaupan, osakeannin tai vähemmistöosuuden lunastamisen yhteydessä. Ostajan kannalta arvon laskeminen on hyvin tärkeää, koska pitkällä tähtäyksellä kauppahinta tulisi saada takaisin ostetun yrityksen tuottamilla tuotoilla. Jos yrityksen osakkeita tai yhtiöosuuksia lahjoitetaan tai ne peritään, veroa ei määrätä enää lahjoitettujen tai perittyjen osakkeiden käyvästä arvosta, vaan PerVL 55§ momentin mukaan verotuksen pohjaksi otetaankin prosenttia perityn tai lahjoitetun omaisuuden käyvästä arvosta. Kun osakkuus yrityksessä on tulossa ajankohtaiseksi, uuden osakkaan on syytä tehdä, ainakin jollain tasolla, arvonmääritys ostamalleen yhtiölle ennen osakassopimuksen laatimista.


Balancon talousasiantuntijalta Annukka Paasilta tiivistetysti milloin yrityksen arvonmääritys on ajankohtaista ja miksi se on suositeltavaa tehdä kunnolla. Vaikeaksi yrityksen todellisen arvon määrittämisen tekee näiden ennusteiden oikeellisuus. Asiantuntijan laatima arvonmääritys antaa käsityksen yrityksen arvosta, kun sovelletaan tiettyä laskentamenetelmää ja valittuja muuttujia. Siksi arvonmääritystä tulkittaessa on tärkeää ymmärtää, mihin tarkoitukseen arvonmääritys on laadittu ja. Mikäli edellä mainitut yrityksen sukupolvenvaihdoksen edellytykset täyttyvät, voivat yrityksen muut osakkaat vaatia huojennusta lahjaveroon.


Tuottovaatimuksella kuva-taan yritykseltä edellytettä-vän tuoton määrää. Esimer-kiksi verottaja käyttää laskel-missaan tuottovaatimuksena , mikä vastaa vajaata vuoden laina-aikaa. Pankilta saatava pisin laina-aika vuosina yrityksen oston. Arvostamistasona ohjeessa on käypä arvo, joka tarkoittaa omaisuuden todennäköistä luovutushintaa ( perintö- ja lahjaverolaki § ). Jos tuottoarvo on suurempi kuin substanssiarvo, käytetään tavallisesti ( verottaja käyttää) näiden kahden arvon keskiarvoa. Yhtiömuotoisella maatilalla syntyy harvoin sitä tilannetta jossa tuottoarvo olisi substanssiarvoa korkeampi, joten pääsääntöisesti yhtiön arvonmääritys lähtee liikkeelle substanssiarvosta.


Usein on kuitenkin niin, ettei omaisuuden arvo tilinpäätöksessä vastaa omaisuuden todellis-ta arvoa. Tässä tulee huomioida, että yritystoiminnan arvo perustuu vain siihen omaisuuteen, jolla yritystä pyöritetään. Yksi yrityksen elinkaaren merkittävimmistä yritysjärjestelyistä on yrityskauppa, jolloin yritys ostaa tai myy tietyn omaisuuserän sen liiketoiminnasta, tai koko osakeyhtiö myydään. Esimerkiksi jos myydään vähemmistöosuutta, osakkeen hinta on lähempänä substanssiarvoa kuin tuottoarvoa.


Ulkopuolisen muodostama realistinen kauppahinta-arvio antaa pohjaa omalle. Verottaja ottaa omansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit