torstai 12. marraskuuta 2020

Yel työtulo 2018

Työtulo on peruste vanhuus-, työkyvyttömyys- ja perhe-eläkkeen määrälle. Vapaaehtoisiin eläkkeisiin verrattuna YEL -vakuutus tarjoaa sinulle elinikäisen vanhuuseläketurvan. Siksi on tärkeää, että arvioit työtulon sopivaksi. Työtulo vaikuttaa paitsi eläkkeeseen, myös sosiaaliturvasi suuruuteen.


YEL -työulo ei tarkoita yrityksestä nostettavan palkan määrään, vaan sillä arvioidaan yrittäjän työpanoksen arvoa kokonaisuutena.

Sen avulla voit laskea, miten eri YEL -työtulot vaikuttavat turvaasi. Se määrää myös, kuinka suuret YEL -maksusi ovat. Maksa YEL -maksua tavallista enemmän, kun haluat parantaa eläketurvaasi tilapäisesti yhdeltä vuodelta. Tai vähentää yrityksesi tulosta. Silloin maksat kyseiseltä vuodelta ylimääräisen YEL -maksun.


Ylimääräinen YEL -maksu on valintasi mukaan 10–1prosenttia vahvistetun työtulosi mukaisesta YEL -maksusta. Naisten työtulo on lähempänä ansiotuloa kuin miehillä. Vuositulo lasketaan niiltä kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

YEL - työtulo on keskimäärin noin kolmanneksen alempi keskipalkkaan nähden. Yrittäjällä vuositulon laskennan pohjana käytetään YEL -työtuloa. YEL - ja MYEL- työtulo Yrittäjien vuosituloon lasketaan kalenterikuukauden tarkastelujakson YEL - ja MYEL- työtulo. Vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa.


Jos YEL - tai MYEL-työtulon määrä on muuttunut tarkastelujakson aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo. Myös kevytyrittäjä tarvitsee YEL -vakuutuksen, jos vakuuttamisen ehdot täyttyvät. YEL -työtulosi pitää vastata sitä palkkaa, jonka maksaisit työntekijälle työsi tekemisestä.


Perusasiat kevytyrittäjän YEL -vakuuttamisesta. Jos työtulo on minimissä, myös Kelan etuuksista saamasi turva on pieni. Se ei siis ole sama kuin yrittäjän nostama palkka, verotettava tulo tai yrityksen tuottama voitto.


Miten YEL -maksu määräytyy? Eläkeyhtiö vahvistaa sen. Työtulo tarkoittaa oman työpanoksesi arvoa, eli sitä palkkaa, joka työntekijälle maksettaisiin samasta ammattitaidosta kuin itselläsi on. YEL -maksu eli YEL -vakuutuksen hinta lasketaan Varman vahvistamasta työtulosta. Sen pitää vastata palkkaa, jota työsuhteessa maksettaisiin yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin yrittäjä itse on.


YEL -työtulon mukaan lasketaan sekä yrittäjän eläkekertymä että eläkevakuutusmaksut. Työtulo ei ole sama asia kuin toiminimesi yksityisotot, tulos tai liikevaihto.

Et voi perustella YEL -vakuutuksen ottamatta jättämistä esimerkiksi liian pienellä tuntipalkalla. Tämän tulee olla realistinen summa. Alaraja muuttuu vuosittain palkkakertoimen muutosta vastaavasti, ja tilastoluokkaa muutetaan vastaavas-ti.


Toisaalta laissa on säädetty siitä, että lakia ei sovelleta yrittäjään, jonka työtulo jää alle laissa säädetyn alarajan. Itse kullekin termit ansiotarkoitus, yrittäjätoiminta ja työtulo luovat oman mielikuvan siitä, mitä niillä tarkoitetaan. Ei siis ihme, että YEL -vakuuttamisvelvollisuudesta liikkuu niin monenlaisia totuuksia. Tämä sisältö on tarkoitettu vain eläkelaitosten käyttöön.


Kirjaudu sisään Sulje.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit