maanantai 30. marraskuuta 2020

Vuokrasopimuksen purkaminen

Suomen Oikeudellinen Perintä. Mitä vuokrasopimuksen purkaminen tarkoittaa? Vuokrasopimuksen purkaminen tarkoittaa sitä, että toinen osapuoli voi lain ehtojen täyttyessä purkaa vuokrasuhteen päättymään heti. Milloin vuokrasopimus voidaan purkaa?


Vuokranmaksun laiminlyönti (vuokrarästit) on lain mukainen vuokrasopimuksen purkuperuste. Oikeuskäytännössä on katsottu, että olennaisena vuokranmaksun laiminlyöntinä voidaan pitää 2-kuukauden maksamattomia vuokria, jolloin vuokranantaja on oikeutettu purkamaan vuokrasopimuksen päättymään välittömästi. Varoitus on annettava tiedoksi todisteellisesti. Mikäli vuokralainen varoituksen johdosta viipymättä täyttää velvollisuutensa, ei purkuoikeutta ole.


Laissa asuinhuoneiston vuokrauksesta on mainittu muitakin perusteita, jolloin vuokranantaja saa purkaa vuokrasopimuksen. Vuokranantajalla on esimerkiksi oikeus purkaa vuokrasopimus, mikäli vuokralainen ei aseta vuokranantajan hyväksi sovittua vakuutta sovitussa ajassa. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi purkuperuste ja sopimuksen purkamisajankohta, jos sopimuksen halutaan päättyvän muuna ajankohtana kuin välittömästi purkamisilmoituksen tiedoksiannosta. Purkamisilmoitus on annettava tiedoksi todistettavaksi.


Purku astuu voimaan yleensä heti. Irtisanomista rajoittaa irtisanomisaika. Jos rikkomuksella on vähäinen merkitys, sopimusta ei voida purkaa. Jos vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva, vuokrasuhteen voi irtisanoa tai purkaa, jos purkuperusteet ovat olemassa. Vuokrasuhde voidaan yleensä päättää kolmella tavalla.


Sopimus joko irtisanotaan, puretaan tai tehdään yhteinen sopimus vuokrasopimuksen päättämisestä. Sopimuksen irtisanominen ja purkaminen on erotettava toisistaan. Lähtökohtaisesti vain toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus voidaan irtisanoa.


Vuokrasopimuksen purkaminen

Määräaikainen vuokrasopimus sen sijaan sitoo sopimuksessa mainitun määräajan. Sekä vuokralaisella että vuokranantajalla on oikeus tiettyjen edellytysten täyttyessä purkaa vuokrasopimus. Vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta korvaus vahingosta, joka vuokralaiselle aiheutuu vuokrasopimuksen purkamisesta §:n momentin nojalla, jos purkaminen on aiheutunut vuokranantajan viaksi luettavasta syystä, laiminlyönnistä tai muusta huolimattomuudesta. Vuokrasopimuksen irtisanomisen osalta tulee aina huomioida lain mukainen irtisanomisaika, joka alkaa irtisanomisilmoituksen vastaanottamisen jälkeen.


Lain mukaan vuokralaisella on oikeus purkaa sopimus, jos huoneiston käyttämisestä aiheutuu terveydellistä vaaraa. Tällöin asiasta on kuitenkin pystyttävä osoittamaan näyttöä vaaran olemassa olosta, eikä vuokralaisen oma kokemus ole luonnollisestikaan asiassa riittävä näyttö. ELi jos haluat eroon kämpästä niin maaliskuun vuokra on vielä maksettava. Voit toki vetää asian myös rosikseen ja toivoa että asia päätyy korkeimpaan oikeuteen ja sitä kautta saataisiin ennakkopäätös sopimussakon ja irtisanomissuojan suhteesta. Purkaminen ei ole mahdollista ellei siihen ole lakiin perustuvaa syytä.


Vuokrasopimus tulee lain mukaan irtisanoa kirjallisesti sekä irtisanomisilmoitus toimittaa vastaanottajalle todisteellisesti. Kirjallisuuden vaatimuksen täyttää myös sähköinen ilmoitus, jos sen sisältöä ei voi yksipuolisesti muuttaa ja jos ilmoitus on tallennettavissa. Vuokrasopimus voidaan toki päättää yhteisellä sopimuksella, mutta tällöin kyse ei ole enää vuokrasopimuksen purkamisesta. Merkittävimmät erot ovat se, että purkaminen päättää vuokrasopimuksen heti eikä irtisanomisajan kuluttua ja se, että purkamiseen vaaditaan jokin laissa säädetyistä perusteista. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa – sen voi kesken voimassaolon vain purkaa, jos purkuperusteet ovat olemassa.


Käsitteiden kanssa pitää olla tarkka. Ennen kuin vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen , tulee hänen antaa vuokralaiselle yksilöity varoitus (poikkeuksena vuokranmaksun laiminlyönti, jolloin vuokrasopimuksen saa purkaa varoitusta antamatta, koska vuokralaisen voidaan katsoa olevan jo laiminlyöntinsä perusteella tietoinen sopimusrikkomuksestaan). Vuokralaisen suorittama irtisanominen on se tavallisin tapa päättää vuokrasopimus, joten sopimuksen purkaminen on astetta vakavampaa.


Tästä syystä sopimuksen purkaminen ei myöskään onnistu heppoisin perustein. Ohjeet vuokrasopimuksen irtisanomiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit