maanantai 2. marraskuuta 2020

Vuokralaisen oikeudet

Suomen Oikeudellinen Perintä. Myös yksityisten toimeksiannot. Joskus eteen tulee tilanne, jossa vuokranantaja päättää myydä omistamansa asunnon.


Tällöin herää kysymys siitä, miten myynti vaikuttaa asunnossa asuvan vuokralaisen ja vuokranantajan väliseen vuokrasuhteeseen. Laaja tietopaketti mm. Huoneiston kunnon valvomiseksi ja remonttitarpeen kartoittamiseksi.


Käynnistä pitää vuokralaisen kanssa sopia etukäteen, ilman lupaa vuokranantaja ei saa tulla. Mitä jos ei yllättävän tilanteen vuoksi joskus pystykään maksamaan vuokraa ajallaan? Ota tällöin heti yhteys vuokranantajaan ja kerro tilanteesi. Tästä oppaasta löydät tietoa ja vinkkejä aina vuokra-asunnon etsimisestä vuokrasuhteen päättymiseen. Vuokralaisen velvollisuudet ja oikeudet.


Tämä on koko vuokrasuhteen ydin. Irtisanomisilmoituksesta käy myös sellainen haaste vuokralaisen häätämisestä, jossa vuokrasuhde vaaditaan päättymään. Annamme neuvontaa asuinhuoneistojen huoneenvuokrasuhteisiin (mukaan lukien vuokranvälitys) liittyvissä asioissa vuokralaisille ja vuokranantajille, asunto-osakeyhtiöön liittyvissä asioissa osakkaille ja asumisoikeusasumiseen liittyvissä kysymyksissä asumisoikeuden haltijoille sekä osaomistusasukkaille.


Niistä tulee käydä ilmi, miltä asunto näytti ennen muuttoa ja muuton jälkeen – ja mikä on ollut normaalia kulumista ja mikä ei. Muistion liitteeksi kannattaa ottaa valokuvia, joista näkyy huoneiston kunto ennen muuttoa. Jos vuokranantaja ei huolehdi tarvittavista korjauksista, on vuokralaisella oikeus purkaa sopimus. Vuoranantajalla on oikeus saada vuokralaiselta sovittu vuokra.


Näin myös siinä tapauksessa, että asunnossa asuminen aiheuttaa asukkaalle terveydellistä vaaraa. Sinulla on velvollisuus. Olisi siis asiallista, että vuokranantaja vastaisi vuokralaisen tekemään ehdotukseen joko hyväksymällä sen tai tekemällä oman vastaehdotuksensa. Se kuuluu vuokranantajan tehtäviin. Kun tiedät, kuinka menetellä oikein näissä tilanteissa, voit välttää ongelmatilanteen paisumisen sekä turhat kulut.


Vastaammekin tässä tekstissä kolmeen yleisimpään kysymykseen vuokralaisen häädöstä. Summa jää vuokralaisen ja vuokranantajan sovittavaksi. Joskus tarvitaan neuvotteluapua oikean summan löytämiseksi, Lohikoski sanoo. Taloyhtiön toteuttamissa remonteissa taloyhtiö on velvollinen ilmoittamaan korjauksista, mutta taloyhtiön ilmoituksille ei ole laissa säädetty samanlaista aikarajaa kuin vuokranantajalle. Jos huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana.


Laki lähtee siitä, että vuokralaisen kanssa tulee sopia huoneistossa käynnistä eikä vuokranantajalla ole oikeutta käydä huoneistossa ilman vuokralaisen suostumusta. Jos vuokrasopimuksessa on sovittu vuokralaisen rakentamisvelvollisuuden laajuudesta ja sen täyttämisajasta, mutta vuokralainen ei ole sovitussa ajassa täyttänyt velvollisuuttaan, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Oikeutta vuokrasopimuksen purkamiseen ei kuitenkaan ole, jos vuokralaisen laiminlyönti on vähäinen. Kun vuokraat asunnon, sinulla on tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia.


Vesivahinko, vuotavat putket, rikkoutunut lavuaari – Kuka vastaa vahingoista vuokra-asunnossa? Lohikoski muistelee tuoretta tapausta, jossa vuokranantaja halusi korjauttaa asunnon parkettilattiassa olleen syvän naarmun vuokralaisen rahoilla vuokrasuhteen lopuksi. Näin siitä huolimatta, että tuolloin vielä tuleva vuokralainen oli huomauttanut vanhasta virheestä jo asunnon näyttötilanteessa. Toisinaan korvauksia voi saada ainakin osittain vuokralaisen vakuutusyhtiön kautta, mutta jollei vakuutus korvaa mitään vahingoista, joutuu vuokralainen maksamaan kaikki kulut omasta pussistaan.


Olennaista on myös, ettei vuokralaisen aiheuttaman vahingon korvausvastuu siirry vuokranantajalle. Tässä tilanteessa lautakunta katsoo, että huoneisto on ollut vuokranalennukseen oikeuttavalla tavalla puutteellisessa kunnossa alkaen viimeistään vuokralaisen ensimmäisestä asiaa koskevasta yhteydenotosta aina siihen asti, jolloin haitta on vuokralaisen ilmoituksen mukaan poistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit