maanantai 2. marraskuuta 2020

Yhdistyksen tilinpäätös julkisuus

Koulutuksessa käydään kattavasti läpi tilinpäätöksen laatimiseen liittyviä peruskysymyksiä. Seuraava koulutuspäivä: 12. Luotettavat tilitoimistopalvelut Kainuussa. Yhdistyksen tilinpäätös tulee tuottaa yhdistyksessä jokaiselta tilikaudelta. Yleensä tilinpäätös on tehtävä viimeistään neljän kuukauden kuluessa tilikauden loppumisesta.


Oleellinen asia on, että yhdistyksen tilinpäätös antaa oikeat ja selkeät tiedot yhdistyksen taloudellisesta asemasta sekä toiminnan tuloksista. PRH lähettää laskun sen jälkeen kun tilinpäätös on rekisteröity. Maksua sovelletaan ensimmäisen kerran niihin tilikausiin, joiden osalta velvollisuus tilinpäätöksen ilmoittamiseen alkaa 1. Ilmoitusaika Tee ilmoitus kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Velvollisuus ilmoittaa tilinpäätös julkistettavaksi kaupparekisterissä vaihtelee yritysmuodoittain. Osakeyhtiön ja osuuskunnan kohdalla tilinpäätöksen ilmoittamisen laiminlyönti voi johtaa yrityksen poistamiseen kaupparekisteristä.


Poistomenettelyyn voi joutua sekä toimimaton että toimiva osakeyhtiö tai osuuskunta. Tilinpäätös laaditaan tilikaudelta (yleensä kalenterivuosi). Kirjanpitolain mukaan pienen yhdistyksen tilinpäätös käsittää tulolaskelman, taseen ja niiden liitteenä ilmoitettavat tiedot. Tuloslaskelmaan ja taseeseen on sisällytettävä myös edellisen tilikauden vertailutiedot.


Julkisuus ei kuitenkaan koske salaisen äänestyksen tai vaalin äänestyslippuja, joten niitä ei tule liittää julkisiin pöytäkirjoihin. Lakiin perustuvaa nähtäväksisaantioikeutta ei kuitenkaan ole yhdistyksen hallituksen kokouksen pöytäkirjoihin. Myös henkilöyhtiön, jossa vastuunalaisena yhtiömiehenä on osakeyhtiö, tilinpäätös on julkinen. Julkisuus tarkoittaa että tilinpäätös on ilmoitettava julkistettavaksi kaupparekisteriin. Veroilmoitukseen ei tarvitse liittää tuloslaskelmaa ja tasetta erillisinä liitteinä.


Liitteenä annettu tilinpäätös on kokonaisuudessaan sekä Verohallinnon että Patentti- ja rekisterihallituksen käytössä, kun ilmoitus on annettu sähköisesti tai tilinpäätökseen on nidottu kansilehdeksi lomake 63. Jäsenyyt-tä hakevalle kerrotaan jäsenyyteen perustuvista oikeuksista ja velvollisuuksista. Jäsenen on tiedettävä mihin hän yhdistyksen jäsenenä sitoutuu. On hallituksen vastuulla, että yhdistyksen kaikista tuloista ja menoista suoritetaan ajantasainen kirjanpito.


Lisäksi taloudenhoitaja vastaa esimerkiksi yhdistyksen tilinpäätöksen valmistumisesta ajallaan ja seuraavaa tilikautta koskevan talousarvioehdotuksen toimittamisesta hallitukselle. Asiakirja sisältää julkisuuslain S:n momentin kohdassa tarkoitet-. Vastaus Jäsen Ovatko rekisteröidyn yhdistyksen säännöt julkiset ja muidenkin kuin jäsenten saatavissa? Hallituksen asiakirjojen. Etenkin kun selvitetään toimiiko yhdistys sääntöjensä mukaisesti, ja kun henkilö harkitsee liittymistä.


Se on laadittava kolmen kuukauden kuluessa tilikauden alkamisesta. Standardit ovat saatavina painettuna kirjana ja online-julkaisuna ST-Akatemian verkkokaupasta. Kuka vastaa yhdistyksen taloushallinnosta ja kirjanpidosta? Mitä on kirjanpito ja miksi sitä pidetään? Kirjanpidon tärkein tehtävä on tuottaa tietoa yritykselle itselleen.


Tuloslaskelma kertoo toiminnan tuloksellisuuden, tase kertoo muun vakavaraisuudesta ja maksuvalmiudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit