perjantai 8. tammikuuta 2021

Vuokran indeksikorotus 2019

Vuokran korottaminen ja indeksikorotus. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan vuokra määräytyy sen mukaan,. Tietoa kuinka laskea asunnon vuokran indeksikorotus. Jos haluaa varmistaa, että vuokra ei indeksiehdon myötä laske, kannattaa vuokrasopimuksessa sopia vuokrankorotuksesta eikä vuokrantarkistuksesta. Olemme nyt YPL Palvelu Oy.


Yrityspalvelu Pirjo Lundeqvist Oy:n uusi nimi on nyt YPL Palvelu Oy. Nimenmuutoksen myötä yhtiön viralliseksi nimeksi tulee tuttu nimi, joka on ollut jo vuosia verkkosivujemme ja sähköpostiemme osoitteena. Kuluttajahintaindeksi on laskurissa vuoden keskiarvo.


Työeläkeindeksin vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö. Sopimukseen kannattaa aina ottaa selkeä korotusehto, jotta vältytään erimielisyyksiltä vuokrankorotuksia koskien. Ilmoitus vuokrankorotuksesta tulee antaa vähintään kk ennen korotetun vuokran voimaantuloa. Ilmoituksesta on käytävä ilmi korotuksen peruste ja uusi vuokra.


Erikseen laskutettavien käyttökorvausten (kuten vesimaksu) korotuksesta ei tarvitse erikseen ilmoittaa vuokralaiselle, jos korotus perustuu kulutuksen kasvuun tai huoneistossa asuvien henkilöiden lukumäärään. Millä perusteilla vuokraa voi korottaa ja kuinka paljon? Pitääkö vuokrankorotus kirjata vuokrasopimukseen? Realia Asuntovuokrauksen myyntijohtaja Sari Halkosalmi valottaa vuokrankorotuksiin liittyviä vuokranantajan oikeuksia ja velvollisuuksia.


Jos vuokraa on tarpeen vapaarahoitteisissa vuokrasuhteissa korottaa muutoin kuin sopimuksessa mainitulla menettelyllä, on neuvottelut aloitettava vähintään kuukautta ennen aiottua korotusta. Korotuksen tulee olla kohtuullinen ja korotetun vuokran tulee vastata huoneiston vuokra-arvoa. Mikäli vuokrasopimuksessa vuokran korotusperuste ja -ajankohta ovat yksiselitteiset, vuokranantaja voi periä takautuvasti korotettua vuokraa 3v. Oletuksena siis on, että korotuksesta on sopimuksessa selkeästi sovittu ja vuokralaisen tulee omatoimisesti laskea ja maksaa korotuksen mukaisen vuokran sopimuksen mukaisesti. Toimeentulotukilaissa säädetty, vuosittain kansaneläkeindeksillä tarkistettava perusosa on osa perustoimeentulotukea.


Yksin asuvalla henkilöllä perusosa on 1. Yksinhuoltajalle korotettuna maksettavan perusosan määrä on 54euroa kuukaudessa. Oletan tällä tarkoitetun sitä, että vuokran suuruus muuttuu maaliskuussa, ja oletan, että vuokra on sovittu maksettavaksi normaalisti etukäteen kuukauden alkupäivinä. Uusi vuokra on siis laskettava ja ilmoitettava viimeistään maaliskuun alussa. Hyvä vuokraussuhde on helposti tuon elinkustannusindeksin arvoinen, tyhjä kuukausi voi riipaista muutaman vuoden nostotuotot. Eli mun ymmärtääkseni indeksikorotus siis nostaa aso-asunnon arvoa, samoin muutostyöt, mutta muutostöiden arvo laskee, mitä kauemmin aikaa kestää, vuoden jälkeen muutostöillä ei ole arvoa.


Nostaako asumistuki vuokra-asuntojen hintoja? Elatusapuja ja elatustukea korotetaan vuosittain elinkustannusten nousun seurauksena Elatusmaksujen indeksikorotus. Jos ennen tämän lain voimaantuloa tehtyyn sopimukseen perustuvassa muussa kuin huoneenvuokralain 1§:n tai momentissa tarkoitetussa vuokrasuhteessa vuokralainen ja vuokranantaja eivät tämän lain voimaantulon jälkeen ole vuokran korottamisesta muuta sopineet, saa vuokranantaja sen jälkeen, kun on kulunut vuosi lain voimaantulosta. Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi.


Indeksikorotus on 1. Aihealue: Hinnat ja kustannukset Sivuavat aihealueet. Perustelu vuokran korotukselle: vuokrahintaa on tarkistettu ja vuokra sisältää nyt myös jätehuollon aikaisempaan vuokrasopimukseen verrattuna. Jos vuokra on sidottu elin­kustannusindeksiin, vuokranantajan ei tarvitse erikseen ilmoittaa vuokran korotuksesta.


Hintaindeksi on normalisoitu keskiarvo tarkasteltavan tuote- tai palvelukorin hinnoista, joka lasketaan säännöllisin väliajoin. Se on tilastollinen suure, jonka tavoitteena on helpottaa hintojen muutosten seurantaa eri ajankohtina tai alueiden välillä. Korkolain mukainen viitekorko ajanjaksona 1. Viivästyskorko tänä ajanjaksona on siten vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain §:n mukaisella prosenttiyksikön lisäkorolla).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit