perjantai 8. tammikuuta 2021

Yhdistyksen talousarvio malli

Muuten vuoden lopussa on mahdotonta tarkistaa, toteutuiko arvio. Ne hyväksytään yhdistyksen sääntömääräisessä kokouksessa. Talousarviosta käytetään myös nimitystä budjetti.


Toimintasuunnitelma ja talousarvio ovat vuositasolla yhdistyksen toiminnan keskeisimmät ohjausvälineet. Hyvän toimintasuunnitelman voi kirjoittaa monella tavalla. Tärkeää on, että se kuvaa selkeästi yhdistyksen toiminnan rakenteita ja sisältöjä. Näin tuloslaskelmasta on helppo nähdä, onko talousarvio toteutunut.


Yhdistyksen laskentajärjestelmän ja ryhmittelyn pitää vastata yhdistyksen toimintamuotoja ja tiedon tulee olla selkeässä muodossa. Kuka vastaa yhdistyksen taloushallinnosta ja kirjanpidosta? Yhdistysten hallitus on tärkein toimija taloushallinnossa.


Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, tutkii, kehittää, ohjaa ja tukee järjestöllistä koulutusta. Lain tulkinnan mukaan huolehtiminen yhdistyksen taloudesta ja omaisuuden hoidosta kuuluu hallitukselle. Tämä antaa lukijalle heti kokonaiskuvan oleellisimmista asioista, johon yhdistyksen toiminta lähitulevaisuudessa pyrkii. Yleisesti toimintasuunnitelmassa kannattaa korostaa etenkin mahdollisia uusia toimintatapoja tai muita muutoksia yhdistyksen aiempaan toimintaan nähden, jotta uudistukset saavat tarvittavaa näkyvyyttä.


Tehtiinpä kirjanpito sitten kuukausittain tai vuositasolla, niin yhdistyksen kannattaa miettiä tilikartta suhteessa toimintaan. Onko tilikartta sellainen, että se palvelee yhdistyksen toimintaa ja sen ohjausta? Fiksusti tehty tilikartta helpottaa toiminnan seuraamista. Tästä kannattaa rohkeasti puhua yhdistyksen kirjanpitäjän kanssa.


Microsoft Excel on yksi Office-tuotepaketin monipuolisimmista ja hyödyllisimmistä ohjelmista. Yhdistyslain edellyttämä taloudenhoito On tärkeää, että yhdistyksen taloutta seurataan myös vuoden aikana (kuinka paljon rahaa on kulunut, kuinka paljon rahaa on jäljellä). Yhdistyksen hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talous-arvion laatimisesta, seurannasta, toteuttamisesta ja arvioinnista.


Yhdistyksen toimintasuunnitelma hyväksytään yhdistyksen syyskokouksessa, joka on sääntöjen mukaan pidettävä 1. SUOMEN RESERVIUPSEERILIITTO PRH:n ennakkotarkastuksessa hyväksymät 7. JÄSENYHDISTYKSEN MALLISÄÄNNÖT Nimi ja kotipaikka § Yhdistyksen nimi on _____ ry, josta näissä säännöissä myöhemmin käytetään nimeä yhdistys ja sen kotipaikka on _____. Yhdistys on Suomen Reserviupseeriliitto – Finlands Reservofficersför­bund ry:n jäsenyh­distys. Kassabudjetin ja taloudenhoito-oppaan lisäksi tuloksena syntyivät kehitysehdotukset yhdistyksen viestinnän sekä budjetoinnin kehittämiseksi. Aatteellisuus kirjataan yhdistyksen tarkoitusta koskevaan sääntöpykälään. Yhdistyksen purkamiseen tarvitaan päätös kahdessa vähintään kuukauden väliajoin pidetyssä peräkkäisessä yhdistyksen kokouksessa, joissa purkamispäätös on saanut vähintään ¾ annetuista äänistä.


Malli esityslistasta, joka sijaitsee kokouskutsun sisällä. Kokouksessa tarvitaan kokouskutsun ja esityslistan lisäksi myös muita asiakirjoja. Näistä mainittakoon esim.


Päätöksentekoon saatetaan tarvita myös lukuisia muita asiakirjoja, sopimuksia, määräyksiä jne. Perhehoito-lehdessä, yhdistyksen alueiden eri medioissa, sijoittajien kautta, Perhehoitoliitto ry:n jäsentiedotteissa ja kotisivuilla. Tiekuntien lomakkeilla saattaa olla tarvetta, joten tässä valikoimaa: Huom.


Osa lomakkeista on vanhoja, joissa näkyy vanha valuutta. Tästä huolimatta ovat kuitenkin käyttökelpoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit