maanantai 18. tammikuuta 2021

Yel työtulo

Jos työpanoksesi arvo muuttuu, voit tarvittaessa muuttaa sitä kesken vuoden - et kuitenkaan takautuvasti. Arvioinnin pohjana pidetään sitä palkkaa, joka olisi maksettava, jos yrittäjän työtä tekemään palkattaisiin joku toinen vastaavan ammattitaidon omaava henkilö. Eläkeyhtiö vahvistaa sen. Vuositulo lasketaan niiltä kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.


Samalla pystyt vertailemaan eri maksuvaihtoehtojen vaikutusta vakuutusmaksun määrään.

Se ei siis ole sama kuin yrittäjän nostama palkka, verotettava tulo tai yrityksen tuottama voitto. Lisäksi vakuuttamisessa se jippo, että se on lakisääteinen kunhan ehdot täyttyvät. Työtulon tulee vastata yrittäjän työpanosta. Vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa. YEL -työtulon määrä.


Olisi kuitenkin tärkeää, että työtulon taso nostettaisiin mahdollisimman pian oikealle tasolle, jotta sosiaaliturva ei jäisi liian pieneksi, jos joku yllämainituista riskeistä toteutuu. Oikea työtulo on loppupeleissä melko helppo määrittää.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa vakuutusmaksuprosentin vuosittain. Jos työtulo on minimissä, myös Kelan etuuksista saamasi turva on pieni. Tämän tulee olla realistinen summa.


Olen lukenut, että yrittäjällä on mahdollista saada asumistukea. Asumistuen perusteena toimii yrittäjän ilmoittama yel-työtulo. Kysymykseni koskee aloittavana toiminimiyrittäjänä sitä, että saako asumistukea jos ilmoitettu yel-työtulo on nolla ja yel -vakuutusta ei vielä yritystoiminnan ensimmäisten kuukausien aikana ole. Kaikki vahvistetut työtulot vaikuttavat eläkkeen määrään. Vakuutus turvaa yrittäjän ja hänen perheensä toimeentuloa elämän riskitilanteissa jo aktiiviaikana, ei pelkästään eläkeiässä.


Kumpikin muuttuu vuosittain. Yrittäjän työtulo joustaa. Voit kohentaa tulevaa eläkettäsi joustomallin avulla. Pienemmän vakuutusmaksun maksamisen ajalta eläkettä karttuu vastaavasti vähemmän. Toisaalta laissa on säädetty siitä, että lakia ei sovelleta yrittäjään, jonka työtulo jää alle laissa säädetyn alarajan.


Itse kullekin termit ansiotarkoitus, yrittäjätoiminta ja työtulo luovat oman mielikuvan siitä, mitä niillä tarkoitetaan. Usein koko yrittäjän omaisuus on kiinni yrityksessä Turvaako yrityksen myynti eläkepäivät? Kun työtulo vahvistetaan, yrittäjä saa siitä valituksenalaisen päätöksen (vakuutuskirjan), jossa kerrotaan työtulon määrä.

Mitään dokumenttia siitä, mitä tuloja työtulossa on otettu huomioon ei siis ole. Oikein mitoitetulla työtulolla yrittäjä luo ikään kuin turvaverkon, johon hän voi luottaa eri elämäntilanteissa. Palkkatyöstä kertyy kyllä eläkettä ja tarkoitukseni olisi tuossa vuoden alussa aloittaa sivutoiminen yrittäjyys. Ja myöhemmin mahdollisesti päätoimiseksi.


Tämä on varmasti kaikkien tiedossa. Lain mukaan yksi niistä ansiotuloista, jotka työtulo korvaa sairausvakuutusmaksun perusteena, on osakkaan yhtiöstä saaman osingon ansiotulo-osuus. Samoin perustein määräytyy myös perhe-eläke menehtyneen yrittäjän omaisille.


Ennakonpidätyslaskelmaan tulostuva tieto on ainoastaan informatiivinen. Sillä ei ole vaikutusta mihinkään tilitettäviin summiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit