perjantai 22. tammikuuta 2021

Yksinäisyys eron jälkeen

Yksinäisyys eron jälkeen

Hae edullisin laina helposti Sortterilta. Edullisin laina hintatakuulla täältä. Kun kotona ei olekaan enää kumppania odottamassa, arki muuttuu paljon.


Yksinäisyys eron jälkeen

Eron jälkeen kotona voi olla tyrmäävän hiljaista. Ei ole ihme, että moni kokee eron jälkeen itsensä yksinäiseksi. Henkinen yksinäisyys on voinut alkaa jo suhteessa ja kestää jo pitkään, mutta erotessa ja erilleen muuttaessa yksinäisyys konkretisoituu.


Moni kokee eron jälkeen yksinäisyyttä. Eniten yksinäisyyttä aiheuttaa aiheuttaa se, ettei vastuuta voi jakaa kenenkään kanssa. Eroihin erikoistunut amerikkalainen terapeutti Susan Pease Gadoua on myös usein huomannut, että ystävät voivat hylätä eronneen. Minä löysin elämäni parhaan ihmisen vuotta eron jälkeen.


Hyvän, luotettavan miehen, jonka kanssa olimme samalla aaltopituudella heti. Silti seurustelimme omista asunnoista käsin sen saman vuotta, ennenkuin muutimme hynttyyt saman katon alle. Joku viisas on tutkinut, että uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen (oli kyseessä sitten muutto, ero, tai jokin muu perustavanlaatuinen elämänmuutos joka vaikuttaa ihmisen arkeen ja rutiineihin) eli siis ns. Kaikkihan sanoo että eron jälkeen pitää opetella tulemaan yksin toimeen mutta näin yksin en ole koskaan ollut, aina kun lapset ovat poissa elo on yksinoloa aamusta iltaan.


Hanki uusi harrastus, nauti sinkkuelämää, juhli nyt kun pystyt. Elämä on aika syvältä tällä hetkellä. Miehen tie itsenäisyyteen eroaa hieman naisen tavasta selviytyä. Sinkuksi opetteleva eronnut mies kokee osittain samoja tuskia kuin nainen, mutta myös sellaista, mikä ei tule naisen osaksi. Kun parisuhteeni toissa vuonna päättyi, ja muutin asumaan yksin, kiitin onneani, etten ollut vielä ehtinyt kirjoittaa aiheesta.


Yksinäisyyttä on monenlaista. Koettuna tunteena yksinäisyys vähentää mielenterveyden voimavaroja ja aiheuttaa univaikeuksia, surua ja masennusta. Itkukin auttaa, kertoo nainen, jonka mies halusi ottaa eron vuoden liiton jälkeen. Vaikein vaihe tuli puoli vuotta eron jälkeen. Surua, pohjatonta kaipausta.


Kokeneet lupaavat: aika parantaa. Ensimmäinen vuosi eron jälkeen vaikein. Usein eronnut kysyy terapeutin vastaanotolla, kuinka kauan tuska vielä jatkuu? Pitkään perhe-elämää eläneen eron jälkeinen yksin oleminen voi olla suuri haaste sopeutumiselle.


Yksinäisyys eron jälkeen

Arvion mukaan joka kolmas yli 65-vuotias tuntee itsensä ajoittain yksinäiseksi, mutta vain 4–prosenttia jatkuvampaa yksinäisyyttä. Leskeytyminen pitkän parisuhteen jälkeen aiheuttaa usein paitsi surua, myös hämmennystä, mitä nyt sitten olisi tarkoitus tehdä, miten jatkaa eteenpäin, kun kaikki tuntuu muuttuneen. Erosin taannoin poikaystävästäni, jonka kanssa asuimme yhdessä ja seurustelimme monta vuotta. Nyt asun ensimmäistä kertaa omillani.


Ihmisestä on mahdoton päälle päin sanoa, onko hän yksinäinen vai ei. Mutta yksinäisyys on ja pysyy, vaikka olen yrittänyt kaikkeni nitistääkseni sen. Nykyajan nettimaailma on pinnallista, ihmiset eivät paljoa kyläile – ennen oli toisin. En ymmärrä ihmisiä, jotka ovat parisuhteessa ja väittävät olevansa yksin.


Heillä sentään on joku, joka on aina saatavilla. Silloin yksinäisyys iski todella. Vieressäni oli koko ajan tyhjä tila. Sokkotreffeiltä löytyi mies.


Hän etsi sopivaa miestä deittipalveluissa. Erosta toipumisen minimiaika on yleensä noin kaksi vuotta. Ihmisiä kannattaa ehdottomasti tapailla, mutta kannattaa myös muistaa, että aivan heti eron jälkeen ei välttämättä itse ole valmis uuteen suhteeseen, Rauhala kertoo. Ihmiset käsittelevät asioita eri tavalla ja eron jälkeen tarvitaan aikaa ja tilaisuus puhua asioista. Uusi kumppanini ei tätä käsitä ja jättää minut joka kinan yhteydessä.


Yksinäisyys eron jälkeen

En saisi puhua enkä miettiä ex-miestä ja elämää aiemmin ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit