maanantai 1. maaliskuuta 2021

Yrittäjän päiväraha ja kilometrikorvaus

Miten yrittäjän kilometrikorvaus ja päiväraha muodostuvat, kun yritysmuotona on toiminimi? Toiminimi pystyssä, ensimmäiset työreissut takana ja matkakorvausasiat mietityttävät? Varmasti tuttu tilanne hyvin monelle aloittavalle yksityiselle elinkeinonharjoittajalle.


Korvaukset ovat verottomia, jos ne perustuvat joko todellisiin kuluihin tai Verohallinnon vuosittaiseen päätökseen päivärahoista ja kilometrikorvauksista. Mikä lasketaan työmatkaksi? Miten palkansaajan ja toiminimen kilometrikorvaukset eroavat toisistaan?

Lomake laskee kilometrikorvaukset ja päivärahan määrän puolestasi, ja aikaa matkalaskun tekemiseen kuluu noin minuutti. Korvausten määrä riippuu Verohallinnon vuosittaisista päätöksistä, toimialojen käytännöistä sekä käytetyistä kulkuneuvoista ja matkustajamääristä. Elinkeinonharjoittajan verotus. Yritystulon jakaminen ansio- ja pääomatuloon. Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli ns.


Jos työnantaja on korvannut työmatkan kuluja. Jos palkansaaja, jolla on Verohallinnon luontoisetujen laskentaperusteita koskevassa päätöksessä tarkoitettu auton käyttöetu, käyttää tällaista autoa työmatkan suorittamiseen ja maksaa itse tästä matkasta aiheutuvat polttoainekulut, hänelle korvattavien polttoainekulujen enimmäismäärä on senttiä kilometriltä. Sivustolta löydät tietoa, apua, vinkkejä ja verkostoja.

Yrittäjän päiväraha ja kilometrikorvaus. Sillä ei ole merkitystä, onko auto yrittäjän vai yrityksen nimissä. Ratkaisevaa on, käytetäänkö autoa enemmän yksityis- vai työajoihin.


Henkilöyhtiön yhtiömiehet ja osakeyhtiön osakkaat voivat nostaa yhtiöstä verovapaita kustannusten korvauksia samoin perustein kuin korvauksia voidaan maksaa yhtiön työntekijöille. Kustannusten korvaaminen ei edellytä, että yrittäjä nostaisi yhtiöstä palkkaa. Kodin ja työpaikan välisestä matkasta aiheutuneet kulut ovat kunkin työntekijän omaa henkilökohtaista kulua.


Työntekijä voi vähentää kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja omalla henkilökohtaisella (esitäytetyllä) veroilmoituksellaan. Vähennys vaikuttaa verotukseen, mikäli matkakulut ylittävät omavastuun määrän. Osakeyhtiön omistajayrittäjänä voit palkansaajien tapaan tehdä oman autosi käytöstä yritykselle matkalaskun, jolla laskutat ajetut kilometrit ja mahdolliset päivärahat.


Entäpä lisämatkustajat ja muiden ajoneuvojen km-korvaukset? Tarkista tiedot taulukosta nyt! Starttiraha on yrittäjän henkilökohtainen avustus, jolla pyritään turvaamaan yrittäjän toimeentulo ensimmäisten kuukausien aikana. Starttirahaa myöntää TE-toimistot ja sitä saadakseen on pystyttävä todistamaan, että yrittäjällä ei ole muuta toimeentuloa ja että yritys ei ole kannattava ensimmäisestä päivästä lähtien. Kotimaan päivärahat pysyvät ennallaan.


Autolla tehdystä matkasta maksettava kilometrikorvaus nousee puolestaan yhdellä sentillä. Osapäivärahaa maksetaan yli kuuden tunnin ja kokopäivärahaa yli kymmenen tuntia kestävältä työmatkalta. Tällaiset matkat ovat yksityisajoja ja ne vähennetään asunnon ja työpaikan välisten matkojen säännösten mukaan.

Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen. Ansiopäivärahalla on perusosa, ansio-osa ja korotukset. Perusosaan lisätään ansio-osa, jonka suuruus riippuu palkastasi. Reitti ja ajon selite – Kirjaa lähtöpaikka, matkan kohde, ja matka päätepiste. Tarkenna kirjausta lyhyellä selitteellä.


Mittalukema alussa ja lopussa – Auton mittarilukema alussa ja lopussa. Yhteensä – Matkan pituus lasketaan automaattisesti. Lähtö- ja paluuaika – Ajon alkamis- ja päättymisaika. Verovapaa kilometrikorvaus 4. Julkisella kulkuneuvolla tehty työmatka 4. Kilometrikorvauksen korotus 4. Vapaa autoetu ja kilometrikorvaukset 4. Vapaa-ajan yhdistäminen työmatkaan 4. Hotelliaamiainen 4. Päivärahan puolittaminen 4. Ulkomaanpäiväraha 4. Automaattinen ajopäiväkirja tuo säästöjä ja helppoutta.


Vuosityöansioon ei sovelleta, mitä 71—ja 75—§:ssä säädetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit