perjantai 23. kesäkuuta 2017

Paljonko yrittäjän kannattaa nostaa palkkaa 2017

Palkkaa vai osinkoa – mikä ratkaisee? Varojen jakaminen on aloitettava arvioimalla, millainen yrityksen maksukyky on. Jokaisen yrittäjän on tehtävä verotukseen vaikuttavia valintoja. Yksi niistä on, miten varoja kannattaa jakaa listaamattomasta osakeyhtiöstä: palkkana, osinkona vai molempina – ja kuinka paljon? Veroasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että varoja kannattaa nostaa palkkana silloin, kun kokonaisverorasitus jää alle prosenttiin.


Todellisuudessa pienessä yhtiössä osakkaan rahan tarve pakottaa optimaalista suurempaan palkan maksuun ja hitaampaan taseen kerryttämiseen. Taulukon perusteella on selvää, että palkkaa kannattaa aina nostaa ainakin jonkin verran. Jos osinkoa ei voida nostaa pääomatulo-osinkona pienestä nettovarallisuudesta johtuen, on vaihtoehtona nostaa palkkaa tai ansiotulona verotettavaa osinkoa. Yrittäjän palkka on suhteellinen käsite, koska yrittäjällä on yritysmuodosta riippuen mahdollista nostaa yrityksestään tuloja muutoinkin kuin palkkana.


Suomen Yrittäjät ry:n ekonomisti Petri Malinen on laatinut v. Eläkevakuutustulolla tarkoitetaan yrittäjän YEL- tai MYEL-vakuutuksen vahvistettua työtuloa sekä osaomistajan tai perheenjäsenyrittäjän TyEL- palkkaa. Paljonko osakkaalle kannattaa maksaa palkkaa ? Palkanmaksussa on kaksi ajatusmallia, ajatellaanko yhtiön etua vai osakkaan etua. Yrittäjän kannattaa laskea etukäteen, mikä on hänelle verotuksellisesti edullisin tapa nostaa rahaa ulos yrityksestä.


Tähän vaikuttaa tietysti paljon se, onko tarkoitus ottaa voitot ulos mahdollisimman pian vai mieluummin minimoida verojen maksamista pitkällä aikavälillä. Jos et halua yllättyä joulukuussa, kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin, riittääkö verokortin tuloraja koko vuoden tuloille vai uhkaako raja täyttyä ennen vuoden loppua. Verokorttiin kannattaa hakea muutosta ajoissa, koska silloin ei tarvitse nostaa veroprosenttia kerralla niin paljon. Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava.


Mihin laskuria voi käyttää? No mutta nyt palkan määrn laskemiseen. Haitari järkevän palkanmaksun määrästä on aika laaja. Hän antaa myös esimerkin.


Nyrkkisääntönä palkkaa kannattaa nostaa ansiotulona niin pitkään, kun veroprosentti jää alle 26:n. Maksetut palkat pienentävät yrityksen tulosta ja palkkatulo on siten yksinkertaisesti verotettua. Silloin kun työtulo on suurempi kuin 3euroa kuukaudessa tai 2euroa neljässä viikossa, ansiopäiväraha sovitellaan, eli päivärahasta vähennetään puolet suojaosan ylittävästä työtulosta.


Ulosotossa tuloja ja omaisuutta ulosmitataan niin paljon, että velka tulee maksetuksi. Soviteltua ansiopäivärahaa. Ulosottoperintä tehdään palkasta tai omaisuudesta.


Koko palkkaa ei voida ulosmitata. Sosiaaliavustukset ja -tuet, kuten asumistuki, toimeentulotuki ja lapsilisät eivät ole ulosmittauskelpoisia. Voit käydä töissä ja saada palkkaa kuinka paljon tahansa ilman, että se vaikuttaa oikeuteesi nostaa opintolainaa. Sen sijaan opintorahaan ja asumistukeen palkka vaikuttaa.


Opintorahan kohdalla olennainen tieto on, paljonko saat palkkaa tai muita tuloja vuoden aikana. Tähän ei vaikuta firman nettopääoma mitenkään. Vastauksia Verohallinnon verkkoseminaarissa 16. Kannattaa myös tilata uuden yrittäjän. Voi maksaa itselleen palkkaa ja nostaa.


Mikä on yrittäjän ja yrittäjän perheen rahantarve? Kun nämä kaksi asiaa on selvillä, voidaan suunnitella toimenpiteet ja keinot sekä aikataulu tavoitteiden saavuttamiseksi. Miten varoja voidaan nostaa yrityksestä? Ansiotuloista ei näe myöskään, onko verotettava tulo palkkaa , työttömyyskorvausta tai esimerkiksi äitiyspäivärahaa, jatkaa Kaari. Voiko verotiedoista nähdä, mitä kylän menestynyt yrittäjä tienaa?


Verotiedoista selviää yrittäjäosakkaan tulot hyvin huonosti. Yritin tuosta tavailla paljonko yrittäjä maksaa:. Oy:ssä viime vuonna mulla oli vain sivukuluina sosiaaliturvamaksu , tänä vuonnahan se. Tässä käyn läpi, miten prosessi menee ja mitä yrittäjän pitää ottaa. Työnantaja maksaa työntekijän sosiaaliturvamaksun verottajalle samalla, kun pidättää palkasta.


Viimeksi päivitetty: 17. Ylläpitokustannukset, paljonko ne ovat. Autoilijan ansiotulojen kokonaismäärä ja veroprosentti.


Johtopäätöksiä: Työsuhdeauto kannattaa monessa tapauksessa, varsinkin jos yksityisajoja on merkittävästi, mutta ei aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit