perjantai 30. kesäkuuta 2017

Asuntoosakkeen osan myyminen

Suuren valikoima kirjakauppa. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti. Meillä viihtyvät niin perheet kuin vanhukset. Kunnassa on uima-allas ja keilarata.


Tontit ovat suuria ja porvoonjokimaisema lumoaa. Löydä sinäkin onnesi Pukkilasta! Olet tehnyt päätöksen myydä asunto-osakkeesi itse ilman välikäsiä.


Seuraavaksi on aika käydä tuumasta toimeen eli myymään kotiasi uudelle omistajalle. Tästä myyntioppaasta saat tsemppiä myyntiin sekä ajankohtaiset vinkit että ohjeet, miten kaikki asunnon myynnissä etenee alusta alkaen aina kaupantekoon asti ja mitä muuta tarvitset kuin rutkasti myynti-intoa. Kauppakirjapohjia saa esimerkiksi internetistä.


Jos asunto ostetaan välittäjän kautta, hän hoitaa kauppakirjan laatimisen. Palvelun voi ostaa välittäjältä myös erikseen. Myös pankit ja asianajotoimistot laativat kauppakirjoja maksua vastaan. Vastaus Maamis Tilanne on seuraava: asumme vuokralla mieheni isän omistamassa rivitalo-osakkeessa.


Olemme ajatelleet, että onko asunnosta mahdollista tehdä ns. Oman vakituisen asunnon voi myydä verovapaasti, jos molemmat ehdot täyttyvät: Olet omistanut asunnon vähintään vuotta. Olet itse tai joku perheestäsi on vakituisesti asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään vuotta. Epäselvät tiedot viemäriputkista?


Asunto-osakeyhtiön korjausvastuu ja ns. Kreosootti ja terveyshaitta asuntokaupassa? Tämä toinen taho voi olla kuka tahansa, esimerkiksi kuolinpesän toinen osakas.


Kuolinpesän asunnon myynti ja verotus. Silloin verotus on syytä huomioida koska kysymys asunnon arvostuksesta ja jaetaanko pesä ennen myyntiä perillisille vai ei, johtaa eri lopputulokseen ja säästö voi olla tuhansia euroja. Riippuu vakuuksista ja tuloistasi. Jos asiat ovat kunnossa, niin eihän sille mitään estettä ole.


Valtakirja asunto-osakkeen myymiseen. Tämän lisäksi kahden vuoden asumisajan täytyy olla yhtäjaksoista. Muista ottaa tämä huomioon, jos asuntosi on ollut osan aikaa vuokralla tai muussa kuin omassa käytössäsi - vain omassa tai perheenjäsenen vakinaisessa käytössä olevan asunnon myyntivoitto voi olla verotonta. Jos saadun jako‐ osan käypä arvo on suurempi kuin osakkeiden hankintameno, erotus on osakkeenomistajan tuloa (purkuvoittoa).


Usein perilliset myyvät vanhempien asunnon vasta molempien vanhempien kuoleman jälkeen. Osakeyhtiön purkamisesta syntyvä voitto on veronalaista pääomatuloa. Vakuuden tai sen osan vapauttamisen edellytyksenä on, että osakeyhtiön hallitus ja asunto-osakkeen ostajat kirjallisesti suostuvat siihen ja, kun kyseessä on §:n momentissa tarkoitetun vakuuden vapauttaminen, että turva-asiakirjojen säilyttäjälle toimitetaan selvitys siitä, että rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt. Samaan osakeryhmään kuuluvia osakkeita ei voida yhtiöjärjestystä muuttamatta oikeudellisesti erottaa toisistaan eikä siten erikseen luovuttaa.


Tämä tarkoittaa sitä, ettei omin päin jaetun huoneisto- osan myyminen ole mahdollista. Olen kuullut, että perintöasunnosta ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa, jos on asunut asunnossa vähintään vuotta. Sitä suuremmista lahjoituksista menevän veron voit selvittää verohallinnon lahjaverolaskurilla.


Jos kuolinpesän osakkaalle myydään kuolinpesän omaisuutta ennen perunkirjoitusta, kuinka se huomioidaan perunkirjoituksessa? Vähennetäänkö saatu tulo sen osakkaan saamasta osuudesta? Vai saako hän osan maksamastaan rahasta takaisin perintönä?


Kiitos vastauksesta. Vastaus: Perukirja on erittäin tärkeä jäämistöasiakirja. Sen vahvistaa virallinen kaupanvahvistaja kaupantekotilaisuudessa. Mäkin myin kaksion itse.


Ei mitään ongelmia. Itse myyminen aina karsii osan potentiaalisista ostajista pois, koska jotkut pelkäävät ostaa yksityiseltä. Vaikka se vastuu on joka tapauksessa aina myyjällä, välittäjät pesevät kätensä tosi tehokkaasti kaikesta todellisesta vastuusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit