perjantai 23. kesäkuuta 2017

Edunvalvontavaltuutetun palkkio

Jollei valtuutetun palkkiosta ja kulujen korvaamisesta ole sovittu eikä valtuuttaja ole niistä määrännyt, valtuutetulla on oikeus saada valtuuttajan varoista korvaus tarpeellisista kuluistaan sekä tehtävänsä laatuun ja laajuuteen nähden kohtuullinen palkkio. Kulukorvaus, erityiskorvaus ja velvollisuus jättää palkkio perimättä. Palkkion suuruuteen vaikuttaa edunvalvojan tehtävän sisältö sekä päämiehen tulot ja varallisuus.


Jos tehtävää hoitaa yleinen edunvalvoja, palkkio maksetaan edunvalvojan työnantajalle. Ensinnä edunvalvojalla on oikeus kulukorvaukseen. Edunvalvojan palkkio koostuu siis kolmesta eri alueesta. Olettaisin kuitenkin, että riittää, kun merkitset tilisiirron viestiosioon, että maksu on palkkio edunvalvonnasta. Yrittäjyyden ja palkkatyön väliseen rajanvetoon verotuksessa vaikuttavat monet tekijät.


Työsuhteen erottaminen yritystoiminnasta on tärkeää sekä korvauksen maksajan että saajan velvollisuuksien kannalta. Sen vuoksi edunvalvontavaltuutetuksi tulisi nimetä mielellään hieman itseään nuorempi henkilö ja samalla nimetä myös varavaltuutettu. Poikkeuksena tähän on, että jos päämiehen tulot ovat palkkion perimisen ajalta riittävän pienet, ei edunvalvoja ole oikeutettu palkkioon.


Palkkio -oikeutta koskee kuitenkin yksi merkittävä rajoitus: alaikäisen edunvalvojana toimivalla vanhemmalla taikka huoltajalla ei ole oikeutta palkkioon. Näiden tahojen edunvalvontatehtävä liittyy ennemmin lapsen huolenpitoon. Huoltajalla tai vanhemmalla on kuitenkin oikeus korvaukseen tarpeellisista kuluistaan. Se on valtakirja, jolla jokainen voi valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan sen varalta, että tulee myöhemmin kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan. MALLEJA EDUNVALVONTAVALTAKIRJASTA Laki edunvalvontavaltuutuksesta tuli voimaan 1. Lomakkeet ja ohjeet.


Digi- ja väestötietovirasto palvelee. Voit myös asioida palvelupaikassa. Millä tavoin edunvalvontavaltuutetun palkkio vaikuttaa työmarkkinatukeen? Entä kun osa siitä on kulu- ja kilometrikorvauksia valvottavan asioiden hoitamisen vuoksi tehtyjä. Palkkio ei ole maistraatin määräämä, se on sovellettu edunvalvojan palkkiosta.


Asiaa kannattaisi miettiä vielä kun on hyvissä voimissa. Lue lisää kotiliesi. Palkkiomääräys voidaan kirjata erilli-seen toimintaohjeeseen. Maistraatti voi tarvittaessa pyytää lisäselvityksiä, mikäli on aihetta epäillä edunvalvontavaltuutetun toimineen epäasianmukaisesti. Valtakirja voi jokainen valtuuttaa haluamansa henkilön huolehtimaan asioistaan jos näin käy.


Alv ja muut oma-aloitteiset verot Ilmoita ja maksa arvonlisävero sekä muut oma-aloitteiset verot OmaVerossa. Ilmoittamisen ja maksamisen määräpäivä on kuukauden 12. Holhoustoimi, edunvalvonta, edunvalvojan palkkio , oikeusaputoimistot Tiivistelmä Oikeusministeriö on antanut 19. Yleensä määräyksen kohteena on taloudellisten asioiden hoito sekä valtuuttajan henkilöön liittyvien asioiden hoitaminen. Miten edunvalvontavaltuutus tulee voimaan?


Kun valtuuttaja ei enää kykene hoitamaan asioitaan esimerkiksi juuri muistisairauden vuoksi, valtuutetun tulee pyytää maistraattia vahvistamaan valtuutus. Pelkkä valtakirjan hallinnointi ei siis vielä oikeuta valtuutettua hoitamaan valtuuttajan asioita, vaan tarvitaan maistraatin vahvistus. Asianajotoimisto Laineenkare Oy palvelee aina kauppakirjoista, edunvalvontaan, testamentteihin, perunkirjoituksiin, avioehtoihin ja oikeudenkäyntiin saakka.


Valtuutetun pitää luovuttaa valtuuttajalta saatu. Sana edunvalvonta särähtää yhä useiden ihmisten korvaan ja monesti edunvalvonnan esiin nostaminen perhepiirissä herättää suurta vastustusta. Maistraateissa ja käräjäoikeuksissa edunvalvontaa koskevien asioiden määrä ja käsittelyajat kasvavat vuosi vuodelta.


Eniten edunvalvojia haetaan vanhuksille. Varsinais-Suomen muistiyhdistyksen mukaan ei ole harvinaista, että joku läheisistä vetää välistä, jolloin ilman edunvalvojaa oleva muistisairas vanhus menettää rahojaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit