keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Kirjanpitolaki toimintakertomus

Laajan valikoiman kirjakauppa netissä. Tutustu valikoimaan ja tilaa heti! Jos kirjanpitovelvollinen on yhteisö tai säätiö, tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen allekirjoittavat hallitus tai vastuunalaiset yhtiömiehet ja toimitusjohtaja tai muu vastaavassa asemassa oleva henkilö.


Lisäksi kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Uudistetun kirjanpitolain mukaan toimintakertomuksen laadintavelvollisuus on rajattu koskemaan vain tiettyjä osakeyhtiöitä ja yleisen edun kannalta merkittäviä yhteisöjä. Kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Näin ollen yhdistykset tai säätiöt eivät olisi velvollisia laatimaan toimintakertomusta.


Uusi laki hyväksyttiin eduskunnassa 18. Kirjanpitolain mukaan pienten yhdistysten ei tarvitse liittää tilinpäätökseen toimintakertomusta. Jos toimintakertomuksen laittaa liitteeksi, sen täytyy täyttää tarkat muotovaatimukset. Virallinen, tilinpäätökseen liitettävä toimintakertomus voi olla suppea. Laajempi selvitys toiminnasta voidaan julkaista erikseen.


Vaikka yhtiöllä ei olisi toimintaa, niin kirjanpito ja tilinpäätös on laadittava. Uusi kirjanpitolaki tuo kuitenkin helpotuksia pienyritysten ja mikroyritysten kokoluokissa oleville yhtiöille, sillä tilinpäätöksen liitetiedoissa ei enää vaadita niin paljon tietoja kuin aikaisemmin. Mikro- ja pienyritys voivat jättää laatimatta kirjanpitolain (3:a §) mukaisen toimintakertomuksen. Toimintakertomus ja toimintakertomusta vastaavat tiedot. Jos jokin toimintakertomustieto on tarpeen riittävän ja oikean kuvan antamiseksi, pienyrityksen on annettava kyseinen tieto liitetietona.


Yhdistyksen kokouksella ei siis ole oikeutta muuttaa siitä mitään. Jos joku kokouksen osanottaja havaitsee siinä ilmiselvän virheen tai puutteen, hänen tulee tietysti ottaa asia esille. Tällöin hallitus (yleensä puheenjohtajansa suulla) ilmoittaa, että virhe. Tervetuloa kirjanpitolautakunnan sivustolle!


Tämä sivusto korvaa aiemman kirjanpitolautakunnan lausuntojen ja yleisohjeiden verkkosivuston. Voit hakea lausuntoja ja poikkeuslupia vapaasanahaulla, numerolla tai aikarajauksen perusteella. Mitä on kirjanpito ja miksi sitä pidetään?


Kirjanpidon tärkein tehtävä on tuottaa tietoa yritykselle itselleen. Tuloslaskelma kertoo toiminnan tuloksellisuuden, tase kertoo muun vakavaraisuudesta ja maksuvalmiudesta. Koska uudistettu kirjanpitolaki on täysin neutraali sen suhteen, onko kirjanpito hoidettu täysin sähköisesti vai perinteisellä tavalla paperille tulostamalla, on myös tilinpäätös jatkossa mahdollista säilyttää kokonaan sähköisesti, sähköistä allekirjoitusta käyttämällä. Tilinpäätös on valmis, kun se on allekirjoitettu.


Se ei ole kuitenkaan osa tilinpäätöstä, vaikka näin joskus mielletäänkin. Edilexin asiasanasto on hierarkinen kokonaisuus, jossa eri asiasanojen välille on rakennettu hierarkiset ja semanttiset viittaukset. Asiasanaston lisäksi asiasanat toimivat pikahaussa ja aineistokohtaisilla tarkennetun haun lomakkeilla.


Tilikauden päätyttyä esimerkiksi 30. PRH - Patentti- ja rekisterihallitus. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit