tiistai 20. kesäkuuta 2017

Yrittäjän puolison työttömyysturva

Yrittäjä ja työttömyysturva. TE-palvelujen työttömyysturvaneuvonta osaa neuvoa, miten sinun tilanteesi voi vaikuttaa työttömyysturvaasi. Toisin sanoen, perheenjäsenesi työttömyysturva on lähtökohtaisesti riippuvainen siitä, oletko itse työllistynyt yrityksesi kautta. Hienoa, että nämä vihdoin muutetaan ja perheenjäsenen asema paranee, Hellstén sanoo.


Pikaopas yrittäjän työttömyysturvaan. Kun olet yrittäjä, sinulla ja joissain tapauksissa myös perheenjäsenilläsi edellytykset työttömyysturvan saamiseen ovat hyvin erilaiset palkansaajiin verrattuna. Satunnaisella yrittäjällä tarkoitetaan perheyrityksessä alle kuukautta kahden vuoden aikana työskentelevää perheenjäsentä, joka ei itse omista osuuksia yrityksestä eikä toimi esim.


Työttömyysturvalaissa on määritelty ns. Turvaa sinäkin - liity SYT:n jäseneksi. Hallitus ilmoitti eilen kehysriihessä sopimistaan toimenpiteistä loppukaudelleen.


Jos olet työttömäksi jäädessäsi jo ollut työelämässä ja täytät palkansaajan tai yrittäjän työssäoloehdon, voit saada Kelalta peruspäivärahaa. Vaikka menestyvälle yrittäjälle ajatus työttömyydestä saattaa tuntua kaukaiselta, aloittelevan yrittäjän tai yrityksen perustamista harkitsevan kannattaa kuitenkin varautua ennalta tähänkin mahdollisuuteen. Kaarinalainen yrittäjä Christer Lindberg on tuohtunut Kaarinan työvoimalautakunnan lausunnosta, jolla hänen Eira-vaimonsa työttömyysturva evättiin. Eira Lindberg sanottiin irti tuotannollisista syistä Oy Christer Lindberg Ab:stä, kun atk-järjestelmien uusinnan ja Piispanristin myymälän myynnin jälkeen työt yrityksessä vähenivät.


Yritystoimintaan tai palkkatyöhön siirtyminen. Siirtyessäsi palkansaajasta yrittäjäksi, sinulle voidaan työttömyyden aikana maksaa ansiopäiväraha palkansaajana tehdyn työn perusteella, jos yrittäjän työssäoloehto ei ole täyttynyt ja yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut alle kuukautta. Myös TyEl-vakuutettu yrityksen osaomistaja tai yrittäjän perheenjäsen voi liittyä yrittäjäkassaan, jos hän täyttää yrittäjämääritelmän. Tällainen henkilö on 1. Sivutoiminen yrittäjän määritelmä työttömyysturvan kannalta. Lähtökohta yrittäjän työttömyysturvassa on se, että päätoimisena yrittäjänä työskentelevä henkilö ei ole oikeutettu työttömyysetuuteen.


Esimerkiksi osuuskunnan kautta laskutetut työt katsotaan kevytyrittäjyydeksi. Perheellisen yrittäjän kannattaa valmistella perhettä hyvissä ajoin yrittäjyyden mukanaan tuomiin mahdollisiin muutoksiin. Myös taloutta voidaan joutua kiristämään ja perheen on tingittävä menoistaan.


Epäoikeudenmukaista on se, että nämä ihmiset ovat kaikessa muussa lainsäädännössä työntekijöitä ja palkansaajia, niin eihän heillä ole voinut tulla edes mieleen, että työttömyysturvassa he ovatkin yrittäjiä. Lasten kotihoidon tuki alle 3-vuotiaan lapsen hoidosta on vähentävä etuus, joka huomioidaan perhekohtaisesti. Hän on kuullut tapauksista, joissa ansiosidonnainen työttömyysturva on menetetty väärän työttömyyskassan takia. Paras neuvoni on, että puolison yrityksessä toimivan palkansaajan kannattaa selvittää, onko oikeassa työttömyyskassassa, ettei tule ikävää yllätystä. YEL – maksut voi vähentää myös puolison verotuksessa.


Ja talkoillahan ei saa tehdä mitään, se on työllistämistä! Tämä tarkoittaa, että YEL – työtulon tulisi vastata normaalia yrittäjän tekemästä työstä maksettavaa palkkaa. Voidaan maksaa samoja vakuutuksia kuin henkilökunnalle.


Henkivakuutus on yleensä vähennyskelpoinen meno. Poikkeuksena liikkeen- ja ammatinharjoittaja, joka ei voi vähentää elinkeinotuloistaan itsensä, puolison eikä alle 14-vuotiaan lapsen vakuutusmaksuja, mutta tapaturmavakuutukset voi. Tietopankkiin olemme koonneet kattavat paketit tietoa kaikesta mahdollisesta työttömyysturvaan liittyen.


Täältä voit lukea muun muassa Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenyydestä, ansiopäivärahasta, ansioturvan kompastuskivistä ja aktiivisuuden osoittamisesta ja monesta muusta tärkeästä asiasta. Etuuden saajan yleisenä velvollisuutena on hakea aktiivisesti työtä ja koulutusta, antaa työ- ja elinkeinotoimistolle ammatillista osaamistaan, työhistoriaansa, koulutustaan ja työkykyään koskevat tiedot ja selvitykset, toteuttaa yhdessä työ- ja elinkeinotoimiston kanssa laadittua työllistymissuunnitelmaa sekä tarvittaessa hakeutua ja osallistua työllistymistään edistäviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit