keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Avioliitto keskinäinen testamentti

Todistajien tulee tietää, että kyseessä on testamentti , mutta heille ei tarvitse paljastaa testamentin sisältöä. Hallintaoikeus tarkoittaa nimensä mukaisesti ainoastaan oikeutta hallita vainajan omaisuutta lesken loppuelämän ajan. Säilytä testamentti turvassa.


Varmista, että testamentti on löydettävissä kuolemasi jälkeen esim. Voit myös antaa yhden kappaleen sen henkilön haltuun, joka omaisuuden tulee perimään. Miksi testamentti kannattaa tehdä?

Jos avioliitto päättyy eroon, voi maatalousyrittäjä joutua maksamaan. Ainoa keino periä avopuoliso on testamentti. Avopuolisot voivat laatia keskinäisen testamentin.


Koska avopuoliso kuuluu korkeimpaan perintöveroluokkaan, on järkevää pohtia, riittääkö toiselle puolisolle vain hallintaoikeus omaisuuteen, jolloin vältytään suurelta perintöverolta. Miehen lapsethan saivat jo isänsä kuoleman jälkeen poti, josta avioehtosopimus oli syönyt osan ja testamentti varsin vähän. Yllä oleva on vain esimerkki siitä, että kussakin tapauksessa on järkevää testamentti , keskinäinen tai kummankin erikseen sekä mahdollinen avioehtosopimus harkita ja räätälöitävä tilanteen mukaan.


Lisäksi laki määrää, että jos kuollut puoliso on lapseton, aviopuoliso perii hänet suoraan. Sen sijaan avopuoliso ei ole lain silmissä puolisonsa perillinen. Testamentilla avopuolisolle voi määrätä puolet omaisuudestaan.

Ilman testamenttia se lankeasi kokonaan perintönä vainajan lapsille (huomioon ottaen leskelle kuuluvan yhteisen asunnon ja asuntoirtaimiston elinaikaisen hallinnan). Jos on lapseton aviopari, jolla on avioehto, tarviiko tehdä keskinäinen testamentti ? Eli jos toinen kuolee, toinenhan perii automaattisesti toisen, (ja se olisi tarkoituskin) koska muita testamentteja ei ole. Jotkut väittävät että kuvio vaatisi keskinäisen testamentin, mutta miksi ihmeessä? Lisäksi on harvemmin käytetty tuotto-oikeustestamentti.


Puolisoiden suosima testamenttimalli, jonka tarkoituksena on jakaa omaisuus rintaperillisille vasta, kun molemmat ovat kuolleet. Ainakin asiantuntija olisi osannut kertoa, että sen enempää keskinäinen testamentti kuin avioehtokaan ei ole ikuinen, vaan on syytä aika ajoin tarkistaa, johtavatko ne toivottuun ja osapuolten mielestä oikeudenmukaiseen lopputulokseen. Tällöin toisen puolison kuollessa eloonjäänyt puoliso saa koko omaisuuden ja lapset saavat omansa hänen kuollessaan. Keskinäisen testamentin voi tehdä myös muut kuin puolisot. Jos testamentintekijän perillisenä on leski, on testamentti annettava tiedoksi hänen toissijaisille perillisilleen.


Lakiosaan oikeutettujen perillisten on vaadittava lakiosaa molempien testamentintekijöiden jälkeen erikseen. Tämä testamentti poikkeaa yllä olevasta keskinäisestä omistusoikeustestamentista siten, että tällä testamentilla määrätään ensiksi kuolleen perinnön jakautumisesta viimeksi kuolleen jälkeen eli ketkä perivät ensiksi kuolleen osuuden viimeksi kuolleen jälkeen. Keskinäinen omistusoikeustestamentti toissijaismääräyksin. Yleensä oikeustoimet Suomen lain mukaan voidaan tehdä vapaamuotoisesti, mutta testamentti on tästä säännöstä yksi harvoista poikkeuksista. Testamentti Yleistä Testamentti on määrämuotoinen oikeustoimi.


Olen juuri eronnut. Meillä lapsettomilla oli aviopuolisoiden välinen keskinäinen omistusoikeustestamentti. Onko testamentti erottuamme edelleen voimassa vai tuliko se avioeron myötä automaattisesti mitätöidyksi?


Ei avioehtoa mutta keskinäinen testamentti kyllä.

Vanhempani määräävät omassa testamentissaan että lapsiensa puolisoilla ei ole avio-oikeutta perintöön (tämä on ollut heidän testamentissaan jo kauan ennen kuin olimme siskon kanssa edes siinä iässä että avioliitto oli ajankohtainan). Mitä keskinäinen testamentti tarkoittaa, ja mitä tulisi sitä tehtäessä tietää? Silloin on syytä tehdä testamentti. Yhä useampi avioliitto päätyy eroon. Avioliitto ja testamentti.


Jos joku on tehnyt testamentin kihlatulleen tai puolisolleen ja kihlaus tai avioliitto sen jälkeen purkautuu muusta syystä kuin testamentin tekijän kuoleman johdosta, on määräys tehoton. Sama on laki puolisolle tehdystä testamentista luvun §:ssä tarkoitetuissa tapauksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit