perjantai 9. kesäkuuta 2017

Testamentin valvonta

Testamentin valvonta

Jos joku on testamentin nojalla saava oikeuden vasta toisen henkilön oikeuden lakattua, voi valvonta tapahtua momentissa säädetyssä ajassa siitä, kun hän sai tietää edeltäjänsä oikeuden lakkaamisesta. Valvonta luetaan jokaisen testamentin saajan jonka valvonta -aika ei ole päättynyt. Valvonnalla tarkoitettiin testamentin eräänlaista julkistamista, jolla pyrittiin lisäämään muun muassa testamentin luotettavuutta. Nykyään minkäänlaista valvontatoimenpidettä ei siis tarvitse tehdä, vaan testamentti annetaan tiedoksi perillisille. Jos testamentin saaja sai tiedon testamentin tekijän kuolemasta ja testamentista 1. Tiedoksiannon voi tehdä testamentin saaja tai pesänselvittäjä, jos pesälle on haettu virallisselvittäjä.


Tasavallan presidentti vahvisti asiaa koskevat perintökaaren muutokset perjantaina. Perittävä voi testamentissaan määrätä testamentin toimeenpanijan, jolla on lähes sama toimivalta kuin pesänselvittäjällä, jollei testamentista muuta ilmene. Testamentin valvominen loppuu.


Kenellä on oikeus käyttää vainajan tilejä? Kun pankki saa tiedon kuolemantapauksesta, vainajan tilien käyttöoikeudet yleensä lakkautetaan. Moittiminen tapahtuu siten, että testamentinsaajaa vastaan nostetaan kanne käräjäoikeudessa.


Kanne on nostettava kuuden kuukauden kuluessa testamentin todisteellisesta tiedoksiannosta. Katsottiin, että testamentin valvonta oli tarpeeton muodollisuus, johon lisäksi liittyi vaara siitä, että valvontavelvollisuudesta tietämätön testamentin saaja yllättäen menettää oikeutensa ja testamentin tekijän tahto jää näin toteutumatta. Vastuu testamentin tiedoksiantamisesta on testamentin saajalla. Palvelun käyttö on ilmaista.


Samalla kyseinen saaja ilmaisee ottavansa testamentin vastaan. Riittää kuitenkin, että yksi saaja antaa testamentin tiedoksi ja muut mahdolliset saajat sitten ilmaisevat omalta osaltaan vain joko ottavansa testamentin vastaan tai luopuvansa siitä. Mikä on testamentin toimeenpanija?


Tämä määräys voi koskea esimerkiksi lasten puolisoita tai aviopuolison uutta aviopuolisoa. Lakiosaa voivat vaatia rintaperilliset eli perinnönjättäjän suoraan alenevassa polvessa olevat jälkeläiset. Mikäli perittävällä on lapsia, nämä ovat hänen rintaperillisiään. Anteeksi, jos olen väärällä palstalla, mutta voisiko joku kertoa mitä tarkoittaa testamentin valvonta ? Jos olen siis saanut tiedon testamentin itselleni muun kuin kuin sukulaisuuden perusteella, tuleeko minun toimittaa testamentti oikeuteen ja kuinka pian tiedon saatuani?


Olen avioliitossa, mutta t osoitettu vain minulle. Vaihtoehtoisesti testamentin saajan tuli hankkia hyväksyntä testamentille perillisiltä. Mitä tarkoittaa testamentin valvonta. Ilmainen sivistyssanakirja. Synonyymi testamentin valvonta sanalle.


Milloin kannattaa harkita testamentin tekemistä? Useimmat ihmiset miettivät jossain elämänvaiheessa testamentin tekemistä. Säätiö voidaan perustaa joko perustamiskirjalla tai testamentin määräyksellä. Kummassakin menettelyssä säätiö syntyy, kun se merkitään säätiörekisteriin. Erillistä perustamislupaa ei säätiön perustamisessa enää tarvita.


Säätiön perustamisesta säädetään säätiölain luvussa. Lue lisää Finlex-säädöstietopankista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit