maanantai 5. kesäkuuta 2017

Työttömien aktiivimalli 2019

Mikäli työnhakija ei ollut lain tarkoittamalla tavalla aktiivinen, hänen päivärahansa määrä pieneni. Aktiivimalli oli voimassa 31. Kela palvelee henkilöasiakkaita näissä numeroissa 21. Mallin tavoite on lisätä työllisyyttä ja lyhentää työttömyysaikaa.


Tilanne muuttuu tänään annetun asetuksen myötä. Muutokset tulevat voimaan 1. SAK vastusti Sipilän hallituksen voimaan saattamaa aktiivimallia näkyvästi koko sen valmistelu- ja voimassaoloajan. Kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien euromääriin ei tule tänä vuonna indeksikorotusta, mutta esimerkiksi takuueläkkeeseen ja sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoihin tehdään tasokorotus. Antti Rinne kuittaa aktiivimallisekoilut: ”Puhdasta semantiikkaa” – näin alkaa työttömien vihaaman leikkurin poisto 7. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä, joka hylkäsi ns.


Subjektiivinen päivähoito-oikeus on turvattava kaikille lapsille. Koulujen lisäaktiviteetit eivät saa olla maksullisia ja niiden tulee olla kaikkien saavutettavissa. Lapset eivät saa eriarvoistua. Haukuttu aktiivimalli muuttuu maanantaina – jatkossa esimerkiksi ammattiliitto, kunta tai rekisteröity yhdistys voi järjestää aktiivisuusehdon täyttävää koulutusta työttömälle. Myös työnantajan järjestämä muutosturvakoulutus kerryttää jatkossa aktiivisuutta.


Tuleva hallitus aikoo myös turvata työttömien palvelut, siten että TE-toimistoissa löytyy aina henkilökohtaista palvelua. Raivoisaa vastustusta herättänyt työttömien aktiivimalli astuu pian voimaan – kysymystä ja vastausta. Mallin suurimpana epäkohtana pidetään sitä, että työtön ei voi välttämättä vaikuttaa tukiensa menetykseen omalla aktiivisuudellaan. Eduskunnassa hyväksytyn lain mukaan työnhakijalta, joka ei täytä aktiivisuusedellytystä, työttömyysetuuden tasoa leikataan prosenttia seuraavan etuuden maksupäivän eli noin kolmen kuukauden ajan. Leikkaus vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa.


Työttömien työnhakijoiden aktiivisuutta aletaan seurata 1. SILLÄ MEILLÄ ON AINOASTAAN SE YKSI ÄÄNI, JOLLA VOIMME VAIKUTTAA! MUISTAKAA ÄÄNESTÄÄ ! Eloranta katsoi hallituksen rikkoneen aktiivimallin voimaan saattamisella kilpailukykysopimusta ja ilmoitti, että kiistelty aktiivimalli on heikentänyt luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina. Lisäksi Eloranta kritisoi hallitusta aktiivimalli kakkosesta, jota se valmistelee Elorannan mukaan kaikessa hiljaisuudessa.


Vasemmistoliitto voi olla mukana vain sellaisessa hallituksessa, joka lakkauttaa työttömien aktiivimallin. Paljon parjatun aktiivimallin rukkaaminen on riittämätön liike. Hakija voi osoittaa aktiivisuutensa työssäolon, yritystoiminnan harjoittamisen, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen tai opiskelun kautta. Maakuntien välillä on kuitenkin jonkin verran eroja siinä, kuinka yleistä etuuden alentaminen on ollut.


Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli pienentää työttömyyskorvausta, ellei työtön ole jonkin aikaa töissä tai osoita riittävästi aktiivisuutta. Niin aktiivimallissa kuin aktiivimalli kakkosessa töihin patistetaan työttömiä syyllistävillä sanktioilla. Yhdessä mallit muodostavat vaikeasti ymmärrettävän kokonaisuuden.


Alkuperäisen version mukaan työttömän olisi pitänyt hakea työpaikkaa kolmen kuukauden aikana. Julkaisija ja julkaisuaika Valtioneuvoston kanslia, 7.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit