maanantai 5. kesäkuuta 2017

Yrittäjän soviteltu päiväraha kela

Kun saat työstä tuloa, Kela sovittelee sen yhteen etuuden kanssa ja määrittää sinulle sovittelujakson, joka on viikkoa tai kuukausi. Sovittelujakso valitaan niin, että se sopii yhteen palkanmaksurytmisi kanssa. Palkka sovitellaan yhteen työttömyysetuuden kanssa siinä etuuden maksujaksossa, jonka aikana se maksetaan. Jos olet työttömäksi jäädessäsi jo ollut työelämässä ja täytät palkansaajan tai yrittäjän työssäoloehdon, voit saada Kelalta peruspäivärahaa. Enimmäisajat Peruspäivärahaa maksetaan enintään 4päivän ajan.


Työttömyyskassaan liittyminen on ikään kuin yrittäjän työttömyysvakuutus. Muussa tapauksessa kyseeseen tulee pelkästään KELAn maksama peruspäiväraha, soviteltu päiväraha tai työmarkkinatuki – mikäli TE-toimisto siis tulkitsee sinut työttömäksi yrittäjäksi. Ei siitä vähennetä mitään yrityksesi tuloja vaan kaiken kela perii siitä hyvästä että joku yrittää jotain yrittää.


Minä tiedän koska olen tämän kokenut. Osa-aikatyö ja soviteltu päiväraha. Kun sinulla on tuloa osa-aikatyöstä, voit hakea ansiopäivärahaa toimeentulosi tueksi. Saamasi työtulo huomioidaan päivärahaa maksettaessa, jolloin päivärahaa maksetaan jonkin verran vähemmän kuin kokonaan työttömänä. Soviteltu päiväraha ja työstä saatu palkka voivat yhteensä olla enintään 1 päivärahan perusteena olevasta palkasta.


Omavastuuaika on pituudeltaan viittä täyttä työpäivää vastaava aika. Tietopankkiin olemme koonneet kattavat paketit tietoa kaikesta mahdollisesta työttömyysturvaan liittyen. Täältä voit lukea muun muassa Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenyydestä, ansiopäivärahasta, ansioturvan kompastuskivistä ja aktiivisuuden osoittamisesta ja monesta muusta tärkeästä asiasta. Yrittäjän perheenjäsen voi saada työttömyysetuutta tietyissä tilanteissa, kun hänen työskentelynsä yrityksessä päättyy.


Päätoiminen työllistyminen omassa työssä voidaan katsoa päättyneeksi, kun TE-toimisto saa työnhakijalta luotettavan tiedon siitä, että toimintaa ei enää jatketa. Jos et ole kassan jäsen, Kela maksaa sinulle peruspäivärahaa. Jos se ei täyty tai olet saanut työttömyyspäivärahaa enimmäisajan, maksaa Kela sinulle työmarkkinatukea. Työssäoloehtoon luetaan palkkatuella tuetusta työsuhteesta. Päiväraha on korvausta tavallista suuremmista ruokailukuluista.


Hyvää tässä mallissa on se, että soviteltu päiväraha otetaan jatkossa huomioon ansiopäivärahasi kestossa. Kun saat soviteltua päivärahaa, ansiopäivärahasi enimmäisaika, joka voi olla 30 4tai esimerkiksi 5päivää, kuluu hitaammin kuin yleensä. Sinulle säästyy maksettavia päiviä ikäänkuin pahan päivän varalle.


Miten soviteltua päivärahaa haetaan? Ilmoita TE-toimistoon aloittaessasi palkkatyön, yritystoiminnan tai oman työn. TE-toimisto tutkii, onko työnteko tai yritystoiminta esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle ja antaa mahdollisesti asiasta lausunnon tai tiedotteen työttömyyskassalle.


Ilmoita työn aloittamisesta myös SYT-kassalle seuraavan päivärahahakemuksen yhteydessä. Usein kysyttyä SYT-kassasta Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Asiointi, käsittelyajat Kun TE-toimisto on antanut lausunnon, ensimmäinen hakemus käsitellään kassassa sen jälkeen kun kaikki muut päivärahan määrittämiseen pyydetyt tiedot on saatu kassaan. Hakemuksilla on käsittelyaikatakuu. Päätös ansiopäivärahasta annetaan viimeistään.


Sivutoiminen yrittäjyys. Voit ryhtyä joko suoraan päätoimiseksi yrittäjäksi tai toimia ensin sivutoimisena yrittäjänä palkkatyön tai opiskelun ohessa. Yrittäjän on mahdollista laittaa yrityksen kirjanpitoon erinäisiä liiketoiminnan kustannuksia, joista osa liippaa väkisinkin myös yksityiselämää (esim. netti, puhelin, auto). Jos työskentelet opintojen ohessa tai yhtäjaksoinen palkaton opintovapaasi kestää alle kaksi kuukautta, tutustu soviteltuun aikuiskoulutustukeen.


Soviteltuna jälkikäteen haettava tuki maksetaan tulojen perusteella soviteltuna tai täysimääräisenä, jos kuukausi onkin ollut kokonaan tuloton. Yritystoimintaan tai palkkatyöhön siirtyminen. Siirtyessäsi palkansaajasta yrittäjäksi, sinulle voidaan työttömyyden aikana maksaa ansiopäiväraha palkansaajana tehdyn työn perusteella, jos yrittäjän työssäoloehto ei ole täyttynyt ja yritystoiminnan aloittamisesta on kulunut alle kuukautta.


Lainsäädännössä opetusalalla tarkoitetaan opetustyötä oppilaitoksessa. Yksityisten konsultointia ja koulutustoimintaa harjoittavien yhtiöiden palveluksessa tehtyä opetus- ja koulutustyötä tai päiväkodissa tapahtuvaa lastentarhanopettajan työtä ei katsota opetustyöksi, joten näillä aloilla. Ansiopäivärahan perusosa on 3€ päivässä.


Tämä päivärahan osa ei riipu työttömyyttä edeltäneestä palkastasi ja täysi päiväraha on aina vähintään perusosan suuruinen. Perusosaan lisätään ansio-osa, jonka suuruus riippuu palkastasi. Ansio-osa on päiväpalkkasi ja perusosan erotuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit