tiistai 4. heinäkuuta 2017

Osakeyhtiön osakkeiden luovutus

Vähennysoikeuden rajoitukset eivät myöskään koske luovutustappioita, jotka ovat syntyneet kiinteistö- ja asunto- osakeyhtiön osakkeiden luovutuksesta tai jotka ovat syntyneet sellaisen osakeyhtiön , jonka toiminta tosiasiallisesti käsittää pääasiallisesti kiinteistöjen omistamista ja hallintaa, osakkeiden luovutuksesta. Osakeyhtiön osakkeiden luovuttamisen lähtökohtana on osakkeiden vapaa luovutettavuus. Tämä on oikeastaan eräs osakeyhtiön tärkeimmistä ominaisuuksista, sillä osakeyhtiön omistajuus ei välttämättä merkitse yrittäjyyttä tai osallistumista yrityksen liiketoimintaan samalla tavalla kuin henkilöyhtiössä.


Asunto- osakeyhtiön purkautumisesta ja lopputilityksestä ilmoittaminen Muut selvitystilaan liittyvät tilanteet Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö Osakeyhtiön , asunto- osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakepääomavaatimus poistuu 1. Muutokset ilmoittamiseen 2. Omien osakkeiden lunastamisen ja hankinnan rahoitus. Osakkeiden ostosta Antti on maksanut välityspalkkiota markkaa. Paperilomakkeilla voit ilmoittaa pääomailmoituksen 2euron käsittelymaksulla muitakin samaan tai alempaan maksuluokkaan kuuluvia muutoksia.


Esimerkiksi osakkeiden mitätöinti, osakeantipäätöksen muuttaminen, uusien osakkeiden rekisteröiminen, osakepääoman korotus ja hallituksen ilmoittaminen maksaa yhteensä 2euroa. Jos samassa osakekirjassa on esimerkiksi neljä osaketta, ja omistaja myy yhden pois, tulee hänen ottaa yhteyttä yhtiöön osakekirjan jakamiseksi. Yhtiö perii osakekirjojen pilkkomisesta pienen maksun. Jos tiliä ei ole valmiina, sellainen pitää avata.


Suomessa arvo-osuustili on henkilökohtainen, eikä sitä voi avata henkilön tietämättä. Tilin voi avata missä tahansa arvo-osuustilejä pitävässä pankissa tai pankkiiriliikkeessä. Rekisteri-ilmoitukseen on myös liitettävä yhtiön tilintarkastajien todistus siitä, että tämän lain säännöksiä osakkeiden maksamisesta on noudatettu.


Jos yhtiössä ei lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan ole velvollisuutta valita tilintarkastajaa, osakkeiden maksamisesta on liitettävä muu selvitys. Vastaus: Lahjaverotuksessa pienten yhtiöiden osakkeen arvon määrittäminen perustuu verohallinnon ohjeiden mukaan yhtiön omistuksessa olevaan omaisuuteen ja yrityksen tuottoarvoon, mikäli yhtiön osakkeilla ei ole tehty kauppoja. Lain mukaan osakkeen vapaata luovutettavuutta voidaan yhtiöjärjestyksellä rajoittaa lunastuslausekkeella tai suostumuslausekkeella.


Jos myyjällä ei ole enää yrityskaupan jälkeen tarvetta yhtiölle, selkeintä voi olla myydä koko yhtiö tai siitä omistettu osuus. Tällöin kaupan kohteena on osakeyhtiön osakekanta tai henkilöyhtiön yhtiömiesosuus. Kauppahinta maksetaan myyjäyrittäjälle korvauksena saaduista osakkeista. Asunto- osakeyhtiön jokainen osake tuottaa yksin tai toisten osakkeiden kanssa oikeuden hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä huoneistoa tai muuta osaa yhtiön hallinnassa olevasta rakennuksesta tai kiinteistöstä. Jos omaisuus on luovutettu siten, että kauppahinta on ¾ tai vähemmän käyvästä hinnasta, luovutus katsotaan lahjanluonteiseksi ja jaetaan maksetun hinnan ja käyvän arvon suhteessa vastikkeelliseen ja vastikkeettomaan osaan (lahjaan).


Luovutusvoiton laskemisessa hankintamenona ei saa vähentää lahjaa vastaavaa osaa hankintamenosta. Asianmukaisesti perustettu osakeyhtiö on omistajista erillinen, itsenäinen oikeushenkilö, joka vastaa itse omista velvoitteistaan. Osakeyhtiön koko osakekannan ostaminen ei ole liikkeen luovutus , sillä tällöin työnantaja ei muutu lainkaan, vaan ainoastaan yrityksen omistaja vaihtuu. Liikkeen luovutuksena ei myöskään pidetä yritysmuodon muutosta tai sulautumista. Osakekaupassa osakkeiden omistusoikeuden siirtymisen ajankohtaan kannattaa kiinnittää huomiota.


Ennen kuin omistus on siirtynyt, ostaja ei saa esimerkiksi myydä osakkeita eteenpäin. Omistuksen siirtyminen kannattaa ajoittaa tavanomaisesti vasta siihen hetkeen, kun koko kauppahinta on maksettu. Yksityisen osakeyhtiön on luovutettava vastikkeellisesti hankkimansa osakkeet kolmen vuoden kuluessa tai mitätöitävä ne. Osakeyhtiön hankkimien omien osakkeiden hankintameno on vähennettävä jaettavissa olevaa vapaata omaa pääomaa edustavasta tase-erästä (esim. PER Edellisten tilikausien voitto AN Pankkitili).


Liiketoiminnan luovutus tehdään yleensä pääpiirteissään kahdella tapaa, joko myydään yrityksen osakkeet tai yrityksen liiketoiminta. Ei kuitenkaan ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä sukupolvenvaihdos tai yrityskauppa. Vastuukysymyksistä johtuen tavallista on, että jos olet myyjä, haluat myydä osakkeet ja jos olet ostajana, haluat ostaa liiketoiminnan.


Yrityksiin on usein. Osakeyhtiö ei lain mukaan saa antaa rahalainaa, varoja tai vakuutta käytettäväksi siihen tarkoitukseen, että ulkopuolinen voi hankkia yhtiön osakkeita. Ainoan poikkeuksen tästä muodostaa mahdollisuus toteuttaa toimia, joiden tarkoituksena on osakkeiden hankkiminen yhtiön työntekijöille. Kysymys ei ole sukupolven vaihdoksesta vaan osakkeiden painoa pitäisi mahdollisimman edullisesti siirtää puolisolta toiselle.


Onko kellään kokemuksia? Suora kauppa tuntuu kalliilta kun yritys ja tase on hyvässä kunnossa ja osake on kallis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit