maanantai 24. heinäkuuta 2017

Opintotuki tuloraja

Tuen peruminen tai palauttaminen kannattaa, jos huomaat, että tulosi ylittävät vuositulorajasi. Käytkö töissä ja opiskelet? Vanhempiesi tulot voivat vaikuttaa opintotuen saamiseen ja tuen määrään.


Opintorahasta ei mene veroa. Toisen asteen opiskelijat. Tuloraja pitäisi ottaa kokonaan pois. Jos tulosi ylittävät vuositulorajan enintään 2eurolla, opintotukea ei tarvitse maksaa takaisin. Tulen vielä saamaan ensi kuussa noin 3euroa palkkaa ja osinkoja sain keväällä 14euroa.


Omaisuus sinänsä ei vaikuta mahdollisuuksiisi saada opintotukea, mutta omaisuudesta mahdollisesti saamallasi tuotolla on merkitystä. Lisäksi otetaan huomioon opiskelijan omat tulot. Jos vuositulorajasi ylittyy, tarvitset aina uuden verokortin. Katso ohjeet uuden verokortin hakemiseen OmaVerossa. Mutta tiesitkö, että opintotuki ei estä sinua työskentelemästä kevytyrittäjänä?


Kevytyrittäjyys on itse asiassa mainio tapa löytää mielekästä työtä opiskelujen rinnalle sekä erinomainen lisä ansioluetteloon! Sitä voi saada peruskoulun jälkeisten päätoimisten opintojen aikana. Kansanopisto-opintojen rahoitus. Opistossa on myös mahdollisuus valmistautua tuleviin pääsykokeisiin ja suorittaa korkeakouluopintoja. Kela opintotuki tuloraja.


Aikaisemmin oli käytössä monenlaisia verokortteja: mm. A-tyypin verokortti ja B-tyypin verokortti. Nykyinen verokortti vastaa aikaisempaa yhden tulorajan B-tyypin korttia.


Kaikille palkkatuloille on nykyään vain yksi verokortti. Jos teet useampaa työtä, voit antaa saman verokortin useille työnantajille. Tämä käytäntö voi hämmentää niitä, jotka tottuivat käyttämään ns.


Sivutuloille ei siis enää lasketa eri veroprosenttia. Verokortissa on yksi tuloraja koko vuoden tuloille. Silloin on tärkeintä huolehtia, että opiskeluaikana saadut tulot eivät ylitä opiskeluajan tulorajaa.


Yksittäisen kuukauden tuloilla ei siis ole merkitystä, vaan opiskelukuukausien tulojen yhteismäärällä. Muut tulosi vaikuttavat opintotuen määrään. Jos tuloraja ylittyy, joudut maksamaan tukia takaisin. Takaisin maksettavien tukien määrä riippuu siitä, miten suuri tulorajan ylitys on.


Eli merkittävää on se, kuinka paljon tienaat yhteensä vuoden aikana ennen veroja. Opiskelijoiden tulojen epäsäännöllisyys aiheuttaa päänvaivaa, kun kuvaan astuu yleinen asumistuki elokuun alusta. Tuki toimii eri tavoin kuin opintotuki ja opintotuen asumislisä, joita aiemmin myönnettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Suositut tekstit